ACTUALITATE 21 noiembrie 2017

Sfaturi pentru un trafic rutier în siguranță

de Covasna Media | 531 vizualizări

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteo pentru zonele montane valabilă în perioada 21 noiembrie, ora 03:00 – 22 noiembrie, ora 18:00, fenomenele vizate fiind ninsori moderate cantitativ și vânt cu intensificări temporare ce va viscoli zăpada.

Astfel, pentru a nu fi implicați în evenimente rutiere și pentru menținerea siguranței traficului rutier, polițiștii revin cu recomandări specifice pentru circulația pe timp de iarnă:

               În situația în care condițiile meteo sunt nefavorabile, informați-vă despre starea drumurilor pe care urmează să circulați înainte de a pleca la drum și analizați temeinic urgența deplasării – dacă nu este absolut necesar, amânați plecarea. Dacă, totuși, porniți la drum, verificați funcționarea instalațiilor de iluminare-semnalizare, climatizare, precum și a ștergătoarelor de parbriz.

               Folosiți în permanență luminile de întâlnire, mai ales în condiții de vizibilitate redusă (lapoviță, ninsoare abundentă), iar, dacă situația o impune, folosiți și luminile de ceață, astfel încât să fiți vizibili în trafic. De asemenea, asigurați-vă temeinic și semnalizați din timp efectuarea oricărei manevre. Evitați efectuarea de depășiri, dacă nu sunteți siguri că manevra se poate face în condiții depline de siguranță.

               Polițiștii recomandă mărirea distanței între autovehicule, luând în calcul faptul că, în situația în care carosabilul este umed ori acoperit cu gheață, zăpadă sau polei, distanța de frânare se mărește considerabil.

               De asemenea, oamenii legii reamintesc faptul că echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă este obligatorie, atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu gheață, zăpadă sau polei, iar autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone trebuie să aibă montate, pe anvelope, și lanțuri antiderapante.

               Bicicliștilor li se recomandă să circule cu respectarea prevederilor legale referitoare la echiparea bicicletei şi să poarte îmbrăcăminte cu elemente reflectorizante, atunci când circulă pe timp de noapte sau în condiții în care vizibilitatea este redusă. De asemenea, pentru a evita să fie implicați în evenimente rutiere, se recomandă ca bicicliștii să semnalizeze din timp orice manevră și să se asigure temeinic. Le reamintim acestora că legislația în vigoare interzice deplasarea cu bicicleta pe drumuri acoperite cu gheață, zăpadă sau polei.

               Pentru siguranța pietonilor, polițiștii recomandă ca deplasarea acestora să se facă numai pe trotuar, iar dacă acesta nu există, pe marginea părții carosabile. Să traverseze numai prin locurile marcate și semnalizate corespunzător, iar, dacă se deplasează pe timp de noapte, să aibă asupra lor o sursă de lumină și să poarte îmbrăcăminte cu elemente reflectorizante.                                                                                               

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE

Agent principal de poliție

Tolvaj-Marin Nicoleta

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.