ACTUALITATE 25 septembrie 2012

Statistici îngrijorătoare: mai multe avorturi decât naşteri!

de Covasna Media | 468 vizualizări

Potrivit datelor oficiale de la Spitalul Judeţean, anul acesta în Covasna au avut loc mai multe întreruperi de sarcină decât naşteri.

Potrivit datelor statistice pe care le-am solicitat Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, numărul total al femeilor care s-au prezentat pentru întrerupere de sarcină anul acesta este de 503, în timp ce numărul copiilor născuți este de 700. Dacă adăugăm și numărul avorturilor spontane, ajungem la suma de 775, adică au fost mai multe avorturi decât nașteri în primele opt luni ale anului.

Numărul avorturilor este mai mare în mediul rural, iar cele mai multe femei care doresc întrerupere de sarcină au vârsta între 25-29 de ani. Anul acesta s-au înregistrat două cazuri de avort spontan la fete sub 15 ani, iar în cazul unei alte tinere de aceeași vârstă sarcina a fost întreruptă de medic.

Numărul întreruperilor de sarcină este în scădere

Directorul medical din cadrul Spitalului Judeţean, Antal Álmos, a declarat că în ultimii ani s-a înregistrat o scădere a numărului avorturilor, semn că femeile au învățat să se protejeze de sarcinile nedorite. În ceea ce privește vârsta sarcinilor pentru care se solicită avorturi, Antal Álmos a arătat că este vorba despre sarcini mici, rareori despre sarcini de 12 săptămâni aflate la limita legalității. Referitor la întreruperile de sarcină prin medicamente, Antal Álmos susține că aceasta este o practică cu vechime în Franța, de exemplu, în vreme ce Ungaria a introdus-o anul trecut.

„Este vorba despre pastile anti-progestogen, medicamentele putând fi administrate pentru întreruperea sarcinilor mici. Dacă se administrează corect și sarcina se elimină total, nici nu mai este nevoie de chiuretaj. La noi în țară însă, nu știu să existe în mod oficial o bază legală în acest sens”, spune Antal Álmos.

Medicul ginecolog este de părere însă că avortul, orice formă ar lua, nu e o procedură indicată în niciun caz.

„Eu sfătuiesc femeile să evite sarcinile nedorite, acum există metode accesibile în acest sens. Dacă totuși se ajunge la o sarcină, indiferent de situație și cât de greu ar părea la început, sfătuiesc orice femeie să păstreze copilul și să aleagă viața”, a spus Antal Álmos.

Leacurile băbești nu sunt uitate

Femeile care aveau în jur de 20 de ani în anii ’80 povestesc cum pe vremea aceea întreruperile de sarcină, care erau interzise de lege în vremea Comunismului, se făceau acasă cu metode băbești. O femeie în vârstă de 50 de ani ne-a povestit cum a încercat să își întrerupă sarcina folosind croșeta. „Mi-a spus o bătrână că așa se face, fiind o metodă sigură, de care nu va afla nimeni. Din fericire manevra nu mi-a reușit, dar sincer, când s-a născut băiatul meu mă uitam dacă are toate degetele de la mâini și picioare. Au fost însă alte femei care au făcut la fel și au sfârșit prin spitale cu organe perforate. Din păcate multe nu aveau de ales, trebuiau să facă ceva pentru că familia nu îi accepta cu copilul” – povestește femeia. O altă metodă era înghițirea anumitor medicamente cu tărie. O femeie din Târgu Secuiesc ne-a povestit că a folosit această metodă și a scăpat de o sarcină nedorită fără prea multe complicații. Aceste metode sunt vii doar prin amintirile femeilor care le-au încercat, dar nu se mai folosesc. Antal Álmos a declarat că nici nu se mai pune problema încercărilor de avorturi acasă, prin metode barbare, acestea fiind abandonate demult.

Copii care nasc alți copii

Până în luna septembrie a acestui an, la SJU Sfântu Gheorghe au născut 57 de minore, iar cinci dintre acestea nu aveau nici 14 ani la momentul în care au devenit mame.

Conform datelor de la SJU, anul trecut au născut aici 84 de mame minore, iar ceea ce este îngrijorător e faptul că jumătate dintre minorele ce nasc au sub 16 ani și peste 80% dintre acestea au sarcini nesupravegheate de către un medic – fapt care crește riscurile. Este bine de știut că cele mai multe mame minore provin din comunitatea romă.

Avortul cu pastile, în locul „rușinii”

Mariana are 33 de ani și de doi ani este mama unui băiețel; înainte de a deveni mamă însă, pe când avea 28 de ani, a rămas însărcinată, tatăl copilului fiind actualul soţ, care pe vremea aceea îi era doar iubit. De teama și rușinea unui chiuretaj în cabinetul ginecologic și pentru că nu știa încotro se va îndrepta viața sa, Mariana a apelat la vremea aceea la medicamentele pentru întreruperea sarcinii.

„Era prima mea sarcină și nu am știut cum să gestionez situația. Orașul fiind mic, îmi intrase în cap că toată lumea va afla că am făcut un avort. Aveam o prietenă care mi-a spus de pastilele acestea, le-am cumpărat destul de scump și le-am luat acasă, fără nimeni alături... A fost un avort cu destule probleme, am sângerat mai multe zile și m-am simțit foarte rău atât fizic cât și psihic... Nu am fost la medic deloc, am stat și am suportat dureri groaznice, plus teama de a nu se agrava situația... Multă vreme mi-a fost frică de faptul că nu voi mai putea avea copii, dar se pare că în cele din urmă am avut noroc”, spune Mariana, completând că nu ar mai repeta experiența și că dacă ar fi să dea timpul înapoi ar păstra copilul.

„Am rămas cu traume – de fiecare dată când mă uit la băiețelul meu mă întreb cum era celălalt copil, dacă era fetiță sau băiat, ce ochi ar fi avut, ce glas, cât l-aș fi iubit. Nici măcar nu am scuza vârstei, nu aveam 16 ani ci 28. Dar mi-a fost teamă pentru că nu eram sigură de relația pe care o aveam și nu voiam să devin mamă necăsătorită – acum îmi dau seama că era o prostie, nu mai trăim în vremurile de demult, dar iată că e prea târziu și am un păcat cu care va trebui să trăiesc toată viața”, este de părere Mariana.

Nu toată lumea regretă

Anamaria este o tânără din Sfântu Gheorghe care ne-a povestit experiența ei. Spune că a rămas gravidă la 16 ani, dar preocupările ei nu au fost de a sta acasă și a crește un copil. „Am vrut să învăț, să urmez o facultate și să mă fac arhitect. Am mers cu mama la medic și nu-mi pare rău pentru decizia luată. Acum sunt studentă la Cluj Napoca, după facultate vreau să am copii, dar nu cred că ajungeam undeva dacă păstram acea sarcină” – povestește tânăra.

Copilul stă cu bunica

Fără a ne dezvălui numele, o femeie din Sfântu Gheorghe ne-a povestit cum fiica ei a rămas gravidă la vârsta de 17 ani și nu a spus nimănui acest lucru. „Într-o după masă i s-a făcut rău, am dus-o la spital și a născut o fetiță. Nu ne venea să credem, soțul meu a intrat în stare de șoc. Fata noastră vroia să plece la facultate, dar dintr-odată ne-am trezit cu o nepoțică. După câteva zile am discutat problema la rece, cu capul limpede și am decis ca eu să intru în concediu de creștere a copilului, iar fata mea să termine școala. Între timp a terminat și facultatea, s-a întors acasă, s-a căsătorit cu tatăl copilului, așadar pot spune că totul s-a terminat cu bine” – povestește femeia.

(monicavajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.