ACTUALITATE 10 martie 2016

„ Şezătoarea ” de la Sita Buzăului, prilej de a fi împreună

de Iulia Drăghici - Taraș | 1332 vizualizări

„Hai la noi la şezătoare”, evenimentul organizat sâmbătă, 5 martie, la Căminul Cultural din Sita Buzăului, a reunit, şi de această dată, aproximativ 300 de oameni din zona Buzaielor, iubitori de tradiţii româneşti şi socializare.

Seara a fost marcată de o serie de momente artistice susţinute de grupul vocal „Siteanca”, corul „Plai întorsurean”, corul „Pădurenii” din Barcani, ansamblul folcloric „Brâuleţul”, dar şi de alţi câţiva invitaţi speciali. Cap de afiş a fost actorul de comedie Jean Paler. Şezătoarea de anul acesta a fost un bun prilej de debut pentru o formaţie muzicală de copii, coordonată de Ion Mitrofan. Invitatul surpriză al evenimentului a fost profesorul Nicolae Sebeşan, în vârstă de 85 de ani, coordonator al grupurilor vocale din comună, până în 1990, vreme de 18 ani.

„Este un moment în care ne aducem aminte de trecutul nostru, de obiceiurile, portul şi tot ce înseamnă tradiţie populară în satele româneşti. Cu greu, în fiecare an organizăm acest eveniment, care, pas cu pas, capătă amploare. Încet, sala devine neîncăpătoare, iar acest lucru ne dă puterea să continuăm. Prin astfel de activităţi putem să demonstrăm că suntem şi că vrem în continuare să fim români. Trăim româneşte, ne îmbrăcăm româneşte şi continuăm să ducem tradiţiile mai departe”, a declarat Daniel Neagoe, directorul Căminului Cultural din Sita Buzăului, în debutul evenimentului.

Sezatoare Intorsura Buzaului martie 2016 - 2 (Copy)

Într-un decor tradiţional, care afişa în prim plan un război de ţesut, o furcă cu fuior din cânepă şi alte obiecte demne de muzeu, Căminul Cultural din Sita Buzăului a oferit celor prezenţi o seară în care socializarea a fost elementul principal. „În această seară o să încercăm să ne aducem aminte cum erau înainte şezătorile. Pe vremuri, acestea se organizau înainte de intrarea în post şi în special în perioada de iarnă. Denumirea evenimentului nostru, „hai la noi la şezătoare” este chiar invitaţia pe care o foloseau bunicii, părinţii şi prietenii noştri. La şezătoare ei se strângeau, povesteau, făceau plăcinte, cartofi pe plită, se cinsteau cu ţuică sau vin, dar pe lângă toate acestea, un lucru foarte important era faptul că oamenii erau împreună şi socializau”, a mai spus principalul organizator al evenimentului, Daniel Neagoe.

Invitat de suflet, profesorul Nicolae Sebeşan

Surpriza cea mai de preţ a şezătorii a fost prezenţa la eveniment a profesorului Nicolae Sebeşan, care a condus, vreme de 18 ani, grupurile vocale care activau în comună.

„Sunt clipe în viaţă care trec fără să le bagi în seamă şi sunt clipe care te marchează lăsându-ţi în suflet urme ce vor rămâne grefate acolo pentru mulţi ani. Sâmbătă cinci martie, o zi ca toate cele. Un telefon, dimineaţa, o voce pe care n-o cunoşteam mă anunţă că la Sita Buzăului, o comună aflată în apropierea orăşelului Întorsura Buzăului, se va ţine o Şezătoare şi sunt invitat ca să particip, ca unul care am activat nu mai puţin de 18 ani ca dirijor al Corului mixt şi conducător al Grupului Vocal feminin al acestei comune. N-am mai fost pe acolo de 23 de ani. Nu puteam refuza, mai ales că, aşa deodată, m-a prins dorul de oamenii cu care am muncit din greu, dar cu mare drag, atâta vreme şi cu care am avut atâtea realizări şi rezultate pe plan muzical şi nu numai”, a scris Nicolae Sebeşan pe pagina lui de Facebook.Sezatoare Intorsura Buzaului martie 2016 - 5 (Copy)

„A fost un vis. Un vis frumos, care ca tot ce este pe lume a avut un început şi un final, dar nu un Sfârşit. Cu asemenea oameni care iubesc cu dăruire tot ce avem noi sfânt nu există Sfârşit, iar noi cei aşa zişi „simpli” trebuie să luptăm mai departe şi să arătăm că: AM FOST! SUNTEM! ŞI VOM FI!”, a mai completat profesorul Sebeşan.

Organizatorii evenimentului au fost Căminul Cultural, Biblioteca Comunală, Primăria şi Consiliul Local din Sita Buzăului.

Teme articol: Sita Buzaului sezatoare
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.