Sondaj OCV: Eco-insulele din Sfântu Gheorghe – un pas spre curățenie sau doar o bătaie de cap?
La Sfântu Gheorghe, instalarea eco-insulelor a început în noiembrie 2024, cu scopul de a reduce cantitatea de deșeuri care ajung în gropile de gunoi și de a opri risipirea acestora în jurul punctelor de colectare. Privite inițial ca un pas important spre un oraș mai curat, realitatea s-a dovedit mai complicată: în doar câteva luni, unele dintre containerele inteligente au fost vandalizate, iar Poliția Locală a cerut sprijinul cetățenilor pentru a combate distrugerile. Totodată, mai mulți cetățeni spun că noul sistem este complicat. În acest context, sondajul OCV din luna martie a vrut să afle ce cred locuitorii despre aceste containere: sunt ele ușor de folosit și chiar ajută la menținerea curățeniei? Răspunsurile sunt împărțite.
Peste un sfert dintre respondenți, adică 28%, spun că le folosesc fără dificultate și cred că ajută semnificativ la menținerea curățeniei. Pe de altă parte, 19% dintre participanți afirmă că le utilizează fără dificultate, însă nu cred că aceste eco-insule vor aduce o schimbare semnificativă în gestionarea deșeurilor.
Un procent mai mare, 33%, recunoaște că utilizarea eco-insulelor nu este tocmai simplă, dar totuși le consideră utile pentru comunitate. Însă, 19% dintre respondenți declară că nu le folosesc și nu cred că ele vor avea un efect pozitiv asupra curățeniei orașului.
Discuțiile din spațiul public arată că, deși eco-insulele sunt considerate o idee bună în teorie, implementarea lor ridică unele probleme.
„Pentru mine nu e deloc ușor. De fiecare dată când vreau să deschid o cuvă, aceasta nu se deschide. Nici pentru sticle, nici pentru plastic, nici pentru carton, nici pentru rezidual. Câteodată reușesc să deschid cuva de la rezidual. Atât”, spune o femeie din Sfântu Gheorghe, care consideră totuși că inițiativa ar putea ajuta la un oraș mai curat, dacă nu ar exista aceste dificultăți.
Alții sunt mult mai critici față de schimbare.
„O mare prostie ați făcut, asta e părerea. Lăsați și tomberoanele vechi acolo ca să nu ne ducem cu gunoiul în pădure”, a comentat o altă femeie din oraș, nemulțumită de faptul că vechile containere au fost înlocuite complet.
Primarul municipiului, Antal Árpád, consideră că materialele folosite pentru confecționarea acestor containere lasă de dorit și că procesul de achiziție ar fi fost mai eficient dacă autoritățile locale ar fi avut posibilitatea de a organiza licitațiile și de a achiziționa containerele.
De aceeași părere este și directorul societății de salubritate Tega, Máthé László, care recunoaște că utilizarea containerelor este anevoioasă.
***
Sondajul OCV din aprilie va aborda un subiect și mai fierbinte: alegerile prezidențiale din mai. Cu campania electorală în plină desfășurare și o miză uriașă pentru viitorul țării, vom afla ce cred locuitorii din Sfântu Gheorghe despre candidați și despre direcția în care s-ar îndrepta România.