ACTUALITATE 22 decembrie 2009

Sfântu­ Gheorghe, limitat la cadouri de Crăciun

de Covasna Media | 912 vizualizări
Municipiul reşedinţă de judeţ nu pare a fi vreun paradis al cadourilor, magazinele fiind, spun oamenii, puţine şi cu oferte limitate. 22dec2009-cadouriPerioada sărbătorilor aduce inevitabil goana după cadouri, cunoscut fiind faptul că aceste zile sunt cele mai aşteptate de către comercianţi. Criză economică şi financiară sau nu, oamenii lasă la o parte grija imediată pentru finanţe şi încep să caute în magazine diverse daruri pentru cei dragi. De la un buget la altul, Sfântu Gheorghe nu pare totuşi a fi vreun paradis al cadourilor, magazinele fiind, spun oamenii, puţine şi cu oferte limitate. Haine, încălţăminte, jucării, cosmetice, electronice şi bijuterii ­ acestea par a fi, inevitabil, ofertele pe care le etalează atât magazinul Şugaş cât şi chioşcurile mai mici. Problema nu ar fi asta, spun cumpărătorii ­ căci în cele din urmă, e nevoie din fiecare astfel de cadouri, în funcţie de destinatar, ci faptul că marfa nu diferă foarte mult, poate doar preţurile, semn că nu poţi avea pretenţii la cadouri prea variate.

Municipiul reşedinţă de judeţ nu pare a fi vreun paradis al cadourilor, magazinele fiind, spun oamenii, puţine şi cu oferte limitate.

22dec2009-cadouriPerioada sărbătorilor aduce inevitabil goana după cadouri, cunoscut fiind faptul că aceste zile sunt cele mai aşteptate de către comercianţi. Criză economică şi financiară sau nu, oamenii lasă la o parte grija imediată pentru finanţe şi încep să caute în magazine diverse daruri pentru cei dragi.

De la un buget la altul, Sfântu Gheorghe nu pare totuşi a fi vreun paradis al cadourilor, magazinele fiind, spun oamenii, puţine şi cu oferte limitate. Haine, încălţăminte, jucării, cosmetice, electronice şi bijuterii ­ acestea par a fi, inevitabil, ofertele pe care le etalează atât magazinul Şugaş cât şi chioşcurile mai mici. Problema nu ar fi asta, spun cumpărătorii ­ căci în cele din urmă, e nevoie din fiecare astfel de cadouri, în funcţie de destinatar, ci faptul că marfa nu diferă foarte mult, poate doar preţurile, semn că nu poţi avea pretenţii la cadouri prea variate.

„Nu reuşesc să găsesc nimic mai deosebit pentru prietena mea. Dacă-­i cumpăr un pulover, sigur mai au zece fete la fel, dacă-­i iau cercei, la fel. Peste tot aceea-şi marfă, parcă s­-ar lua unii după alţii“, spune Robert, în vârstă de 29 de ani, arătând că e hotărât ca până la urmă să caute un cadou în Braşov.

„Eu aş fi vrut să ofer nişte cadouri mai speciale, mă gândeam aşa, la nişte gadgeturi. Din păcate însă nu prea găsesc aici la noi. Până la urmă, mă voi mulţumi cu ce găsesc”, este de părere Cristian, ieşit la cumpărături de Crăciun alături de câţiva prieteni.

„Cadouri cu personalitate“

Alţii, care vor să ofere cadouri cu oarecare personalitate, apelează în Sfântu Gheorghe fie la Nobila Casa, fie la Talisman; primul, un magazin pretenţios cu lumânărele, vase de ornament şi obiecte de mobilat mai speciale, cel de­-al doilea, un magazinaş cochet, cu diverse bijuterii şi gablonţuri, genţi realizate manual şi preţuri variate. Pentru alţii, mai rămâne varianta plecării în marile oraşe în căutarea cadourilor ideale sau cea a comenzilor din reviste sau on­line.

Aceştia însă sunt mai puţini şi nu prea sunt de întâlnit căutând în varianta iniţială un cadou în magazinele din Sfântu Gheorghe, preferând, probabil, să meargă direct la ţintă.

Cadouri din piaţă

Pentru alţii, mai există varianta Piaţa Ruşilor sau chiar cea a second­handurilor. Depinde de pretenţii, în cele din urmă. Alina, o tânără de 24 de ani, spune că în acest an va cumpăra cadourile de la second­hand; se referă la membrii familiei sale, pe care i­a anunţat deja că de acest Crăciun, bugetul e mai strâmtorat.

„Le­-am spus clar alor mei că le voi lua cadouri din second hand. Nu mi se pare o ruşine, chiar pot găsi haine de calitate acolo şi cumpăr două articole la preţul unuia. Ce să facem, eu zic că trebuie să ne adaptăm, până la urmă gestul contează”.

La Piaţa Ruşilor, vânzările par să fi intrat în mişcare, tarabele de aici devenind mult mai vizitate decât în restul anului. Cei care aleg să cumpere din Piaţă cadourile sunt de părere că marfa de aici nu diferă cu aproape nimic de cea din magazinele din centru.

„Le cumpăr haine nepoţilor. M­-am uitat şi prin magazinele din oraş, sunt însă cam scumpe, aşa că am ales să vin aici la Piaţă, nu mi se pare că are dreptate lumea când spune că nu merită să vii aici, ba chiar merită, sunt mai ieftine şi sunt la fel cu alea pe care le găseşti şi­-n magazine”, crede o doamnă pe nume Valeria.

În cele din urmă, mai există şi ofertele de super­marketuri, pentru cei care preferă cadourile mai... comestibile. Astfel, aceste magazine îşi bombardează clienţii cu fel de fel de oferte la băutură, ciocolată sau chiar mâncare şi, după vânzări, nu puţini sunt cei care preferă să cumpere astfel de cadouri, în locul celor cu semnificaţii mai profunde, semn că, în cele din urmă, belşugul mesei de Crăciun este cel mai important.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.