ACTUALITATE 7 martie 2013

Senatorul Obreja face lobby pentru sistemul bancar

de Covasna Media | 73 vizualizări

Peste 100 de persoane au fost prezente joi la conferinţa „Investeşte în Covasna!”

Senatorul Marius Obreja

Peste 100 de persoane au fost prezente ieri la conferinţa „Investeşte în Covasna!”, organizată de senatorul Marius Obreja la Restaurantul Orchidea Events, alături de ASIMCOV şi Camera de Comerţ şi Industrie (CCI). Conferinţa a adunat la un loc primari, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai finanţatorilor publici şi privaţi. La „forumul de discuţii” au luat parte subprefectul Georgeta Gheorghiu şi reprezentanţii administraţiilor locale din Barcani, Bixad, Boroşneu Mare, Comandău, Covasna, Dalnic, Dobârlău, Ghelinţa, Hăghig, Întorsura Buzăului, Malnaş, Sita Buzăului, Valea Crişului, Valea Mare, Zăbala şi  Zagon. Investitorii au fost reprezentanţi la cel mai înalt nivel de directori sau reprezentanţi de top management de la BCR, BRD, CEC Bank, Carpatica, Eximbank, FGIMM, Garanti, ING, Intesa SanPaolo, Piraeus, Raiffeisen, Unicredit, Trezorerie şi consultanţii financiari de la Synergetics – realizatorii Programului Integrat de Dezvoltare Urbană Bucureşti şi de la Business Project Consulting din Sfântu Gheorghe.

Preşedintele CCI Covasna, Édler András, a apreciat iniţiativa organizării unui astfel de eveniment care i-a adus la discuţii pe reprezentanţii mediilor private şi de stat şi necesitatea unei asemenea abordări, mai deschise şi mai aplecate faţă de mediul de afaceri. La rândul său, preşedinte ASIMCOV, Bagoly Miklos, a subliniat rolul esenţial al unor asemenea întâlniri pentru mediul de afaceri covăsnean, insistând asupra faptului că „asemenea idei şi oportunităţi sunt de apreciat, mai ales în aceste vremuri când prea mulţi se ocupă cu promovarea aşa-zisului scandal al steagurilor, în loc să propună soluţii concrete pentru îmbunătăţirea situaţiei din zonă”.

Lakatos Viorica, reprezentanta Trezoreriei Statului, a prezentat beneficiile aduse de recenta Ordonanţă a Guvernului în ceea ce priveşte împrumuturile care pot fi atrase pentru stingerea datoriilor autorităţilor publice locale, iar reprezentanţii instituţiilor financiare bancare au prezentat oportunităţi pentru exportatori şi diverse produse de finanţare aflate la dispoziţia clienţilor. În acelaşi timp, reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii au vorbit despre încurajarea accesării de fonduri europene.

Monitorizare semestrială a banilor sosiţi în judeţ

La finalul evenimentului, senatorul Marius Obreja a propus o monitorizare semestrială a banilor sosiţi în judeţ, atât din fondurile guvernamentale, dar şi din cele private. Senatorul a lansat inclusiv o rugăminte către reprezentanţii băncilor, cerându-le să-şi adapteze cât mai mult produsele pentru oamenii de afaceri şi autorităţile locale din Covasna.

„Ca prezenţă cantitativă şi calitativă a fost exact ceea la ce ne-am aşteptat, venind atât mediul de afaceri cât şi foarte mulţi primari. Am remarcat însă lipsa vreunui reprezentant al Primăriei Sfântu Gheorghe, ceea ce e semn de suficienţă, în sensul că probabil nu au nevoie de finanţări sau de sprijin logistic în acest sens. Am reţinut şi idei de îmbunătăţire a cadrului normativ şi legislativ, în sensul funcţionării şi garantării creditelor şi modului de tratare a scrisorilor de garanţii pentru FNGCIMM. Mă bucur că băncile au dat semne clare de intenţii de a veni cu capital în judeţul nostru şi trei grupuri de oameni de afaceri au avut deja discuţii aplicate în acest sens”, a declarat Marius Obreja.

Potrivit acestuia, o nouă conferinţă de acest gen va mai fi organizată cel mai probabil peste şase luni. Senatorul PNL spune că îi va chema atunci şi pe ceilalţi parlamentari de Covasna alături de el, apreciind că într-o perioadă în care „unii discută despre steaguri, se poate discuta şi pe chestiuni serioase, de oportunităţi reale”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.