ACTUALITATE 19 noiembrie 2020

SJU Covasna: 86 de pacienți COVID internați, 9 la ATI

de Iulia Drăghici - Taraș | 2249 vizualizări

Un tânăr de 29 de ani infectat cu SARS-COV-2 a decedat

Cel mai recent bilanț al cazurilor de COVID-19 de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Covasna arată că miercuri, 18 noiembrie, erau internați aici 86 de pacienți confirmați, dintre care 9 în stare critică, la ATI. Totodată, alte 11 persoane sunt internate ca fiind suspecte de infectare cu SARS-COV-2. Zilele trecute, Spitalul a înregistrat și un deces la un pacient în vârstă de 29 de ani. 

În perioada 12 – 18 noiembrie am avut 13 decese din județul Covasna, pacienți COVID cu vârste între 29 și 84 de ani. Tânărul de 29 de ani a fost adus duminică la UPU, în stare foarte gravă. Era doar suspect COVID la acel moment. A fost internat pe secția de ATI. (...) Colegii l-au intubat, dar și așa saturația lui de oxigen ajungea la maximul de 40%. Din păcate, luni spre marți a decedat. Acest pacient nu se știe cu alte comorbidități, deci nu avem documentație. Era obez, iar asta ne-a pus problema că probabil se ascundea ceva hormonal în spate, dar nu am putut documenta. În timpul internării, testul PCR a ieșit pozitiv”, a declarat în videoconferința de presă de miercuri, 18 noiembrie, directorul medical al SJU Covasna, dr. Roșu Mátyás. 

Dintre pacienții confirmați internați la ora raportării, adică miercuri, 18 noiembrie, ora 13:00, 71 erau pe secția de Boli Infecțioase, dintre care 4 la Nefrologie, toți în stare medie sau severă. La Chirurgie erau 6 pacienți, adică 2 la Chirurgie Generală și 4 la Ortopedie. La ATI erau 9 pacienți, dintre care 8 în stare critică și unul în stare critică și intubat. Tot la ATI mai era și un pacient suspect COVID, pentru care se așteptau rezultatele testului PCR. 

Dacă până acum colegii de pe infecțioase făceau ture de câte 4 ore, deci stăteau îmbrăcați în combinezoane 4 ore, se schimbau, se odihneau și iar intrau, acum de dimineață până după-masa, 8 ore stau non-stop pe secție, de asistenți vorbesc, și acordă îngrijire pacienților noștri”, a mai spus directorul medical. 

Reprezentanții spitalului au făcut apel la aparținătorii pacienților să încerce, pe cât posibil, să sune la spital să se intereseze de starea celor internați între orele 13:00 – 15:00, pentru că atunci pot fi disponibili medicii. Totodată, aceștia sunt rugați ca din fiecare familie să sune o singură persoană, pentru că, în caz contrar, se aglomerează linia și rămân fără timp alți aparținători care vor să afle date medicale despre ai lor. 

În bilanțul județean de miercuri, 18 noiembrie, Grupul de Comunicare Strategică a raportat încă 75 de îmbolnăviri cu noul coronavirus. Numărul cazurilor active era, la această dată, de 846 la nivel de județ.

Potrivit DSP Covasna, incidența cumulată a cazurilor de infectare (fără focare) pentru ultimele 14 zile în județ era miercuri de 3,47/1000 de locuitori. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.