Şomerii din Covasna se recalifică pe munca la distanţă
Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna şi Harghita au lansat ieri, la Malnaş şi Breţcu, proiectul „Noi oportunităţi de ocupare în mediul rural prin telework”. Proiectul este unul european, a beneficiat de susţinerea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna şi s-a materializat prin deschiderea, în cele două localităţi, a unor telecentre de studii pentru şomerii care doresc să se recalifice în diverse domenii ale muncii la distanţă.
La deschiderea Telecentrului de la Malnaş, unde au fost deja identificaţi primii cursanţi, au luat parte printre alţii vicepreşedintele CJ Covasna, Henning Laszlo, şeful serviciului AJOFM Sfântu Gheorghe, Kelemen Tibor, precum şi directorul AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu.
„În această lume dinamică, un loc de muncă ar trebui schimbat cel puţin de două-trei ori în viaţă - şi această posibilitate o oferă Centrul, prin reconversia profesională”, a declarat vicepreşedintele CJ Covasna, Henning Laszlo.
Şeful serviciului AJOFM Sfântu Gheorghe, Kelemen Tibor, a ţinut să sublinieze că Centrul are menirea de a oferi servicii, prin muncă realizată prin aparatura modernă şi a precizat că astfel de centre au fost deschise, cu ani în urmă, în mai multe ţări europene, având un real succes.
Potrivit directorului AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, deschiderea celor două centre oferă nenumărate avantaje, primul fiind acela că dintre participanţii la cursuri va fi selectat, la final, un administrator de centru - atât pentru Malnaş cât şi pentru Breţcu.
„Cursantul va avea posibilitatea de înfiinţare a unei firme, pe care noi o vom contracta pentru administrarea centrelor. În acelaşi timp, o persoană din cele două telecentre, cea mai bună la învăţătură, va avea posibilitatea de a participa la o vizită de studiu gratuită în Italia, pentru patru zile. Acolo va vizita telecentre deschise acum zece ani şi va afla tot ceea ce ţine de acestea, ce înseamnă munca la distanţă şi tot ce implică această formă de lucru”, a mai explicat Pănescu.
În ceea ce-i priveşte pe cursanţi, aceştia sunt şomeri de diverse vârste, care niciodată nu au mai lucrat pe calculatoare. Toţi şi-au exprimat dorinţa de a învăţa şi de a se implica în dobândirea de noi cunoştinţe, exprimându-şi speranţa că vor reuşi, astfel, să se angajeze în viitor.
Cursuri cu profesori universitari
Cele două telecentre deschise ieri la Malnaş şi Breţcu beneficiază, fiecare, de spaţii şi mobiliere adecvate iniţierii în munca la distanţă, prima misiune fiind aceea de a-i iniţia pe cursanţi în utilizarea computerelor şi a internetului. Astfel, telecentrele sunt dotate cu câte nouă calculatoare performante, imprimante laser, centrale telefonice şi telefoane, precum şi cu câte un proiector.
În cadrul ambelor telecentre, numărul de cursanţi va fi de 80, instruirea urmând a se face în trei serii, de către profesori universitari de la Extensia Universitară Babeş Bolyai din Sfântu Gheorghe sau de la Uvinersitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, aceasta din urmă fiind partenerul în formare profesională a proiectului. Şomerii care şi-au arătat interesul pentru aceste cursuri vor fi instruiţi în domenii precum contabilitatea, design pagini web, limbi străine - engleză, germană sau italiană, operator introducere şi validare date, asistenţă în relaţii publice şi comunicare, vânzări prin telefon sau competenţe antreprenoriale. Modulele cursurilor vor fi de câte 120 de ore, iar la final participanţii vor primi certificate de absolvire recunoscute. Valoarea investiţiilor pe cele două telecentre se ridică la 100.000 de lei - câte 50. 000 de lei pentru fiecare telecentru.
Monica Vajna