ACTUALITATE 20 aprilie 2022

SJU Covasna: aproape 290 de pacienți au ajuns la spital în perioada Paștelui Catolic

de Iulia Drăghici - Taraș | 1502 vizualizări

Dintre aceștia, 13 au avut nevoie de ajutorul medicilor din cauza consumului excesiv de alcool 

Traumatismele, nu mâncatul excesiv sau consumul iresponsabil de alcool, au adus cei mai mulți pacienți în grija medicilor de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Sfântu Gheorghe în perioada Paștelui Catolic, informează unitatea medicală.   

Potrivit unei postări publicate pe pagina de Facebook a spitalului, 287 de pacienți, dintre care 112 copii cu vârste între 0 și 16 ani, au ajuns în grija personalului medical de la Spitalul Județean „Fogolyán Kristóf” în perioada Paștelui Catolic, majoritatea pacienților având diferite traumatisme. Deși nu au fost înregistrate cazuri de toxiinfecții alimentare, printre pacienți s-au numărat și 13 persoane care au consumat excesiv alcool.

Chiar și în aceste condiții, dar și având în vedere că urmează și Paștele Ortodox, SJU a transmis și o serie de sfaturi utile pentru cei care vor să își revină mai repede după mesele copioase. 

Alcoolul și mesele bogate de sărbători supun sistemul digestiv la un efort major, iar ficatul este cel care are cel mai mult de suferit. Ficatul este considerat „fabrica” metabolismului, fiind „sediul” de procesare al tuturor nutrienților și laboratorul de transformare a substanțelor chimice, asigurând echilibrul în tot corpul.

Ouăle, maioneza, drobul, friptura de miel, cozonacii și alcoolul reprezintă o adevărată avalanșă de toxine, deloc benefice pentru sănătate, iar organismul are nevoie de o perioadă de detoxifiere.   

Fructele și legumele proaspete, supele ușoare, lichidele din belșug și odihna sunt cei mai buni aliați pentru a ne reveni după o perioadă în care am „bombardat” organismul cu mese grele.

Apa este cel mai bun „medicament”. Putem pregăti o limonadă fără zahăr, adăugând în apa pe care o bem puțină zeamă de lămâie, felii de portocale și frunze de mentă. Ne vom recăpăta mai rapid energia şi vom ajuta chiar la reducerea retenției de apă.

Salatele sunt și ele excelente când vine vorba de detoxifiere, dacă avem grijă ce fel de dressing folosim! (fără maioneză și sosuri cu mult ulei/iaurturi grase). Rucola, spanacul, leurda, varza, salata verde, morcovii, țelina, sfecla, toate vor ajuta organismul să se recupereze mai ușor. În plus, putem face un suc natural din toate aceste produse, pe care îl putem lua cu noi când plecăm de acasă.

Ouăle și carnea grasă ar trebui înlocuite, pentru o perioadă, cu iaurtul, carnea de peşte și brânzeturile slabe, care ne vor oferi nutrienţii esenţiali de care avem nevoie. În plus, pentru a ajuta digestia, putem adăuga în meniul nostru zilnic ghimbirul, care are efecte miraculoase asupra organismului.

Nu în ultimul rând, mișcarea și o odihnă suficientă în timpul nopții sunt esenţiale pentru a ne recupera cât mai repede după mesele bogate și pentru a scăpa de kilogramele acumulate”, se arată în informarea publicată pe Facebook. 

Spitalul Județean a înregistrat creșteri în ceea ce privește numărul de pacienți tratați în martie (după ridicarea stării de alertă), față de februarie. Într-un bilanț prezentat recent s-a arătat, de pildă, că numărul consultațiilor înregistrate în luna martie în Policlinica Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe a crescut cu aproape 20% față de luna precedentă. S-au înregistrat creșteri și în rândul pacienților care s-au prezentat la Urgență, cu 23%. Au fost și mai multe internări înregistrate în martie, cu 27%, dar și la numărul spitalizărilor de zi, aproape 700, față de 500, câte erau în pandemie, dar și la intervențiile chirurgicale (327 în martie).

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.