ACTUALITATE 16 octombrie 2012

Ştefan Hruşcă la „Povestea din Ajun”

de Covasna Media | 356 vizualizări

Cea de-a şaptea ediție a Festivalului Povestea din Ajun se va desfășura în perioada 5-20 decembrie. Printre invitații din acest an se numără artistul Ștefan Hrușcă și Teatrul Ion Creangă din București. Evenimentul este organizat de Asociația de Tineret Ecou, iar în organizarea acestuia sunt implicați peste 50 de tineri voluntari, elevi, studenți și absolvenți de studii superioare.

Scurt istoric al festivalului

La sfârșitul anului 2006 e organizată la Sfântu Gheorghe prima ediție a Festivalului de colinde „Adolescent”, care a adus pe scenă 470 de colindători de la grădinițele, școlile și liceele din județ. În curtea Colegiului Național „Mihai Viteazul”, timp de trei zile s-au cântat colinde în limbile română, maghiară și engleză.

Cea de-a doua ediție a însemnat montarea celui mai mare brad de lumini din județul Covasna: 14 metri înălțime și 16.000 de beculețe. Pe scena din faţa bradului s-au perindat peste 600 de colindători, care au cântat în 7 limbi: engleză, română, maghiară, spaniolă, franceză, germană şi afrikaans.

A treia ediție l-a avut ca protagonist pe Moș Crăciun, care a avut o scenă specială, amplasată lângă scena principală, unde a stat de vorbă cu copiii români și maghiari de la grădinițele din județ. În tot acest timp, pe scena principală au cântat peste 1.200 de colindători.

Ediția a patra a adus în comunitate un nou concept de spectacol: Festival în stradă. În zilele de desfășurare a festivalului, scena a fost amplasată între blocuri, în cartiere unde nu mai fuseseră organizate concerte, cifra spectatorilor ajungând la 7.000 de oameni. De asemenea, soprana internațională Felicia Filip a susținut un concert în premieră la Sfântu Gheorghe. Tot la a patra ediție au fost lansate atât prima carte de colorat, cât și prima ediție a campaniei caritabile „Căldură pentru copii”.

Ediția a cincea a însemnat și o nouă imagine: evenimentul primește numele „Povestea din Ajun”. Festivalul a început cu lansarea cărții de colorat, a continuat cu cea de-a doua ediție a campaniei „Căldură pentru copii”, dar ineditul acestei ediții s-au numit: Colinde în autobuz (pe parcursul a trei zile, voluntarii festivalului și corurile liceelor din oraș au colindat în mijloacele de transport în comun), Caravana multiculturală Adolescent (au fost organizate spectacole la liceele, școlile și fabricile din oraș) și Tronul lui Moș Crăciun (amplasat în centrul orașului). De asemenea, evenimentul s-a încheiat prin organizarea Spectacolului de Crăciun Seri Albastre, în care au performat laolaltă tineri artiști și muzicieni consacrați.

Povestea din Ajun – ediţia a VI-a a avut un impact major în comunitatea oraşului Sf. Gheorghe, atât prin amploarea concertelor, cât şi prin activităţile care au implicat un număr mare de participanţi. Povestea din Ajun a început la Arcuş, unde a fost inaugurat Copacul din Poveste, în prezenţa a 150 de spectatori. Festivalul a continuat cu lansarea cărţii de colorat şi a Atelierului Povestea din Ajun, unde copiii de la grădiniţe au învăţat să creeze decoraţii de Crăciun. Festivalul a continuat cu o lansare de carte („Blockflote – învăţ singur să cânt”), o piesă de teatru, un concert cover de muzică uşoară. Povestea din Ajun a culminat cu spectacolul de teatru de păpuşi al Teatrului Ţăndărică, concertul Trio Strad (Alexandru Tomescu, Răzvan Suma, Toma Popovici) şi concertul extraordinar al maestrului Gheorghe Zamfir. De asemenea, din program au mai făcut parte şi concertul Corului Seminarului Teologic de la Sibiu, concertul de jazz susţinut de Monica Opra şi Fatma Mohamed şi tradiţionalul Turneu de Colinde în Şcoli şi Licee „Seri Albastre”. Tot în cadrul celei de-a şasea ediţii a fost organizată o tombolă în care participanţii erau perechi formate dintr-un român şi un maghiar, care aveau o poză împreună la Copacul din Poveste sau cu simbolul festivalului, puteau merge împreună într-o excursie de un weekend la Viena.

Ediția 2012

Anul acesta organizatorii îl aduc la „Povestea din Ajun 7” pe celebrul artist Ștefan Hrușcă. Acesta va colinda la Sfântu Gheorghe în data de 11 decembrie. De asemenea, și-au anunțat participarea în cadrul evenimentului artiștii Teatrului Ion Creangă din București, care vor pune în scenă pentru copiii din grădinițe piesa Scufița Roșie.

Ediția de anul acesta este deschisă de Cartea de colorat „Căsuța din Poveste”, distribuită gratuit unui număr de 10.000 de copii din întreg județul Covasna. Organizatorii își doresc ca la această ediție să reintroducă în programul festivalului Colindele în autobuze. De asemenea, seria de concerte în interiorul bisericilor va găzdui Concertul de Crăciun Seri albastre (în două părți). Turneul de colinde din licee va lua din acest an numele de Turneul 3M. Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni va găzdui și în acest an Atelierele Povestea din Ajun, iar Centrul de Cultură Arcuș este locul în care se vor organiza concertele camerale din cadrul festivalului. Evenimentul care anul trecut a fost dedicat breslei profesorilor va purta la această edițe numele de Concertul de Crăciun al Medicilor.

„Povestea din Ajun 7 este un pas înainte. Mă bucur foarte mult că am reușit să îl convingem pe domnul Ștefan Hrușcă să concerteze și în fața covăsnenilor. De asemenea, evenimentele din programul de anul acesta ating toate palierele de vârstă și preferințe în domeniul muzical. Dar cel mai important, am reușit să fundamentăm o echipă româno-maghiară de tineri voluntari care lucrează la acest proiect. Cred că în timp, pe lângă numele mari (Felicia Filip, Gheorghe Zamfir, Alexandru Tomescu etc.) pe care PDA le-a adus și le va aduce în Sfântu Gheorghe, unul dintre marile câștiguri pe care festivaulul îl aduce este această punte de legătură între comunități, construită prin intermediul tinerilor în jurul celei mai importante sărbători comune”, a declarat Emil Pantelimon, directorul Festivalului Povestea din Ajun.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.