ACTUALITATE 6 octombrie 2015

Sterilizarea gratuită a câinilor și pisicilor a fost oprită în prima zi

de Mirela Cara | 157 vizualizări

Colegiul Medicilor Veterinari a oprit campania pentru că medicul german care trebuia să o demareze nu avea toate acreditările legale

Începând de luni, 5 octombrie, societatea de salubrizare TEGA ar fi trebuit să desfășoare o campanie de sterilizare gratuită la cabinetul veterinar al Adăpostului de Câini de la Câmpul Frumos. Campania, care urma să se încheie duminică, 11 octombrie, s-a încheiat chiar în ziua în care a început, în urma intervenției Colegiului Medicilor Veterinari din județul Covasna, care s-a autosesizat și a semnalat faptul că respectiva campanie de sterilizare nu respecta în totalitate legislația în vigoare.

Ideea campaniei de sterilizare, care beneficia de susținere financiară din partea Primăriei Sfântu Gheorghe, era aceea de a steriliza gratuit nu doar câinii din adăpost, ci și câinii și pisicile persoanelor care nu pot susține financiar o astfel de intervenție. În proiect se implicaseră câțiva voluntari și un medic german, venit în urma unei oferte înaintate de o asociație germană. „A venit oferta prin intermediul acestei asociaţii germane, prin doamna Prazsmary Julia, care a spus că a făcut sterilizări în mai multe judeţe ale ţării, inclusiv în Harghita, aici în vecini. Noi am fost de bună credinţă, nu am verificat actele care sunt necesare şi nu am parcurs efectiv la literă legislaţia și, în ultimul minut, au venit cei de la Colegiul Medicilor Veterinari şi ne-au arătat că sunt mai multe ilegalităţi pe baza cărora acest lucru nu poate să se desfăşoare. Aşa am fost nevoiţi să ne oprim, pentru că şi doamna doctor, şi noi am fi putut fi traşi la răspundere, chiar şi penal”, a declarat directorul TEGA, Toth Birtan Csaba, precizând totodată că nu își putea asuma riscul de a răspunde pentru eventualele consecințe negative pe care le-ar fi adus nerespectarea legii.

Situația creată la Sfântu Gheorghe pare să fie un caz singular în țară, întrucât, din informațiile transmise de voluntara prin intermediul căreia s-a adus oferta, Prazsmary Julia, același medic a mai participat și la alte campanii de același gen din România, însă numai la noi s-a ivit această problemă. „Acest medic a mai operat şi în alte oraşe unde a reuşit să coopereze cu un medic local, la noi această cooperare nu a reuşit. Noi am încercat să facem campania de sterilizare la Câmpul Frumos, unde am curăţat cabinetul, iar doamna doctor l-a amenajat şi am zis că totul e bine, dar nu a fost, pentru că nu e certificat. S-a sesizat Colegiul Medicilor Veterinari, cineva i-a cerut certificatul de acreditare al cabinetului, care cabinet este pe jumătate mobil şi pe altă jumătate noi l-am curăţat şi l-am sterilizat la adăpostul de câini. Da, într-adevăr, nu s-a respectat legea”, a declarat Prazsmary Julia.

Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tischler Ferenc, este de părere că, deși stoparea campaniei aduce un deserviciu pe moment, intervenția Colegiului Medicilor din România este binevenită întrucât, în felul acesta, s-a preîntâmpinat crearea unei situații nefavorabile, pentru care ar fi putut răspunde toți cei implicați. „Din când în când, pilda bunului samaritean nu funcţionează. Deci, Colegiul Medicilor are dreptate. Nu putem spune că nu au dreptate. Într-un fel ei ne-au ajutat pentru că ne-au prevenit, dar pe de altă parte au închis o activitate benefică oraşului”, a declarat Tischler Ferenc. El a precizat că s-ar fi bucurat ca această campanie să reușească, dar că respectarea legii este prevalentă. „Noi de bună credinţă am acordat şansa acestei doamne doctor, dar din păcate, dacă legile nu îi dau șansa asta, deși a terminat facultatea în Germania, nu putem să o susţinem mai departe. Mai ales că sunt doctori de specialitate care urmăresc aceste lucruri fiindcă intră în atribuțiile lor. Colegiul Medicilor Veterinari de aceea este înființat, să urmărească aceste lucruri și să dea avizele persoanelor care vor să practice această meserie”, a mai spus Tischler.

Viceprimarul a adăugat că nu știe de ce în alte locuri din țară au putut fi susținute astfel de campanii, însă este hotărât ca pe viitor să găsească o soluție și să poată derula o campanie de acest gen, în care să nu mai intervină nicio problemă similară, precum și să îi ajute prin subvenții pe stăpânii de câini și pisici care nu își pot permite financiar să își sterilizeze animalele. „Doamna doctor este membru al Colegiului Medicilor Veterinari din Argeş, dar nu a primit o decizie. Legea spune – și legea Uniunii spune acest lucru – că dacă ai un cabinet, trebuie să obții aviz de funcţionare şi dacă vrei să practici meseria, trebuie să obţii o decizie ca specialist că poţi practica această meserie. Aceste hârtii nu le-a avut doamna”, a mai explicat Tischler.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.