ACTUALITATE 16 septembrie 2009

Soprana Felicia Filip, profesor la Arcuş

de Covasna Media | 707 vizualizări
În aceste zile, 17 tineri talentaţi din toata ţara, cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani, vor studia şi exersa în domeniul canto şi al muzicii de cameră, alături de soprana Felicia Filip, de directorul Operei din Braşov, regizorul Cristian Mihăilescu, şi de solistul concertist, profesorul universitar Miltiade Nenoiu.

[singlepic=321,400,200,,left]Centrul de Cultură Arcuş are în această săptămână invitaţi de seamă, aici desfăşurându-se prima ediţie a Şcolii de Toamnă „Seri Albastre“. În aceste zile, 17 tineri talentaţi din toata ţara, cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani, vor studia şi exersa în domeniul canto şi al muzicii de cameră, alături de soprana Felicia Filip, de directorul Operei din Braşov, regizorul Cristian Mihăilescu, şi de solistul concertist, profesorul universitar Miltiade

În aceste zile, 17 tineri talentaţi din toata ţara, cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani, vor studia şi exersa în domeniul canto şi al muzicii de cameră, alături de soprana Felicia Filip, de directorul Operei din Braşov, regizorul Cristian Mihăilescu, şi de solistul concertist, profesorul universitar Miltiade Nenoiu.

Centrul de Cultură Arcuş are în această săptămână invitaţi de seamă, aici desfăşurându-se prima ediţie a Şcolii de Toamnă „Seri Albastre“. În aceste zile, 17 tineri talentaţi din toata ţara, cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani, vor studia şi exersa în domeniul canto şi al muzicii de cameră, alături de soprana Felicia Filip, de directorul Operei din Braşov, regizorul Cristian Mihăilescu, şi de solistul concertist, profesorul universitar Miltiade Nenoiu. Şcoala de Toamnă „Seri Albastre“ este organizată de Asociaţia de Tineret Ecou din Sfântu Gheorghe şi Centrul de Cultură Arcuş, iar coordonatorii acesteia sunt Liliana Grosar şi Emil Pantelimon, iniţiatorii proiectului „Seri Albastre“.

„Dragoste la prima vedere“

Soprana Felicia Filip, sosită luni la Arcuş, s-a arătat încântată de potenţialul Centrului de Cultură, de Castel şi de parcul acestuia, arătând că, în ceea ce-i priveşte pe tinerii cu care va lucra aici, „a fost dragoste la prima vedere“.

„Este vorba de o şcoală pentru tineri, ceea ce este un salt în viitor. Şcoala de Toamnă „Seri Albastre“ este un debut, o premieră, cu siguranţă va avea continuitate, va intra în tunelul acestui timp şi va avea tradiţie (...). Totul este de excepţie, va fi un început care nu se va uita, cu siguranţă, şi va fi întotdeauna de referinţă. Cred că nu va fi vorba doar de tineri care vor face muzică de cameră, vom include toţi tinerii participanţi la această Şcoală, să avem afinităţi şi comunicare de-o parte şi alta, deoarece muzica instrumentală trebuie gândită ca şi cum ar fi muzică vocală, iar cea vocală, ca şi cum ar fi muzică instrumentală (...).

Sper ca această muncă, activitatea celor care au deschis şcoala, să continue”, consideră Felicia Filip, singura solistă din lume câştigătoare a tuturor premiilor internaţionale „Mozart“.

Fondatorul Cvintetului Naţional Concordia, academicianul Miltiade Nenoiu, a arătat că Şcoala de Toamnă „Seri Albastre” le va oferi tinerilor selectaţi posibilitatea de a-şi înţelege „datoria faţă de harul pe care îl au“, cursurile urmând a-i ajuta să se împlinească în drumul pe care şi l-au ales, cel al muzicii.

Eforturile organizatorilor, apreciate de cei trei invitaţi

Directorul Operei din Braşov, regizorul Cristian Mihăilescu, s-a arătat impresionat de voinţa şi curajul organizatorilor Şcolii de Toamnă, subliniind că efortul acestora este cu atât mai marcant cu cât, în prezent, cultura are tot mai puţini susţinători, atunci când vine vorba de sprijinul concret, cel financiar.

Acesta a ţinut să-i compare pe organizatorii Şcolii cu „căutătorii de aur din secolul trecut“, insistând pe eforturile imense ale acestora, care au ţinut de asigurarea părţii materiale a Şcolii.

„Mă bucur că suntem aici, cu oameni minunaţi, care fac lucruri unice. Ceea ce au realizat organizatorii – doamna Grosar şi Emil Pantelimon, este un lucru minunat. Toată această „nebunie“ a lor îmi dă speranţa să spun că nu e totul pierdut, că mai există pasiune, dezinteres în sens material şi interes în sens spiritual, cultural, muzical“, a explicat Cristian Mihăilescu.

Coordonatorul proiectului, Emil Pantelimon, a arătat că prin cursurile acestei Şcoli, lucrând cu profesionişti, tinerii selectaţi au şansa de a lucra la un nivel superior. La finele acestei săptămâni, după încheierea cursurilor, alături de personalităţile invitate, participanţii la Şcoală vor oferi un spectacol-gală al acesteia, în Parcul Castelului de la Arcuş.

Emil Pantelimon a mai arătat că artiştii cuprinşi în programul „Seri Albastre” vor avea ocazia să evolueze atât pe scena Operei din Braşov cât şi în Bucureşti, unde sunt prevăzute două spectacole, dintre care unul la Ateneul Român, iar altul la Teatrul Act.

Şcoala de Toamnă „Seri Albastre“ este parte a proiectului „Seri Albastre“, care a fost iniţiat la Sfântu Gheorghe în septembrie 2008, adresându-se, iniţial, tinerilor artişti din judeţ şi atrăgând şi promovând apoi tineri din toată ţara. În cadrul proiectului, artişti instrumentali, vocali sau artişti plastici au fost nu doar prezentaţi publicului ci şi promovaţi prin crearea de prezentări proprii pe afişe, recitaluri şi inclusiv prin crearea de bloguri personale.

Învăţământul românesc, depărtat de muzică

Cei trei invitaţi ai Şcolii de Toamnă de la Arcuş şi-au exprimat îngrijorarea faţă de ceea ce se întâmplă în prezent în şcolile româneşti, în ceea ce priveşte muzica şi modul de privire al acestei materii. Astfel, aceştia au constatat că marele public nu vine spre muzica de cameră şi operă dintr-o reţinere ce ţine de impresia că aceasta se adresează exclusiv unui public avizat. Explicaţiile, în acest sens au dus la ceea ce se întâmplă în prezent cu muzica în şcoli, excluzând clasele de profil.

„Marea dramă a noastră este instrucţia muzicală din şcoli. Practic, muzica dispare din şcolile obişnuite, atunci când copilul începe să facă analogii culturale. Noi, instituţiile muzicale, încer căm să suplinim această carenţă gravă a învăţământului – abandonarea muzicii în programa analitică, cu spectacole accesibile. (...). E foarte importantă accesibilitatea repertoriului, pentru ca un public să revină la muzică (...).

Muzica e de două feluri - bună şi proastă: muzica de cameră, simfonică, operă, un rock extraordinar, Jesus Christ Superstar“, a explicat Mihăilescu.

Acesta a subliniat că accesibilitatea muzicii, pentru generaţia tânără, este foarte importantă, iar în acest sens a amintit de incredibila apropiere dintre public şi muzica de operetă, posibilă după colaborarea sopranei Felicia Filip cu trupa Iris, colaborare descrisă ca „un fenomen”, datorită oamenilor pe care ia adus spre muzica de operetă.

„Universul sau Dumnezeu au creat omul ca pe o muzică. Trebuie să avem curajul să descoperim, fiecare în parte, muzica din noi. Cu siguranţă că fiecare om, fiecare fiinţă, are în ea muzică - fiinţă este şi o plantă, un pom, o pasăre, un om. Toate aceste fiinţe au muzică în ele şi-i îndemn pe tinerii de la zero la infinit ani, să-şi descopere muzica din ei şi să încerce cu muzica lor să comunice cu muzica celorlalţi... atunci va fi, întradevăr, o creaţie universal valabilă“, a fost mesajul sopranei Felicia Filip pentru generaţia tânără.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.