ACTUALITATE 24 noiembrie 2009

Sfântu Gheorghe, vizitat de chinezi

de Covasna Media | 746 vizualizări
Oamenii de afaceri chinezi, invitaţi să investească în Covasna [singlepic=623,250,250,,left]Comisia de Reformă si Dezvoltare din Provincia Zhejiang - China, condusă de preşedintele Institutului de Cercetare şi Planificare a Dezvoltării din provincia Zhejiang din China, Liu Ting, s-a aflat ieri în vizită la Sfântu Gheorghe, unde a fost primită de prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu. Vizita delegaţiei chineze a vizat un schimb de experienţă cu privire la

Oamenii de afaceri chinezi, invitaţi să investească în Covasna

Comisia de Reformă si Dezvoltare din Provincia Zhejiang - China, condusă de preşedintele Institutului de Cercetare şi Planificare a Dezvoltării din provincia Zhejiang din China, Liu Ting, s-a aflat ieri în vizită la Sfântu Gheorghe, unde a fost primită de prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu. Vizita delegaţiei chineze a vizat un schimb de experienţă cu privire la administrarea obiectivelor de investiţie guvernamentală şi descoperirea unor perspective de colaborare bilaterală în acest domeniu, între România şi China.

Prefectul Munteanu i-a familiarizat pe oaspeţii chinezi cu structurile administraţiei publice din România, aceştia arătându-se foarte interesaţi de modul în care Statul român îşi derulează investiţiile în teritoriu. Astfel, comisiei chineze i-au fost prezentate diversele programe derulate de Guvernul României în teritoriu - programul de izolare a locuinţelor, cel al construirii sălilor de sport, precum şi proiectele de perfecţionare a funcţionarilor publici.

„Suntem convinşi că odată cu politica de deschidere a Chinei, relaţiile noastre se vor dezvolta pe o nouă bază. Prin vizita noastră am vrut să cunoaştem mai mult investiţiile făcute de stat, cum se gestionează acestea, dorind să aflăm experienţele în acest sens”, a declarat Liu Ting, arătându-şi dispoziţia pentru colaborările dintre mediile economice.

Medicina tradiţională chineză, la Întorsura Buzăului

Vizita delegaţiei chineze a cuprins şi o discuţie a acesteia cu primarul oraşului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, care a lansat cu această ocazie o ofertă de colaborare întreprinzătorilor din Zhejiang. Primarul a prezentat investiţia de 3,2 milioane de euro realizată până acum în Spitalul de la Întorsura Buzăului, arătând că necesarul de încă un milion de euro ar putea fi procurat printr-o colaborare cu investititori chinezi, colaborare care să se finalizeze cu practicarea medicinei tradiţionale chineze la Întorsura Buzăului.

„Cred că dincolo de diferenţe, oamenii sunt la fel şi sunt obligaţi să găsească punţi de colaborare. Viitorul ar trebui să fie un scop comun şi de aceea vă fac şi dumneavoastră, cum am făcut şi celor din provincia Henan, o ofertă de colaborare în acest proiect concret, care se referă la un parteneriat în domeniul sănătăţii. Cred că medicina tradiţională chineză, alăturată celei europene, ar da rezultate în spaţiul colaborării noastre concrete. Mi s-a spus că China ar dori să construiască în România spitale, eu ofer unul aproape gata - rămâne să găsim parteneri printre oamenii de afaceri chinezi”, a explicat Leca Băncilă.

Primarul din Întorsura Buzăului le-a prezentat celor din Zhejiang ideea potrivit căreia, în spaţiul de la Întorsura Buzăului, care are nevoie inclusiv de dotări, s-ar putea dezvolta un important centru sanitar, în care medicina chineză să primeze, atrăgând astfel pacienţi din întreaga ţară.

„Avem un spital mare, care ar putea furniza servicii pentru multe persoane, chiar la nivel naţional, pe componenta medicinii tradiţionale chineze”, a mai spus Leca Băncilă, obţinând din partea delegaţiei chineze promisiunea de identificare a unor investitori interesaţi.

Provincia Zhejiang se situează pe locul patru din China din punct de vedere al dezvoltării şi puterii economice, având o suprafaţă de 100.000 de kilometri patraţi şi o populaţie de 50 de milioane de persoane. PIB-ul pe cap de locuitor al provinciei Zhejiang depăşeşte 6.000 de dolari, caracteristica provinciei fiind dezvoltarea de anvergură a economiei private.

Monica Rizea

Teme articol: investiţii afaceri chinezi
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
nostalgigi, 24 noiembrie 2009
E bine daca vin strainii sa investeasca la noi, atata timp cat nu vin satanistii violatori de babe de peste pseudo-granitele inchipuitului tinut secuiesc!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.