ACTUALITATE 7 aprilie 2016

Şi românii pot călători în lume pe bani puţini

de Iulia Drăghici - Taraș | 557 vizualizări

Raymond Gheorghiţă împărtăşeşte experienţele sale dintr-o nouă călătorie

Raymond Gheorghiță, tânărul din Sfântu Gheorghe care în urmă cu doi ani a parcurs pe jos 1.000 de kilometri într-o călătorie prin Italia, s-a întors dintr-o nouă expediţie fascinantă. El vrea să împărtăşească experienţele sale cu tinerii din Sfântu Gheorghe, să le spună despre importanţa voluntariatului şi despre cum pot să călătorească în lume cu bani puţini sau deloc.

Prima astfel de întâlnire a tinerilor covăsneni cu Raymond, care s-a desfăşurat în limba maghiară, a avut loc joi seara, la Extensia din Sfântu Gheorghe a Universităţii „Babeş-Bolyai”. Joia viitoare, în 14 aprilie, va avea loc a doua întâlnire, iar prezentarea se va adresa tinerilor care vorbesc limba română.

„O să povestesc despre experienţele mele, dar şi din experienţele unor persoane cu care m-am întâlnit pe drum, oameni care călătoresc, mulţi dintre ei fără bani. Sunt dintre ei care călătoresc de 15 ani fără să cheltuiască foarte mult”, ne-a declarat Raymond Gheorghiţă, care a mai spus: „Eu am descoperit de aproape cinci ani despre posibilităţile europene de călătorie. Din acest motiv m-am decis să le vorbesc şi tinerilor, pentru că aici în Sfântu Gheorghe nu prea avem cum să aflăm. Românii, în general, nu prea călătoresc. M-am întâlnit cu foarte mulţi germani, polonezi şi alţii, dar cu români nu. Noi nu prea avem tendinţa asta de a ieşi în lume, de a călători”.

„Este foarte important pentru tineri să profite de fiecare ocazie pe care le-o oferă Erasmus, Erasmus+, Serviciul European de Voluntariat şi alte asemenea programe sau să comunice cu alţi tineri din alte ţări. De aceea vreau să împărtăşesc cât mai multe, să diseminez toată informaţia pe care am acumulat-o, pentru că e foarte bine să avem mulţi oameni care să iasă, să vadă părţile bune şi pe cele rele, să se întoarcă, să aprecieze ce este aici şi să lucreze aici, dar cu iz european, să scape de graniţe. Am văzut în Madrid o pancartă pe care scria „The only nation is imagination” (trad. - singura naţiune este imaginaţia). Aşa îmi doresc să fie şi aici, să nu fie diferenţă între români, maghiari, tătari sau alţii”, a mai spus Raymond Gheorghiţă.

Fără griji şi fără bani...

Raymond ne-a spus că tipurile de călătorii pe care el le întreprinde pot fi realizate pe bani foarte puţini, iar experienţele de viaţă care rămân în urmă sunt de nepreţuit.

Cu circa 600 de euro, voluntarul organizaţiei „Sepsi I.S.E.” a vizitat timp de două luni de zile Turcia, Gibraltar, Austria, Portugalia și Spania. „Cel mai mult am plătit pe avion, autobuz, tren, fiindcă au fost distanţe foarte mari. Aici acasă, 600 de euro aş fi cheltuit doar pe mâncare”, a spus Raymond.

Cea mai preţuită lecţie de viaţă pe care covăsneanul a învăţat-o din cea mai recentă călătorie a lui este legată de pozitivism. „Am învăţat că ne facem prea multe griji. În clipa în care îţi trebuie doar mâncare, apă şi un loc unde să dormi, îţi dai seama cât de puţin îţi trebuie ca să te simţi bine. În rutina zilelor noastre vrem tot mai mult şi niciodată nu avem suficient. În călătoriile de acest gen petreci foarte mult timp cu tine însuţi, înveţi să te autoanalizezi, iar în felul acesta te cunoşti, devii calm şi începi să vezi părţile pozitive. După o vreme, dacă ai scăpat de frică şi de celelalte drumuri negative, ţi se deschide parcă o cale care îţi aduce doar lucruri pozitive, primeşti numai bine”.

Teme articol: TURISM raymond calatori
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.