ACTUALITATE 25 februarie 2009

Societatea Judeţeană de Drumuri şi Poduri, abonată la pierdut procese

de Covasna Media | 670 vizualizări
Sindicatul a câştigat 20 de procese cu conducerea societăţii, mare parte a sentinţelor fiind definitive

Reprezentanţi sindicali din judeţ au propus ieri organizarea unei mese rotunde privind situaţia conflictuală de la societatea de Drumuri şi Poduri a judeţului, aflată în subordinea Consiliului Judeţean (CJ), societate care, din datele prezentate, în ultimul an a pierdut aproape 20 de procese cu sindicaliştii, ivite ca urmare a grevei spontane de anul trecut. Discuţia a avut loc ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social, ocazie cu care liderul de Sindicat al societăţii

Sindicatul a câştigat 20 de procese cu conducerea societăţii, mare parte a sentinţelor fiind definitive

Reprezentanţi sindicali din judeţ au propus ieri organizarea unei mese rotunde privind situaţia conflictuală de la societatea de Drumuri şi Poduri a judeţului, aflată în subordinea Consiliului Judeţean (CJ), societate care, din datele prezentate, în ultimul an a pierdut aproape 20 de procese cu sindicaliştii, ivite ca urmare a grevei spontane de anul trecut. Discuţia a avut loc ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social, ocazie cu care liderul de Sindicat al societăţii Drumuri şi Poduri, Mathe Istvan, a prezentat o situaţie a proceselor pierdute de societate în conflict cu sindicatul şi a celor pe rol.

„Am câştigat 20 de procese şi o cercetare penală, mare parte a sentinţelor sunt definitive. Societatea cheltuie cam mulţi bani pe procese, pentru salarii care trebuie plătite retroactiv şi aşa mai departe. Mai bine dădeau aceşti bani la fondul de salarii şi se ajungea la majorarea salarială de 35% cât am cerut anul trecut, faţă de 25% cât s-a dat”, a declarat Mathe Istvan.

Dublă conducere de sindicat

Totodată, Mathé István a ridicat problema nevirării de către conducerea societăţii a cotizaţiei membrilor de sindicat, şi a făcut recent plângere penală împotriva acestui fapt. „În societatea noastră funcţionează un Comitet Executiv al sindicatului, care este ilegal. Înainte ca acest comitet să dobândească personalitate juridică, respectivii din Comitet folosesc ştampila contrafăcută, preiau actele destinate sindicatului, încheie contracte, folosesc banii sindicatului şi împiedică activitatea cu acest demers”, a mai declarat liderul sindicatului.

Sursa citată a precizat că există o sentinţă civilă în legătură cu acest Comitet Executiv al sindicatului Drumuri şi Poduri, cum că li se respinge cererea de înregistrare ca persoană juridică întrucât Adunarea Generală nu ar fi fost statutară.

În legătură cu nevirarea cotei de sindicat, directorul SC Drumuri şi Poduri SA, Borsoi Gheorghe, a afirmat că a primit o copie a unui proces verbal din partea Adunării Generale a Sindicatului, în care era informat că s-ar fi ales o nouă conducere sindicală şi i se solicită ca până la soluţionarea acestui aspect să nu vireze sumele în contul sindicatului. „Am respectat această cerere a noii conduceri a sindicatului. N-am primit încă hotărârea privind înscrierea noii conduceri (cerere respinsă potrivit lui Mathe, n.r.)“, a menţionat Borsoi. El a afirmat că în funcţie de cum se va rezolva acest caz se va încadra în prevederile legale.

Solidaritate sindicală

Situaţia de la Drumuri şi Poduri a stârnit nemulţumirea şi în rândul altor lideri de sindicat care au criticat unele măsuri ale conducerii societăţii, printre care şi nevirarea cotizaţiei sindicale. Mai mult, liderul filialei Cartel Alfa, Bong Vilmos, a afirmat că lipsa acestor bani pentru Sindicatul din societate nu îi va afecta, pentru că celelalte sindicate îi vor susţine.

Discuţii între părţile implicate

În urma discuţiilor aprinse pe baza acestui conflict, vicepreşedintele CJ, Henning Laszlo, care a condus şedinţa de Comisie de Dialog Social, a afirmat că trebuie discutat pe acte, nu pe vorbe, şi a subliniat că sunt necesare o serie de discuţii preliminare între părţile implicate – sindicat, conducerea CJ şi cea a societăţii -, fiecare să prezinte partea sa, iar ulterior să se rezolve problema. Henning a mai spus ca Federaţia de Drumuri şi Poduri să facă o adresă către conducerea CJ, privind organizarea unei noi discuţii în trei, pentru a lămuri problema.

Preşedintele CJ, Tamás Sándor, a declarat că procesele datează o parte dinaintea preluării mandatului său, unele sunt pe rol şi trebuie văzut cum se termină, dar va verifica situaţia întrucât nu este adeptul risipirii banului public, iar dacă cineva este vinovat va fi tras la răspundere.

Majoritatea proceselor în discuţie au avut la bază greva spontană a drumarilor, de anul trecut, când aceştia au cerut majorarea salarială, conform contractului colectiv de muncă.

Ana Sidon

Teme articol: CJ Drumuri si Poduri procese
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.