Stadiul proiectului „Orașul palpabil”
Cladirile din centrul orașului Sfântu Gheorghe au prins contur în cadrul unei machete de bronz care cu siguranță va atrage o mulțime de curiosi. Însă proiectul „Orașul Palpabil” al Clubului Rotary, nu va fi finalizat în cursul anului 2018. Turnarea în bronz a machetei nu a început încă, spun inițiatorii proiectului, aceștia fiind nevoiți să apeleze la specialiști de peste hotare pentru a finaliza proiectul.
„Macheta originala a fost terminată la sfârșitul lunii mai 2018 și ar putea fi turnată în bronz până la sfârșitul anului 2018, dar nu am găsit până în prezent persoana care să contracteze această fază în ciuda tuturor demersurilor întreprinse. Acum suntem obligați să apelăm la ajutor în afara țarii. În mod sigur anul acesta nu se va termina, eventual se va începe turnarea”, explică arhitectul și fostul președinte Rotary Club, Németh Csaba.
Pentru amplasarea machetei au fost întocmite toate documentațiile de urbanism și autorizare necesare, transmite inițiatorul, iar la finalizarea proiectului, macheta va fi amplasată în aer liber, în fața Primariei municipiului Sfântu Gheorghe.
Proiectul anunțat în urmă cu doi ani de arhitectul Németh Csaba, va fi destinat în primul rând persoanelor nevăzătoare, care astfel vor putea simți cum arată centrul orașului. Macheta va putea fi utilizată și de turiști, care vor putea descoperi, astfel, principalele obiective turistice din municipiu.
Macheta de la Sfântu Gheorghe va fi realizată din bronz, nu mai mare de 1,5/1,5 metri, pe un soclu cu înălțimea de 90 de centimetri. Soclul propriu-zis este în curs de execuție și nu poate fi defintivat decât în funcție de încheierea listei sponsorilor majori, deoarece numele acestora va fi înscris pe soclu.
Printre clădirile care se vor regăsi pe machetă se numără Catedrala ortodoxă, Biserica reformată din centru și magazinul Șugaș. Clădirile mai importante vor fi marcate, în limba română, maghiară și alfabetul Braille - sistem de scriere folosit de cei cu deficiențe de vedere. Astfel de machete sunt des întâlnite în orașele mari ale Europei și atrag anual mii de turiști.
„Ideea realizarii unei machete a centrului orasului a fost a mea și s-a născut în urma vizitelor făcute în circa 25-30 de orașe din Europa, care au asemenea machete. Dintre acestea, toate au fost inițiate de ONG-uri, din care cca. 95% de cluburile Rotary din localitățile respective”, a spus Németh Csaba, adăugând că finanțarea proiectului a fost făcută printr-o tombolă organizată cu ocazia balului Rotary în luna februarie a anului 2017.
Atunci președintele din acel an, Martin Pieldner, i-a îndemnat pe toți cei prezenți să sprijine acțiunea pentru ca și nevăzătorii să își poată imagina zona centrală a orașului. În urma evenimentului s-a colectat o sumă de 10.000 de lei, iar reprezentanții spun că au angajamente ferme pentru asigurarea prin sponsorizare a oricărei sume, inclusiv prin suportarea de către membrii Rotary a sumei suplimentare necesare.
Reprezentanții Clubului Rotary din Sfântu Gheorghe au anunțat în luna mai a acestui an că vor lansa și un apel pentru persoanele care sunt dispuse chiar să doneze bucăți de bronz, devenind astfel implicați direct în realizarea machetei, însă ulterior s-a renunțat la această idee din motive tehnologice.
„Inițial s-a discutat și această variantă, dar în urma discuției cu cei care vor turna în bronz macheta, am înteles că nici un turnator în bronz nu acceptă această variantă din motive tehnologice. Nu se poate face o turnare uniformă cu diferite calități de materie primă rezultate din colectarea din diferite surse”, spune inițiatorul proiectului.
Sonorizarea machetei
O altă îmbunătățire adusă machetei ar fi sonorizarea acesteia în 3 limbi. Ideea a fost promovată de asociația nevazătorilor în cadrul prezentării machetei originale și a fost susținută de organizatori. Ei au considerat că ideea este interesantă și benefică, însă nu au luat o decizie definitivă.
„În cadrul clubului Rotary am purtat discuții privind implicațiile presupuse de realizarea unei asemenea machete - cheltuieli, sursă de curent, tehnologie, automatizare, text în minim 3 limbi, întreținere și mai ales reparații și înlocuiri de materiale „disparute”, dar nu s-a luat o decizie definitivă. Considerăm că modulul de sonorizare poate fi adăugat și ulterior, după amplasarea machetei, daca vor fi condiții optime”, a punctat Németh Csaba.
Un nou an rotarian
Ștafeta președinției pe anul 2018 – 2019 a fost predată omului de media Grubisics Levente. Acesta a preluat mandatul de președinție cu aproximativ o lună în urmă. Printre proiectele derulate în ultima perioadă se enumeră participarea la Ziua Mobilității prin oferirea unei biciclete ca premiu principal la tombola organizată în cadrul evenimentului. De asemenea, Clubul Rotary oferă sponsorizare evenimentului „Bienala de Grafică” organizat luna aceasta la Sfântu Gheorghe, transmite președintele Clubului Rotary, Grubisics Levente.
În prezent, Clubul Rotary Sfântu Gheorghe are 25 de membri, dintre care și 3 de onoare (Szilágyi Zsolt, Berencsi Attila și Farkas Bertalan).