ACTUALITATE 6 septembrie 2022

Stadiul lucrărilor la rețeaua de apă din Araci

de Diana Pantelimon | 946 vizualizări

Lucrările din cadrul proiectului „Construcția rețelei de apă și apă uzată în satul Araci, Comuna Vâlcele, Județul Covasna” vor fi finalizate anul viitor, potrivit viceprimarului comunei, Nicolaie Cucu. Acestea au început în aprilie 2020, iar dacă nu ar fi fost pandemia cu siguranță ar fi fost deja încheiate.

Geografic, prin poziția sa mai apropiată de municipiul Sfântu Gheorghe, satul Vâlcele ar fi trebuit să beneficieze, mai întâi, de construcția rețelei de apă, însă, la depunerea proiectului pentru finanțare prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), nu a îndeplinit condiția de a avea minim 2 mii de locuitori. Se fac, însă, demersuri pentru extinderea din Araci către Vâlcele.

„Vrem să finalizăm alimentarea cu apă în satul Araci. Am avut un impediment, noi n-am putut să alimentăm satul Vâlcele pentru că, la vremea respectivă, nu aveam 2.000 de locuitori. Era o condiție pentru a putea face alimentare cu apă prin AFIR. Și am zis atunci că mai bine facem întâi la Araci, care îndeplinea condiția. Deși conducta trece prin Vâlcele, chiar și pe la mine pe la poartă, în primă fază nu o să pot să pun apă, dar știind că deja conducta există și vine, cândva va fi și posibilitatea de extindere. Și atunci noi am demarat și chestia asta. Am făcut și studiu de fezabilitate ca să facem un bazin de apă în Vâlcele, ca și la Araci, de unde să alimentăm și satul Vâlcele, fiind stațiune, până la urmă. Sperăm ca încet, încet să îi dăm drumul. Pentru instituții va fi apă curentă. Deci vom reuși, în primă fază, să alimentăm căminele culturale, dispensarele”, a declarat viceprimarul pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna.

Valoarea totală a proiectului este de puțin peste 15,6 milioane de lei, din care aproximativ 11,3 milioane de lei finanțare prin AFIR, iar aproape 4,3 milioane contribuția primăriei. Contractul de execuție a fost semnat în 2019 cu firma de construcții brașoveană SC Kukap SRL, având termen de finalizare luna aprilie 2023. 

Comuna Vâlcele are în componență patru sate: Araci, Ariușd, Hetea și Vâlcele, cu o populație totală de aproape 4,5 mii locuitori, potrivit datelor recensământului din 2011.

Vâlcele este cunoscută și ca stațiune balneară. Cândva, se număra printre cele mai vizitate din Transilvania, dar și din țară, pentru apa sa medicinală și pentru tratamentele diferitelor afecțiuni.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.