Spitalul Județean: Cum să acorzi primul ajutor în caz de înec
Deși vremea s-a mai răcit, suntem încă în vacanță, iar cei care aleg să-și petreacă zilele de concediu la mare, la piscină, la ștrand sau în preajma unui lac de agrement, ar trebui să știe ce este de făcut în caz că cineva se îneacă. Despre acordarea primului ajutor, în caz de înec, ne transmit informații reprezentanții Spitalului Județean de Urgență (SJU) „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, în deja binecunoscuta serie „Bine de știut!”, ce cuprinde recomandări și sfaturi pe diferite subiecte.
În cazul în care este observată în apă o persoană care se scufundă și reapare la suprafață pentru perioade scurte de timp, este deja un semnal de alarmă. O persoană care se îneacă nu poate striga după ajutor, ca în filme, pentru că instinctul de supraviețuire face ca toată energia să fie canalizată pe încercările de ridicare la suprafață, pentru a putea respira pe gură. Pentru a putea striga, corpul uman are nevoie întâi de aer, iar timpul între scufundări este scurt.
„Ce este de făcut când vedem că cineva se îneacă?
Siguranța salvatorului este pe primul loc! Nu intrați în apă să salvați pe cineva dacă nu știți să înotați sau dacă valurile sunt prea agresive. Șansele să deveniți la rândul vostru victime sunt extrem de mari.
În primul rând, strigați după ajutor! Dacă la fața locului se află mai multe persoane, alertați-le și sunați la 112!
Dacă decideți să intrați în apă, mai întâi scăpați de hainele și pantofii care ar putea să vă limiteze mobilitatea, apoi înotați până ajungeți în dreptul victimei. Apropiați-vă întotdeauna din spate, altfel există riscul să vă tragă sub apă în încercarea de a se salva, și apucați victima de sub braț, ținând-o cu fața în sus, deasupra apei. Reveniți la mal, având grijă să o mențineți cu fața deasupra apei. Puteți face asta înotând fie pe spate, fie pe burtă, cu o singură mână, în timp ce cu cealaltă mână susțineți victima.
Odată ajunși la mal, așezați victima pe spate și verificați-i starea de conștiență și respirația. Puteți folosi metoda P.A.S. (Privește - Ascultă - Simte respirațiile victimei) timp de 10 secunde. Atenție! Victimele unui înec pot prezenta și leziuni de coloană cervicală, de aceea, trebuie mobilizate cât mai puțin și păstrate cu capul într-o poziție stabilă”, transmit, într-o postare pe Facebook, reprezentanții spitalului din Sfântu Gheorghe.
În cazul în care victima este inconștientă și nu respiră, se trece la efectuarea manevrelor de resuscitare.
„Efectuați 5 respirații gură-la-gură, deși în restul cazurilor de stop cardio-respirator aceste respirații sunt opționale, în cazul victimelor unui înec ele sunt obligatorii, deoarece principala cauză a opririi inimii victimei este lipsa de oxigen.
Începeți compresiile toracice și continuați respirațiile gură-la-gură în raport de 30:2. Ce înseamnă asta? Așezați-vă mâinile pe mijlocul pieptului victimei și apăsați toracele cu un ritm de 100-120 de comprimări pe minut. După fiecare 30 de apăsări, faceți două respirații gură la gură. Interesant de știut! Pentru a menține o frecvență eficientă a compresiilor toracice, vă puteți ajuta de ritmul melodiei „Stayin` Alive” a trupei Bee Gees”, se arată în postarea de pe Facebook.
În cazul mai fericit, în care victima respiră, aceasta trebuie așezată în poziție laterală de siguranță, pe o parte, deoarece pot apărea vărsături. Se transportă cât mai urgent la spital, pentru a fi examinată și supravegheată cel puțin câteva ore, mai transmit reprezentanții spitalului.
Sursa foto: Facebook/ Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe