ACTUALITATE 20 mai 2010

Spitalul din Întorsura Buzăului, preluat de autorităţile locale din zonă

de Covasna Media | 1542 vizualizări
Pentru acest lucru trebuie înfiinţată o Asociaţie, iar Ministerul să finanţeze dotarea unităţii medical Autorităţile locale din zona Întorsura Buzăului au decis în urma unei consultări să preia Centrul de Sănătate din oraș, care reprezintă o extensie a Spitalului Judeţean Covasna dar nu a fost dat încă în folosinţă. Preluare cu condiţii Ședința a avut loc marți și la ea au participat toți primarii implicați - din Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Barcani și Vama Buzăului, consilierii locali din Întorsura, consilierii județeni români, medicii de familie și fostul deputat Petre Străchinaru, iar concluzia a fost că doresc preluarea unității medicale, dar cu anumite condiții, respectiv Ministerul Sănătății să asigure fondurile necesare pentru dotare

Pentru acest lucru trebuie înfiinţată o Asociaţie, iar Ministerul să finanţeze dotarea unităţii medical

Autorităţile locale din zona Întorsura Buzăului au decis în urma unei consultări să preia Centrul de Sănătate din oraș, care reprezintă o extensie a Spitalului Judeţean Covasna dar nu a fost dat încă în folosinţă.

Preluare cu condiţii

Ședința a avut loc marți și la ea au participat toți primarii implicați - din Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Barcani și Vama Buzăului, consilierii locali din Întorsura, consilierii județeni români, medicii de familie și fostul deputat Petre Străchinaru, iar concluzia a fost că doresc preluarea unității medicale, dar cu anumite condiții, respectiv Ministerul Sănătății să asigure fondurile necesare pentru dotare astfel încât măcar cele trei secții existente acum – interne, pediatrie și obstetrică­ginecologie – să funcționeze la standarde ridicate. Pentru acest lucru ar fi nevoie cam de 2-3 sute de mii de euro.

„Ar trebui înființată o Asociație de Dezvoltare Intracomunitară, care să preia din cheltuielile materiale, de întreținere a unității. Dacă faci un serviciu, trebuie să fie de calitate, sunt direct interesat de acest lucru. Trebuie să asigurăm condiții pentru servicii de calitate”, a afirmat primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.

În următoarea fază este necesară realizarea unei strategii care să cuprindă inclusiv costurile legate de funcționarea acestui Spital, și autoritățile vor angaja un expert care să le ofere consiliere. Strategia ar urma să fie elaborată în cursul lunii iunie.

Spital de 13 milioane de lei

Lucrările la Spitalul din Întorsura Buzăului au început în urmă cu 14 ani, timp în care au fost investiți în el peste 13 milioane de lei, alocați în diferite tranşe şi perioade. Spitalul este mai mult decât necesar în zonă, cu atât mai mult cu cât sistemul de salvare existent nu este bine pus la punct, iar cel mai apropiat spital se află la 50 de km. Unitatea ar deservi aproximativ 25.000 de oameni și a fost gândit pentru ambulatoriu de specialitate cu cabinete, cameră de consultație de urgență pentru adulți, cabinet pentru medicul de gardă, cabinete ginecologice, de interne, circuit separat de intrare pentru cabinetele de pediatrie, laborator şi radiologie.

La etajul I s-ar afla secțiile de Interne cu Pediatrie şi blocul operator cu cele două săli de operații, în timp ce la etajul II secția de Chirurgie cu Ginecologie. În total este vorba despre 52 de paturi.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.