Sezonul cald readuce în prim-plan furturile agricole
Potrivit Serviciului Poliţiei de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie (IJP) Covasna, furturile agricole continuă şi în această perioadă, în spe cial fiind atacate culturile de cartofi din zone precum Vâlcele, Baraolt- Căpeni, Boroşneul Mare, Sânzieni, Cătălina şi zona spre Câmpu Frumos a municipiului Sfântu Gheorghe.
Şeful Serviciului Poliţiei de Ordine Publică din cadrul IPJ Covasna, comisarul Gheorghe Roghină, a declarat că furturile ce au ca ţintă produsele agricole continuă anual, din primăvară
până toamna târziu, autorii lor fiind, în generel, rromii.
Astfel, din luna aprilie a acestui an şi până în prezent, au fost înregistrate 11 fapte de natură penală, dintre acestea nouă fiind furturi şi două distrugeri de culturi; la o asemenea statistică, poliţiştii spun însă că nu se poate vorbi de o creştere a numărului furturilor în acest an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Se fură de la oameni, se fură cartofi, lucernă, ce este de sezon. Din păcate, sunt foarte multe distrugeri din cauza acestor furturi. Avem agenţi pe teren în toate zonele problematice, gata să intervină în cazul în care apar unele probleme, inclusiv în zona Căpeni de la Baraolt“, a explicat Gheorghe Roghină.
Acesta a explicat că poliţiştii au fost distribuiţi în patrule mixte, pentru preîntâmpinarea conflic - telor, acţionând şi alături de jandarmi. În ceea ce priveşte situaţia de la Căpeni, unde, după conflictul de proporţie ce a avut loc în luna iunie a anului trecut, când pe fondul furturilor rromilor a izbucnit un puternic conflict între comunitatea acestora şi restul locuitorilor din sat, s-a vorbit despre înfiinţarea unui post de poliţie, Roghină a explicat că acest lucru nu a fost posibil, din cauza lipsei de bani şi a altor posibilităţi legate de locaţie.
Primarii ar trebui să se preocupe de paza comunelor
Luând problematica furturilor în ansamblu, Gheorghe Roghină a ţinut să explice că rolul poliţiştilor nu este acela de a realiza paza, atenţionând că, potrivit Legii 9/ 2007, primăriile sunt responsabile cu aceasta, având diverse posibilităţi în acest sens.
„Am făcut o adresă către Consiliul Judeţean şi Prefectura Covasna, solicitându-le demersuri pe lângă primari, care au şi ei atribuţii de pază“, a explicat Roghină.
Potrivit Legii 9/ 2007, primarii sunt obligaţi să ia măsuri în vederea asigurării bunurilor publice şi ale cetăţenilor şi răspund pentru întocmirea planului de pază a comunei, în vreme ce modalităţile de efectuare a pazei în mediul rural se stabilesc prin hotarâri a consiliilor locale, după consultarea prealabilă a locuitorilor. Legea mai prevede că plata serviciilor de pază în mediul rural, precum şi procurarea de echipamente de protecţie, însemne şi mijloace de apărare sau utilitare, necesare bunei executări a serviciului de pază, se asigură din bugetele locale; în acest sens, pentru plata serviciilor de pază, consiliile locale pot institui taxe speciale.
Arătând că există comune precum Zagon, Bodoc, Belin, Hăghig sau Cătălina, unde au fost înfiinţate poliţii comunitare, Gheorghe Roghină a precizat că, aşa cum prevede Legea 9, şi primarii din alte localităţi ar trebui să se preocupe de pază şi să încerce găsirea unor formule convenabile în acest sens, din moment ce vechea pază, prin rotaţia locuitorilor, nu mai este legală.
„Poliţiştii ajută, intervin, dar prevenirea trebuie realizată de primari“, a conchis Roghină, potrivit căruia primarii pot fi sancţionaţi dacă nu-şi îndeplinesc obligaţiile referitoare la paza comunelor.
Monica Rizea