ACTUALITATE 10 noiembrie 2017

Sensurile unice, poveste fără sfârșit

de Observatorul de Covasna | 804 vizualizări

Argumente pro și contra schimbării circulației rutiere din centrul municipiului

Problema reorganizării circulației din centrul orașului Sfântu Gheorghe, cu deosebită atenție în privința străzilor cu sens unic, a fost discutată în ședința extraordinară a consiliului local din data de 9 noiembrie. Desigur a fost prezent și cel care a avut această inițiativă și a adunat în jurul lui oameni solidari, alți cetățeni ai orașului care au format grupul Vocea comunității: întreprinzătorul Bokor-Tóth Zoltán.

Deși conducerea orașului apreciează foarte mult că cetățenii își formează o opinie, nu poate fi de acord însă cu acele voci apărute pe marginea acestei teme în mediul online, care instigă locuitorii orașului să arunce gunoiul în centru ca semn de protest împotriva conducerii și circulației greoaie – și-a exprimat punctul de vedere primarul Antal Árpád András. - Susțin inițiativele cetățenilor chiar dacă formulează opinii potrivnice, dar să o spună pe un ton civilizat.

Reorganizarea circulației rutiere a fost necesară când s-a decis amenajarea centrului orașului, idee care la vremea respectivă nu a fost nici ea agreată de locuitorii orașului, acum însă cei mai mulți se bucură de aceasta, a argumentat primarul. Modificările s-au făcut pe baza unui studiu al unei firme specializate, care are avizul Ministerului de Interne, obținut în mod obligatoriu, iar consilierii și conducerea orașului sunt desemnați de cetățeni pentru a avea și a transpune în realitate o viziune despre orașul Sfântu Gheorghe care ține cont în primul rând de interesele orașului. Și cetățeanul Antal Árpád vede câteodată altfel lucrurile, decât primarul Antal Árpád - și-a împărtășit acesta dilemele – dar nu poate fi subiectiv. Cu toate acestea însă admite, că studiul poate să nu reflecte întocmai realitatea, dat fiind faptul că la vremea realizării lui era vacanță și erau în curs lucrări de reabilitare pe mai multe străzi, ceea ce influența traficul pe alte artere. Nimeni nu vorbește însă de o cauză majoră a problemelor, a adus în discuție un nou argument, că între anii 2010-2016 numărul mașinilor din municipiu a crescut anual în medie cu 420, însă numai anul trecut  s-au înregistrat în circulație 1423 de autovehicule, în prezent în municipiu sunt în număr de 19 121. Cetățenii nu cunosc toți factorii care au influențat deciziile de schimbare a traficului. Trebuie luate în cont și reabilitarea planificată a podului de pe strada Gábor Áron și că se pierd locuri de parcare, dacă se circulă pe două sensuri pe strada respectivă, iar dacă in viitorul apropiat se înființează școala centrală în clădirea fostului liceu tehnologic Kós Károly, aglomerația deranjantă de pe străzile care duc spre liceele din centru va scădea aproximativ cu 30 %.

Antal Árpád a propus să se amâne decizia privind o nouă modificare a circulației, până când se va realiza un nou studiu. S-au terminat lucrările majore pe străzile importante ale orașului, iarna mai mulți  circulă cu mașina, astfel se pot obține date mai precise.

Bokor Tóth Zoltán nu a fost de acord cu o nouă amânare a modificărilor, locuitorii orașului se chinuie zi de zi – a spus acesta, dar a formulat obiecții și împotriva cheltuirii a unor noi sume pe un alt studiu de specialitate. Cel puțin pentru o jumătate de an s-ar putea testa, dacă le place cetățenilor vechea sau noua ordine a circulației, aici fiind vorba mai ales despre circulația pe două sensuri pe strada Gábor Áron de deasupra parcului.

Ca să se obțină fonduri europene pentru noi investiții în infrastructură, este obligatoriu să se facă acest studiu – a spus viceprimarul orașului, Sztakics Éva, care consideră de asemenea că schimbarea din 6 în 6 luni a ordinii circulației rutiere ar afecta în mod neplăcut participanții în trafic. Hotărârea referitoare la un  nou studiu astfel a fost adoptată cu majoritatea voturilor, termenul limită a reevaluării stării pe drumuri fiind stabilită pentru 31 martie 2018.

Tünde Bodor

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.