ACTUALITATE 24 februarie 2010

Sigiliu pe ţigarete

de Covasna Media | 1031 vizualizări
O sută de oameni ar putea rămâne fără locuri de muncă. Unica fabrică producătoare de ţigări românești din ţară riscă să-și închidă porţile dacă nu își recapătă licenţa 24feb2010-tigari„Vrem să muncim!“, „Nu vrem să fim șomeri!“, „Nu vrem să cerșim!“, „Ne închideți după 113 ani!“, „Ăsta e planul anticriză?!“, „Așa trăim bine?!“, „Nu închideți fabrica!“ – acestea erau ieri mesajele cu care angajații Fabricii de Ţigarete din Sfântu-Gheorghe solicitau ca Fabrica să își continue activitatea. Protestul a avut loc după ce vineri organele vamale au ridicat licența de fabricație pentru Fabrica de Ţigarete. Astfel, pe mașinile de producție, magaziile cu materiale accizabile au fost puse sigilii, iar oamenii au intrat în concediu și speră că situația se va rezolva.

O sută de oameni ar putea rămâne fără locuri de muncă. Unica fabrică producătoare de ţigări românești din ţară riscă să-și închidă porţile dacă nu își recapătă licenţa

24feb2010-tigari„Vrem să muncim!“, „Nu vrem să fim șomeri!“, „Nu vrem să cerșim!“, „Ne închideți după 113 ani!“, „Ăsta e planul anticriză?!“, „Așa trăim bine?!“, „Nu închideți fabrica!“ – acestea erau ieri mesajele cu care angajații Fabricii de Ţigarete din Sfântu-Gheorghe solicitau ca Fabrica să își continue activitatea.

Protestul a avut loc după ce vineri organele vamale au ridicat licența de fabricație pentru Fabrica de Ţigarete. Astfel, pe mașinile de producție, magaziile cu materiale accizabile au fost puse sigilii, iar oamenii au intrat în concediu și speră că situația se va rezolva.

„Cerem ca până când o forță judecătorească din țara asta nu scoate o decizie definitivă și

irevocabilă, să ne lase să continuăm activitatea, altfel ne pierdem piața. Am lucrat 3 - 4 ani ca să ajungem aici“, a spus viceliderul sindicatului, Szabo Csaba.

Reprezentanții Fabricii au explicat că la începutul anului 2004 a fost încheiat între AVAS, ca vânzător, și un consorțiu de firme, ca și cumpărător, un contract de vânzare – cumpărare de acțiuni având ca obiect pachetul majoritar al Societății Naționale a Tutunului din România.

Facilităţi anulate

Cu ocazia privatizării SNTR, s-a convenit ca aceasta să beneficieze de o serie de facilități fiscale, stabilite prin ordonanță de Guvern, un act normativ care este în vigoare și acum, mai spun ei.

„În baza acestui act normativ, a fost emis un ordin comun AVAS și al Ministerului Finanțelor prin care au fost acordate SNTR înlesniri la plata obligațiilor bugetare. De asemenea, ajutorul de stat s-a acordat cu condiția realizării unui program investițional un cuantum egal cu ajutorul acordat. SNTR – actual Galaxy Tobacco SA -, a respectat întocmai condițiile impuse de ordinul comun, prin achitarea sumelor eșalonate și a obligațiilor fiscale curente”, susțin ei, arătând însă că la finele anului trecut ANAF – Direcția Generală de Administrare a marilor Contribuabili le-a comunicat pierderea acestor înlesniri pe considerentul că ajutorul de stat acordat se dă numai cu autorizarea ajutorului de stat de către Consiliul Concurenței.

Organele fiscale au reactivat sumele scutite și Fabrica a fost somată să achite integral suma care ajunge undeva la 500 de milioane de lei noi.

Riscă să piardă clienţii

Directoarea Fabricii, Rada Gherghina, a declarat că firma Galaxy Tobacco – fosta SNTR SA - nu are nicio clauză și nicio condiție impusă în momentul privatizării care a fost prevăzută pentru scutirea acelor datorii și care să nu fi fost realizată până în prezent.

Pierderile în cazul în care fabrica nu își reia activitatea ar putea fi enorme, însemnând nu doar pierderea clientelei ci și închiderea unității și pierderea mărcii Carpați, produsă numai la Sfântu-Gheorghe alături de mărci ca Snagov, Mărășești sau American Way.

Totul depinde de recâștigarea licenței – direct legată de plata unor accize. Reprezentanții Fabricii spun că tot ce lipsea era un aviz de la Consiliul Concurenței, pe care trebuia să îl ceară Ministerul Finanțelor și AVAS-ul, și care a fost cerut, dar nu a primit niciun răspuns.

„În 2007 când am intrat în UE avizarea nu mai trebuia să o dea Consiliul Concurenței, ci Bruxelles-ul, dar întrucât ei se ocupau numai din anul 2007, nu mai puteau da, suntem în cerc vicios, închis”, a mai spus Sandor Csaba. Potrivit directoarei Fabricii, închiderea unității nu ar aduce câștiguri pentru nimeni, dar de pierdut ar pierde toată lumea, de la angajați până la bugetul de stat care primește lunar sume importante de pe urma activității „Asta e și nedumerirea noastră - de ce nu ne lasă să lucrăm dacă este o problemă legislativă care este reluată, până în momentul în care se rezolvă de organele statului, fabrica să lucreze. Dacă ea pornește peste o lună, degeaba mai pornește, toți clienții își vor găsi alți furnizori și degeaba mai pornim, în plus pot porni și procese comerciale”, a mai spus Rada Gherghina.

Angajaţii solicită să își continue activitatea

Închiderea Fabricii de Ţigarete ar însemna o tristă intrare în șomaj a peste o sută de oameni care din aceste salarii își plătesc ratele și își întrețin familiile. Unii dintre ei lucrează aici și de peste 30 de ani și sunt specialiști greu de înlocuit care vor să iasă la pensie de la Fabrică.

„E foarte dureros pe timpurile astea să rămâi fără loc de muncă. Ne doare foarte tare, noi vrem să muncim, avem copii, avem rate, noi asta dorim, să muncim”, a spus Szabo Iolanda.

„De 13 ani lucrez aici și ar fi greu, am rate, am familie, e greu, ar fi păcat să se piardă Carpați, Snagov, e singura fabrică din țară unde se mai fabrică, avem mașini noi“, a spus și Lucian Groza.

Reprezentanții Fabricii spun că aceasta este o meserie foarte specializată și un meseriaș în industria tutunului se creează în minim 5 ani, maxim 10 sau deloc, iar cine nu se pricepe, nu face față.

Investiţii majore și piaţă externă

Fabrica are mai mulți clienți, atât din țară cât și de peste hotare, unde produce la comandă pentru țări ca Spania, Bulgaria sau Grecia de exemplu, dar și din afara continentului.

De asemenea, la investiții, în ultimii ani acestea s-au ridicat la cca 40 de milioane de dolari.

După sigilare, și acum există în fabrică marfă – cca 35 de tone - care ar trebui livrată după ce a fost comandată de clienți externi, iar pierderea ar fi una semnificativă dacă nu ajunge la destinație.

La Fabrica de Ţigarete din municipiu sunt angajate 103 persoane și este vorba despre o unitate unică în zonă. Anul acesta, fabrica împlinește 113 ani de existență.

Fabrica de Ţigarete a fost înființată la data de 18 noiembrie 1897 și a avut primul sediu în actuala clădire a Primăriei. Construcția actualului sediu a început la un an de la înființare, schimbarea sediului având loc în anul 1903.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.