ACTUALITATE 27 septembrie 2018

SGA propune expertizarea digurilor şi noi soluţii pentru prevenirea inundaţiilor

de Agerpres | 811 vizualizări

Conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna consideră că este necesară expertizarea tuturor digurilor din judeţ, în vederea depistării vulnerabilităţilor, şi propune noi soluţii de prevenire a inundaţiilor, după modele folosite în Occident.

Directorul SGA Covasna, Ioan Ilaş a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că multe diguri au fost construite în anii 80, iar o expertiză de specialitate ar stabili cu exactitate starea în care se află, precum şi zonele care necesită intervenţii în vederea consolidării.

Acesta a menţionat că a înaintat deja propunerea, pe scară ierarhică, Administraţiei Bazinale de Apă Olt, menţionând, totodată, că a pus în discuţie şi utilitatea creării unor „rezervoare“ sau „acumulări nepermanente“ care, în cazul precipitaţiilor abundente şi viiturilor, să reţină apa şi să prevină sau să limiteze efectele inundaţiilor.

„Am venit cu o propunere, pe care am discutat-o cu mai mulţi specialişti, iar concluzia finală a fost că nu supraînălţarea digurilor este soluţia (...), ci crearea unor aşa-zise acumulări nepermanente, care să preia apa în momentul în care vine mai puternic pe anumite pâraie. Deci, de a crea un rezervor tampon, care să preia vârful de viitură, să îl reţină, după care să-l eliberăm când au scăzut nivelurile apelor. Este o soluţie care se foloseşte peste tot în Occident, pentru că această schimbare climatică ne duce la situaţia în care, în timp foarte scurt, apar cantităţi foarte mari de apă şi nu supraînălţarea digurilor este soluţia cea mai bună. (...) Noi le spunem poldere, deci pe lângă pâraie sunt anumite suprafeţe pe care le putem identifica şi în care, atunci când apa depăşeşte o anumită limită, se face o deversare lateral către acele zone. Deci se inundă zona respectivă, iar, după ce trece viitura, apa se revarsă înapoi în pârâu“, a declarat Ioan Ilaş.

Acesta a subliniat că metoda este folosită în Ungaria şi crede că ar putea fi aplicată cu succes şi în ţara noastră.

„În Ungaria ei au rezolvat în felul următor toată problema - au identificat aceste terenuri, au identificat proprietarii, s-a făcut evaluarea terenului, li s-a plătit proprietarilor 30% din valoarea terenului, în condiţiile în care ei rămân proprietarii acestora, pentru a-şi da acordul să se facă aceste poldere sau acumulări nepermanente. Ei îşi pot cultiva în continuare terenul, iar în cazul în care apar inundaţii şi terenul trebuie inundat, li se dă o despăgubire pentru culturile pe care le-au avut acolo. Deci, este o chestiune, se pare, destul de bună. La ei a mers, nu ştiu la noi cum va putea merge, pentru că la noi fărâmiţarea terenurilor este destul de mare, avem proprietari mulţi pe suprafeţe mici, dar cred că merită încercată“, a mai spus acesta.

Directorul SGA Covasna a adăugat că anul acesta judeţul Covasna a fost lovit în două rânduri de inundaţii, în primăvară şi vară, acestea din urmă provocând pagube însemnate.

„A fost afectat aproape întregul judeţ, cu excepţia bazinului pârâului Covasna. Din cauza fenomenelor meteo s-au distrus anumite lucrări hidrotehnice care au rol de apărare important şi aici fac referire directă la ce s-a întâmplat în zona Lunca Mărcuşului-Băcel, unde am avut trei breşe în digurile de apărare, care au dus la inundarea a circa 200 de case“, a declarat directorul SGA.

Ilaş a precizat că prin Hotărârea 582, Guvernul a alocat fonduri pentru refacerea infrastructurii hidrotehnice din judeţul Covasna, iar lucrările deja au început, urmând să fie executate pe patru fronturi, respectiv pe Râul Negru şi pe pâraiele Tărlung, Dobârlău şi Caşin.

Potrivit acestuia, valoarea investiţiilor se cifrează la peste 7 milioane de lei, iar lucrările se vor finaliza pe 14 decembrie a.c.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.