Solidaritate cu membrii grupului Ilaşcu
Centrul Eclesiastic de Documentare Mitropolit „Nicolae Colan” din Sfântu-Gheorghe, Fundaţia Naţională „Neamul Românesc” Covasna şi Redacţia Revistei „Veghea” din Braşov au organizat sâmbătă, la Sfântu-Gheorghe, colocviul „Basarabia şi Transilvania. Solidaritate românească în istorie şi contemporaneitate”, pentru marcarea împlinirii a 91 de ani de la unirea Basarabiei cu România.
Pornindu-se de la situaţia actuală a membrilor grupului Ilaşcu, întemniţaţi în anii trecuţi în închisorile din Transnistria, în cadrul colocviului de la Sfântu-Gheorghe a fost propusă, de către preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna şi Harghita, Ioan Solomon, iniţierea unui fond de solidaritate destinat celor din grupul Ilaşcu, din Basarabia, care şi-au petrecut ani întregi în închisorile de la Tiraspol.
Potrivit redactorului-şef al revistei „Veghea” din Braşov, Florin Palas, „situaţia celor din grupul Ilaşcu nu e deloc bună”, aceştia fiind abandonaţi de către autorităţile române după eliberare, nimeni nemainteresându-se de starea lor socială şi abia ducându-şi traiul de pe o zi pe alta.
„După ce au fost eliberaţi au fost invitaţi la Bucureşti, autorităţile statului s-au fotografiat cu ei după care au fost lăsaţi să moară de foame”, a explicat Florin Palas, potrivit căruia, unul dintre membrii grupului Ilaşcu, Alexandru Lesco, a vrut chiar să plece la muncă în Italia, însă starea sa de sănătate, grav afectată de anii de detenţie, l-a obligat să revină în Republica Moldova.
În cadrul aceluiaşi colocviu s-au pus şi bazele unei propuneri prin care se solicită ca membrii grupului Ilaşcu, decoraţi în 2007 de preşedintele Traian Băsescu cu „Steaua României în grad de cavaler”, să beneficieze de aceleaşi drepturi materiale precum foştii deţinuţi politici români.
Colocviul a cuprins totodată o prezentare a unui film documentar, intitulat „Întoarcerea lui Alexandru Lesco”, realizat de Victor Roncea.
Ilie Ilaşcu, Tudor Petrov-Popa, Alexandru Lesco, Andrei Ivanţoc şi Petru Godiac au fost arestaţi de către regimul separatist de la Tiraspol. Tribunalul ilegitim din „Autoproclamata Republică Moldovenească nistreană“ i-a condamnat în 1993 la moarte şi la alte pedepse grele pe membrii grupului Ilaşcu, acuzându-i de acte de terorism.
Ilaşcu şi grupul său au rămas în detenţie ca deţinuţi politici ai autorităţilor de la Tiraspol, un regim considerat ilegal, nerecunoscut oficial de către niciun stat din lume, pe teritoriul Republicii Moldova. În 1994, Decizia Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova a pronunţat sentinţa de achitare a deţinuţilor şi eliberarea lor necondiţionată de sub arest; cu toate acestea, grupul Ilaşcu a fost ţinut în continuare în închisoare, în mod ilegal. În 2000, Ilie Ilaşcu a devenit cetăţean român, iar un an mai târziu a fost eliberat, în anii următori fiind eliberaţi şi tovarăşii săi de detenţie.
Monica Rizea