ACTUALITATE 8 martie 2019

Simbolul sărbătorii maghiarilor: inimă roșie-alb-verde

de Iulia Drăghici - Taraș | 967 vizualizări

Antal Árpád, mesaj de 15 martie: „Românii și maghiarii au aceleași interese”

Pregătirile pentru sărbătoarea din 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sunt în toi în județul Covasna, anunță liderii UDMR, Tamás Sándor și Antal Árpád. Anul acesta, simbolul evenimentului va fi reprezentat de o inimă realizată în culorile roșu, alb, verde.

„Această inimă simbolizează faptul că din inima noastră nu poate fi scoasă iubirea pământului natal și a simbolurilor noastre naționale. Evident, așteptăm să fie mulți prezenți și în acest an la evenimentul din 15 martie”, a declarat joi, într-o conferință de presă,  liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.

Acesta a amintit în același context și situația de anul trecut când a fost amendat în două rânduri, cu câte 5.000 de lei, de Prefectura Covasna pentru arborarea steagurilor Ungariei în prejma zilei de 15 martie, numind acțiunea drept „o dovadă de rea-voință din partea domnului prefect”. Antal Árpád a ținut să sublinieze și faptul că Tribunalul Covasna a declarat nule procesele verbale și că se așteaptă ca același lucru să se întâmple și în cazul similar de la Târgu Secuiesc.  

„Cred că este o dovadă a faptului că prefectul a încercat anul trecut să ne intimideze și să împrăștie ură între români și maghiari”, a mai spus Antal Árpád, care a explicat și că anul acesta s-a decis împodobirea orașului cu „ceva mai special”, după cum s-a exprimat edilul municipiului Sfântu Gheorghe, referindu-se la inimile în culorile roșu, alb, verde.

În același timp, președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor a precizat că în cadrul congresului UDMR din urmă cu aproape două săptămâni s-a adoptat o hotărâre privind simbolurile naționale ale comunității maghiare din România, care să vină în completarea Hotărârii de Guvern 1157/2001 pentru aprobarea Normelor privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României.  

Mesaj pentru comunitatea românească

Întrebați despre mesajul pe care îl transmit comunității românești în preajma Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, liderii UDMR au readus în discuție fapte istorice, dar, în esență, au îndemnat la înțelegere.

Eu cred că dacă în 1848 parte din comunitatea românească nu ar fi acceptat învrăjbirea făcută de austrieci împotriva comunității maghiare, astăzi altfel ar arăta Europa Centrală și de Est. Aici au o vină și liderii maghiari, deci întotdeauna vina este oarecum împărțită, dar eu cred că ar trebui și astăzi să învățăm din ce a fost în 1848, că practic românii și maghiarii, în acest spațiu central și est-european cred că au aceleași interese și ori de câte ori ne punem unii împotriva altora, pe termen mediu și lung ambele comunități vor avea de pierdut”, ne-a spus liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.  

Invitatul special de anul acesta din 15 martie la Sfântu Gheorghe va fi fostul ministru de externe al Guvernului Orbán din perioada 2010 - 2014, Marton János.  

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Costin Cristea, 9 martie 2019
De acord cu dl.Antal, cu mențiunea că sărbătoarea maghiarilor nu trebuie să lezeze demnitatea românilor. Să găsească formele adecvate de colaborare, prin care să le fie respectată etnia ți citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.