ACTUALITATE 7 august 2020

SJU Covasna: cel mai mare număr de internări COVID-19 din ultima perioadă

de Iulia Drăghici - Taraș | 1760 vizualizări

În Spitalul Județean de Urgență (SJU) Covasna erau internați joi, 6 august, potrivit datelor înregistrate până la ora 13:00, 68 de pacienți bolnavi de COVID-19. Alte 12 persoane suspecte de îmbolnăvirea cu SARS-COV-2 erau, de asemenea, internate la această dată în unitatea spitalicească. Reprezentanții spitalului spun că numărul de pacienți internați este cel mai mare din ultima perioadă și îndeamnă cetățenii județului să respectele regulile de protecție. 

Cel mai recent bilanț prezentat în ceea ce privește activitatea din cadrul Spitalului Județean de Urgență, prezentat joi, 6 august, într-o conferință de presă online arată că în datele de la ora 13:00 figurau ca fiind internați 68 de pacienți COVID-19. 

Dintre aceștia, 60 erau pe secția de Infecțioase COVID, printre care și doi cu vârste între 10 și 18 ani. Alți 6 pacienți erau internați pe secția de Chirurgie COVID, patru din Brașov, unul din Vrancea și unul din Covasna. 

Dintre pacienții confirmați cu COVID-19,  doi erau la Terapie Intensivă, unul în stare critică intubat, iar al doilea neintubat. 

În rândul pacienților catalogați drept „suspect COVID”, 11 erau plasați pe secția special amenajată, dintre care și un bebeluș de doar 11 luni. De asemenea, alt caz se afla la Terapie Intensivă, în stare critică, intubat. 

În ceea ce privește starea pacienților trebuie să vă spun că cel puțin la bolile infecțioase așa de mare e „rulajul” și așa se schimbă cifrele de la o oră la alta, că practic abia le urmărești. (...) Trebuie să externăm foarte mulți pacienți. Numai în cursul zilei de ieri am avut 24 de internări, din aceștia 20 erau asimptomatici, dar conform protocoalelor suntem obligați să îi internăm. Aseară, pe la 20, 21 a trebuit să reorganizăm secția de suspecți, să mutăm pacienții, să punem paturi de campanie suplimentare prin saloane. (...) În prezent, pe secția de infecțioase sunt cinci pacienți în stare gravă, care necesită oxigen. (...)  Am avut și trei decese: doi din județul Brașov, un bărbat de 47 de ani cu hipertensiune arterială și un pacient de 50 de ani cu diabet  zaharat, iar pacientul din județul nostru avea 80 de ani și suferea de hipertensiune arterială”, a declarat, în cadrul conferinței, directorul medical dr. Roșu Mátyás. 

În perioada 22 iulie – 6 august, au fost externate 56 de cazuri, atât persoane vindecate, dar și la cerere pentru izolare la domiciliu, persoane cu test pozitiv COVID-19. 

În total, de la intrarea în vigoare a legii, de la SJU Covasna au fost externați 24 de pacienți asimptomatici cu test pozitiv și alți 26 cu test pozitiv externați la cerere. 

Reprezentanții spitalului au atras atenția asupra numărului mare de pacienți care au fost internați în ultimele zile, cifre care se apropie bine de cele din perioada de început a pandemiei. În dimineața zilei de 6 august, de exemplu, erau internați în spital 79 de pacienți confirmați COVID, un număr record față de situația din ultima perioadă. 

„De ieri s-au internat 24 de cazuri. De aceea oscilează cifrele atât de mult de la o zi la alta, pentru că trece perioada de 48 de ore, unii pleacă acasă, dar vin alți 18, alți 20 și tot așa. Este un flux foarte mare de cazuri. Ați văzut și dumneavoastră că trendul ascendent al numărului de cazuri nu este atât de mare, nu se compară cu alte județe din zonă, dar totuși creșterea numărului de cazuri prezintă un trend ascendent, care trebuie să ne pună pe gânduri. Trebuie să avem grijă și trebuie să ne purtăm responsabil. Fac încă o dată un apel la responsabilitate. Nu toate cazurile se rezolvă în spital. Dar sunt cazuri care ajung în stare gravă, direct în Terapie Intensivă, unde, deja, și medicii sunt depășiți. Trebuie să avem grijă ce atitudine ne asumăm în perioada ce urmează. (...) Cunosc persoane care spun că nu există acest virus, că nu se pricep la politică și alte povești de genul acesta. Poate că aceste persoane ar trebui să vină la Terapie Intensivă și să se uite la o persoană care din 6 în 6 ore, din 8 în 8 ore, este întoarsă, intubată, pe burtă, pe o parte și pe cealaltă. Atunci să pună că nu există acest virus. Așa este: în anumite situații, în multe situații nici nu observi boala aceasta. Dar sunt situații în care boala aceasta este fatală, sunt situații în care pacienții rămân cu diverse consecințe, sechele, grave. Accentuez și faptul că știm foarte puțin despre tratament, despre cum se comportă, despre ce efecte viitoare are acest virus asupra organismului”, a spus managerul spitalului, András-Nagy Róbert. 

Grupul de Comunicare Strategică a raportat joi, 6 august, încă 24 de noi îmbolnăviri la nivelul județului Covasna. Numărul total se ridică astfel la 512. 

Și în județele învecinate, dar și la nivel național numerele sunt într-o creștere continuă. De pildă, joi au fost depistate 1.345 de noi cazuri de COVID-19 în toată țara, din 24.147 de teste prelucrate. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.