Serviciul de Ajutor Maltez la aniversarea de 25 de ani
Serviciul de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe a organizat luni, 19 septembrie, o conferinţă de presă pentru a marca împlinirea unui sfert de secol de la înfiinţarea organizaţiei în România. La eveniment a fost prezent fondatorul Serviciului de Ajutor Maltez, Cavalerul de Malta Puskás Bálint.
În cadrul evenimentelor aniversare se înscrie şi lansarea cărţii „Misiunea carității”, scrisă de fondatorul Serviciului de Ajutor Maltez, Puskás Bálint, în care descrie activitatea serviciului timp de 25 de ani. Lansarea va avea loc joi, 22 septembrie, începând cu ora 18 la Muzeul Național Secuiesc.
„Am fondat asociaţia acum 25 de ani, în 1991. Cu ocazia evenimentelor din 1989 au venit ajutoare din Germania. Astfel am cunoscut membrii Serviciului de Ajutor Maltez din această ţară şi pe această bază am început şi noi să ne organizăm. Dânşii ne ajută şi acum. (...) Serviciul de Ajutor Maltez este o asociaţie cu o activitate foarte largă şi recunoscută. (...) Peste 4000 de oameni sunt ajutaţi anual de asociaţia noastră. În judeţ avem circa 140 de voluntari, iar la nivel de ţară avem peste 1.200 de voluntari, la cele 23 de filiale”, a declarat Puskás Bálint.
Printre activităţile derulate în judeţul Covasna de Serviciul de Ajutor Maltez se numără construirea unui centru pentru persoanele fără adăpost la Micfalău, coordonarea centrului pentru persoanele fără adăpost de la Sfântu Gheorghe, dar şi activităţi de instituţionalizare a romilor sau programe derulate săptămânal pentru copii şi tineret, programe de acordare a primului ajutor la evenimente sau de strângere de fonduri pentru diferite cauze umanitare. Mai mult, în sediul din strada Pescarilor, Serviciul de Ajutor Maltez deţine o spălătorie dedicată oamenilor nevoiaşi şi o sală de mese unde se asigură hrana în fiecare zi pentru circa 20 de persoane sărace. Tot aici, organizaţia derulează şi activităţi de acordare a ajutoarelor materiale, printre care şi alimente sau haine.
Potrivit site-ului oficial, „Ordinul Maltez s-a înființat cu mai mult de 900 de ani în urmă și încă din acea perioadă și-a stabilit scopul în așa fel că acesta ne arată foarte clar direcția în care trebuie să mergem: «Păstrarea credinței și ajutorarea nevoiașilor!»”.