ACTUALITATE 6 ianuarie 2009

Sfântu-Gheorghe, mai periculos decât DN 11

de Covasna Media | 697 vizualizări
Pe cei 64 de kilometri de străzi din Sfântu-Gheorghe s-au produs, anul trecut, mai multe accidente grave decât pe cel mai circulat Drum Naţional (DN) din judeţ, respectiv DN 11, care străbate judeţul pe o lungime de 71 de kilometri. Asta în condiţiile în care în judeţ avem 810 kilometri de drumuri, din care doar 183 sunt şosele naţionale, restul fiind drumuri judeţene, respectiv comunale. Potrivit unei analize făcută de Serviciul Poliţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ), în 2008 s-au înregistrat 97 de accidente grave soldate cu 19 morţi, 96 de răniţi grav şi 28 de răniţi uşor. Cele mai multe dintre aceste accidente s-au produs în municipiul Sfântu-Gheorghe, 22, faţă de numai 20 câte s-au înregistrat pe DN11. Cel mai sigur oraş din punct de vedere al circulaţie rutiere pare să fie Baraoltul, unde anul trecut au fost doar două accidente grave, urmat de Întorsura Buzăului şi ...

Pe cei 64 de kilometri de străzi din Sfântu-Gheorghe s-au produs, anul trecut, mai multe accidente grave decât pe cel mai circulat Drum Naţional (DN) din judeţ, respectiv DN 11, care străbate judeţul pe o lungime de 71 de kilometri. Asta în condiţiile în care în judeţ avem 810 kilometri de drumuri, din care doar 183 sunt şosele naţionale, restul fiind drumuri judeţene, respectiv comunale. Potrivit unei analize făcută de Serviciul Poliţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ), în 2008 s-au înregistrat 97 de accidente grave soldate cu 19 morţi, 96 de răniţi grav şi 28 de răniţi uşor. Cele mai multe dintre aceste accidente s-au produs în municipiul Sfântu-Gheorghe, 22, faţă de numai 20 câte s-au înregistrat pe DN11. Cel mai sigur oraş din punct de vedere al circulaţie rutiere pare să fie Baraoltul, unde anul trecut au fost doar două accidente grave, urmat de Întorsura Buzăului şi Covasna cu câte trei accidente grave şi Târgu-Secuiesc cu patru. Dintre comune, cele mai multe accidente – şase - au avut loc la Sânzieni şi Moacşa – cinci.

Pasagerii sunt cei mai vulnerabili la accidente

Aceeaşi analiză ne arată faptul că anul trecut cele mai multe dintre victimele accidentelor rutiere grave au provenit din rândul pasagerilor, 77, faţă de numai 46 de şoferi, 22 de pietoni, şase biciclişti, un motociclist şi un căruţaş. Peste jumătate, respectiv 50, din evenimentele rutiere cu urmări foarte grave s-au produs între orele 14 şi 22, iar cele mai puţine 17, noaptea. Iar pe zile ale săptămânii, cele mai multe accidente s-au produs la sfârşit de săptămână, 19 duminica, 17 vinerea şi 15 sâmbăta. La analiza cauzelor care au dus la producerea acestor accidente se remarcă faptul că cele mai multe victime au fost făcute de neadaptarea vitezei, neacordarea de prioritate şi depăşirile neregulamentare, respectiv câte 22, 10 şi şapte victime. Deşi ca şi cauză a accidentelor grave depăşirea neregulamentară a dus la numai şapte accidente grave, în urma acestora s-au înregistrat cei mai mulţi morţi – cinci. Din cei 97 de conducători auto implicaţi în tot atâtea accidente grave anul trecut 67 au fost localnici şi numai 30 şoferi aflaţi în tranzit.

Adrian Moise

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.