Și animalele suferă pe caniculă
În perioadele de caniculă, animalele, fie ele de companie sau nu, au nevoie de o serie de măsuri de protecție. Probabil cea mai importantă dintre acestea este asigurarea accesului la apă, dar nu e de neglijat nici asigurarea umbrei pentru necuvântătoare.
Fermierii şi ceilalţi proprietari de animale trebuie să asigure un adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor ultraviolete nocive; cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare cantitativ (în funcţie de specie, talie şi stare fiziologică) şi calitativ (prospeţime, raport energetic etc.); trebuie să asigure stocurile de apă şi furaje și să verifice buna funcţionare a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie și disponibilitatea echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelelor de ventilaţie şi generatoarelor de energie electrică.
Potrivit unui comunicat emis de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Covasna, în caz de caniculă animalele folosite pentru tracţiune sau alte activităţi de povară nu vor fi exploatate în intervalul de timp 12.00 - 18.00, dacă temperatura exterioară, la umbră, depăşeşte 25ºC; iar la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor precum şi la apariţia unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia ca pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă.
Administraţiile locale pe teritoriul cărora există animale în transhumanţă trebuie să cunoască situaţia reală şi să informeze deţinătorii de animale despre fenomenele prognozate; consiliile locale şi fermierii trebuie să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere; și trebuie să asigure locuri prestabilite pentru retragerea animalelor în cazuri excepţionale.
În cazul în care animalele de companie (cum ar fi câinii, pisicile, iepurii etc.) sunt ţinute afară, este important să se asigure o sursă de apă potabilă, precum şi adăpost corespunzător împotriva razelor solare. Atenţie deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ţinute excesiv în vehicul expuse în mod direct şi pe o perioadă îndelungată la radiaţiile ultraviolete şi la temperaturi ridicate.
De asemenea, DSVSA atrage atenția transportatorilor de animale că trebuie să respecte toate prevederile legale cu privire la transportul animalelor vii, cum ar fi condițiile de microclimat, reducerea densității de încărcate la temperature crescute sau asigurarea ventilației în autovehicul.
Potrivit veterinarilor, cel mai mare risc pentru animale pe timp de caniculă este lipsa apei, care duce la deshidratarea animalului şi poate provoca suferinţă şi chiar moarte. Pentru a reduce acest risc trebuie să se acorde prioritate animalelor care nu au acces la sursele de apă de orice fel. Animalele tinere, animalele hrănite preponderent cu furaje uscate şi animalele care alăptează prezintă risc deosebit de deshidratare.