ACTUALITATE 24 octombrie 2022

Șezătoare aniversară de poveste, la Sfântu Gheorghe

de Diana Pantelimon | 1588 vizualizări

Aproximativ 130 de persoane au participat sâmbătă, 22 octombrie a.c., la un amplu eveniment despre cămașa tradițională românească, ia, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”. Șezătoarea Sfântu Gheorghe a împlinit un an, iar cu această ocazie au fost invitați, pentru a sărbători împreună, reprezentanții a zece grupuri similare din țară. Atmosfera s-a umplut de culoare când doamnele și domnii îmbrăcați în costumele populare deosebite s-au plimbat prin centrul orașului. Au imortalizat sărbătoarea prin fotografii, în decorul parcului central și al Grupului Statuar „Mihai Viteazul”.

Evenimentul a început la ora 11:00, dar au fost și invitați care au sosit de la ora 8:00, astfel că organizatorii au avut o zi plină, având grija fiecărui detaliu, pentru ca toată lumea să se simtă bine. Cum au sărbătorit această zi maestrele în arta cusutului de ie, ne-a dezvăluit coordonatoarea Zorica Donțu.

Șezătoarea de la Sfântu Gheorghe a împlinit un an și am făcut o șezătoare aniversară la care am invitat 10 șezători din țară. Am invitat Șezătoare Brașov, Șezătoare din Scheii Brașovului, Șezătoare Făgăraș, Șezătoare Ploiești, Șezătoare Avrig, Șezătoare Galați, Șezătoare Ciuc, Șezătoare Brăila, Șezătoare Veneția (județul Brașov), Șezătoare Bacău.

Șezătoarea a început cu strigături pe care le-am compus eu, adresate fiecărui grup de șezătoare în parte. Eu strigam un vers-două, ele îmi răspundeau cu un vers-două. A fost foarte drăguț. Noi, membrii șezătorii, am pregătit, pe puterile noastre, aperitive cu care i-am așteptat, cafea, apă, sucuri naturale de mere, după care s-a făcut o ieșire în oraș să facem poze la statuia „Mihai Viteazul” și în parc, iar când ne-am întors, pe masă ne așteptau sarmalele.

Ne-am deplasat la statuia „Mihai Viteazul” pentru a face o poză cu întreg grupul, fiind foarte numeros, era nevoie să-l așezăm cumva pe scări, în trepte, ca să se vadă toată lumea.

Singurii invitați pentru entertainment au fost cei de la Ceata „Opincuța”, pentru că ei joacă dansurile populare într-un stil arhaic, nu le dansează așa ca toată lumea. S-a cântat, s-a și lucrat, au socializat, au fost prezenți foarte mulți ași în ale cusutului și atunci erau asaltați cu întrebări. Se pare că evenimentul a fost foarte agreat de participanți, pentru că de când am venit acasă nu fac altceva decât să răspund la mesajele lor de mulțumiri. Și toți vorbesc la modul superlativ, asta înseamnă că într-adevăr le-a plăcut”, ne-a povestit, sâmbătă seara, Zorica Donțu.

Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” a găzduit cu bucurie marele eveniment, iar directorul instituției ne-a mărturisit că a fost atât de frumos, încât s-a hotărât să participe la șezători, în limita timpului disponibil.

Sunt foarte mândră că această șezătoare a avut loc la noi, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”. Mă bucur enorm că am putut cunoaște atât de mulți oameni simpli, valoroși și minunați care au străbătut atâta drum, venind din diferite colțuri ale țării pentru a-și arăta părticele din sufletul lor, cusute pe ie. A fost voie bună, vreme bună și oameni buni care au reușit să aducă atmosfera de odinioară, acolo unde poate uităm, din când în când, să trăim frumos, să ne bucurăm și să apreciem lucrurile mărunte din viața noastră. M-am simțit extraordinar! Niște oameni atât de simpli, cu inimi curate. M-au încărcat pozitiv pentru o perioadă bună de timp. Am hotărât să merg la șezători, când pot, bineînțeles. Îi mulțumesc frumos doamnei Zorica Donțu pentru inițiativă și aștept și alte evenimente de acest gen", ne-a împărtășit directorul liceului, Liliana Constantinescu.

Subprefectul Cosmin Boricean, iubitor de port popular, a fost și el prezent la întâlnirea inedită. Mesajul său a fost transmis și pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului - Județul Covasna. Acesta speră că Șezătoarea Sfântu Gheorghe își va continua activitatea și că evenimente de acest gen vor deveni tradiție.

Un an de șezătoare organizată sub îndrumarea gazdelor noastre reprezintă într-adevăr un prilej de mare sărbătoare. Este cu adevărat remarcabil faptul că un obicei atât de vechi al românilor a depășit aceste limite ale utilului și a devenit o artă. Mai mult decât o artă, datorită eforturilor susținute ale unor oameni valoroși precum dumneavoastră, a devenit tradiție. Aș putea spune chiar și că șezătoarea de țesători de la Sfântu Gheorghe odată cu prima aniversare se transformă în tradiție.

Se spune că nu există cultură fără tradiție. Este imposibil să creezi ceva nou și de calitate, fără a avea repere. La fel și noi, ca și comunitate, fără valori, fără simboluri, fără tradiții nu putem construi, nu putem crea nimic. Fie că le denumim datini, obiceiuri, rânduieli, ele reprezintă bazele după care noi ne făurim viitorul și care ne reamintesc că datoria unui om nu este doar față de el și de cei dragi lui, ci și față de neam și țară. Vreau să îmi exprim aprecierea și recunoștința fără echivoc pentru activitatea pe care o întreprindeți și să vă mărturisesc, totodată, că sper ca inițiative precum aceasta să devină mai dese și cu public tot mai numeros.

Felicitări pentru șezătorile organizate în acest prim an, și vă doresc cât mai multe aniversări și lucrări realizate în același spirit național”, a fost mesajul subprefectului.

Primul atelier-școală de cusut ie, „Învățăm să coasem ie”, coordonat de Zorica Donțu din Ozun, a debutat la Sfântu Gheorghe anul trecut în octombrie, la inițiativa președintei Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad, și cu sprijinul conducerii Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe. De atunci, cu excepția unei pauze impuse de restricțiile pandemiei Covid19, în fiecare joi de la ora 17:00, într-o sală a liceului, se întâlnesc doamnele pasionate de cusut ie, ca la șezătorile de odinioară de la sate, unde participanții lucrează și totodată cântă și spun povești și glume.

Oricine dorește să își coasă propria ie sunt bucuroasă să îi îndrum pașii/mâna pentru a coase. 

Îi așteptăm cu drag pe toți cei interesați să afle secretele din spatele creării costumelor populare românești”, ne-a spus Zorica Donțu în martie, când redacția CovasnaMedia.ro a participat la șezătoare.

Șezătoarea aniversară de sâmbătă a fost susținută financiar de membrii Șezătorii Sfântu Gheorghe, singura sponsorizare fiind a celor de la compania de apă minerală „Biborțeni”. Iată că astfel, cu bani puțini, dar cu mult suflet, lucruri mari au fost posibile.

Sursa foto: Dan Strauti

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.