ACTUALITATE 24 iunie 2021

Spitalul Judeţean, premiat pentru rapiditatea şi calitatea îngrijirii pacienţilor cu accidente vasculare cerebrale

de Agerpres | 2119 vizualizări

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Sfântu Gheorghe a fost premiat de către organizaţia internaţională ESO Angels şi Societatea Europeană de Stroke pentru rapiditatea şi calitatea îngrijirii pacienţilor cu accidente vasculare cerebrale (AVC).

Potrivit conducerii instituţiei, doar 11 dintre cele 40 de spitale din România care participă la programul de tromboliză intravenoasă au obţinut recunoaştere din partea Iniţiativei ESO Angels.

„Pentru activitatea din acest an, Spitalul Judeţean de Urgenţă a fost premiat de către organizaţia internaţională ESO Angels şi Societatea Europeană de Stroke cu statutul 'GOLD', acordat pentru rapiditatea şi eficienţa în îngrijirea pacienţilor cu accidente vasculare cerebrale, devenind astfel unul dintre cele mai bune spitale din ţară la acest capitol. (...) Pe lângă alţi indicatori de performanţă, unul dintre cele mai importante criterii îndeplinite care au stat la baza acordării acestui premiu a fost timpul de intervenţie de la intrarea pacientului pe uşa spitalului şi până la aplicarea procedurii”, se arată într-un comunicat de presă al SJU remis miercuri AGERPRES.

Conducerea unităţii sanitare a precizat că în data de 1 iulie se vor împlini doi ani de când se efectuează tromboliză în cadrul spitalului, în această perioadă fiind tratate 71 de cazuri prin această procedură.

„Tratamentul nu este unul fără riscuri şi este strict condiţionat de timpul în care pacientul se prezintă la spital, putând fi administrat într-o fereastră de timp de cel mult patru ore şi jumătate de la producerea accidentului vascular cerebral, dacă starea de sănătate a pacientului o permite. În cazul în care tratamentul are succes, pacientul se poate recupera complet, însă pentru ca acest lucru să fie posibil este esenţial ca aparţinătorii sau pacientul să recunoască rapid simptomele şi să solicite asistenţă medicală în cel mai scurt timp”, se mai arată în comunicat.

Neurologul Forro Csilla, coordonatoarea programului naţional de tromboliză intravenoasă în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, a explicat că cele mai frecvente tipuri de accidente vasculare cerebrale sunt cele ischemice, când vasul de sânge este obturat şi reduce sau întrerupe alimentarea cu sânge a creierului în zona respectivă, provocând moartea celulelor nervoase, respectiv cele hemoragice, care se produc atunci când un vas de sânge se sparge.

Potrivit acesteia, printre semnele accidentului vascular cerebral se numără modificări la nivelul feţei, slăbiciune la nivelul membrelor superioare şi inferioare şi tulburări de vorbire.

„Le mulţumesc colegilor mei pentru sprijinul acordat, deoarece acest premiu este meritul întregii echipe. Începând cu paramedicii, Unitatea de Primiri Urgenţe, echipa care realizează tomografiile, personalul din cadrul laboratorului şi până la secţia de Neurologie, însă trebuie amintiţi şi aparţinătorii pacienţilor care au reacţionat în timp util. Pe viitor, ne dorim să îmbunătăţim şi mai mult aceste performanţe, atât prin munca în echipă în cadrul spitalului, cât şi prin educarea şi conştientizarea populaţiei despre prevenţie şi tratament. În acest sens, lansăm o campanie de conştientizare pe care ne dorim să o facem cât mai cunoscută atât reţelele de socializare, cât şi prin intermediul presei, însă avem în plan în perioada imediat următoare implicarea şcolilor şi grădiniţelor, cărora le vom pune la dispoziţie materiale educaţionale”, a declarat dr. Forro Csilla, conform comunicatului.

Aceasta a subliniat faptul că există mai mulţi factori de risc care favorizează apariţia accidentelor vasculare cerebrale, cum ar fi hipertensiunea arterială netratată, bolile de inimă şi diabetul, dar şi fumatul, nivelul ridicat al grăsimilor din sânge şi un stil de viaţă sedentar.

Iniţiativa „Angels” este un ONG internaţional dedicat îmbunătăţirii şanselor de supravieţuire şi recuperare a pacienţilor care au suferit accidente vasculare cerebrale, iar unul dintre obiectivele sale este creşterea numărului de centre care oferă tratament intravenos pentru dizolvarea cheagurilor de sânge (tromboliză).

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.