Secţie de teatru în limba română, din toamnă la „Plugor Sándor”
Liceul de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe se pregăteşte să deschidă, din luna septembrie, o secție de teatru în limba română.
„Conducerea liceului își propune ca pentru următorul an școlar să introducă o nouă specialitate la secția română, clasele liceale. Cu ajutorul conducerii și actorilor Teatrului Andrei Mureșanu, această specialitate ar avea un viitor în paleta învățământului artistic covăsnean. Momentan secția română la liceu funcționează cu profilele de muzică și arte vizuale, astfel clasa ar funcționa cu trei profile muzică/arte vizuale/teatru și ar fi admitere în liceu din doi în doi ani”, arată un comunicat de presă transmis de Teatrul „Andrei Mureşanu”.
Primul pas pentru înfiinţarea acestei specializări se va concretiza în 12 martie, de la ora 17, când elevii de clasa a VIII-a din judeţul Covasna şi din împrejurimi au ocazia să participe la un Atelier de Pregătire, susţinut de managerul TAM, Anna Maria Popa, şi actorul Fazakas Misi. Acţiunea va avea loc în Sala de Teatru a Liceului de Artă „Plugor Sándor” şi se adresează doar elevilor viitori absolvenţi de gimnaziu care îşi doresc să înceapă cursurile din toamnă la acest liceu. În plus, participanţii trebuie să se înscrie anticipat la numerele de telefon 0267 312 442 (secretariatul liceului) sau 0752 228 081.
Ideea introducerii acestei specialități la secția română a venit din succesul și viabilitatea acesteia la secția maghiară, plus că liceul a găsit un partener serios în persoana Annei Maria Popa, directoarea Teatrului Andrei Mureșanu, instituție care va furniza actorii/profesorii acestei secții.
„De ce teatru la liceu? Pentru că oferă o imagine mult mai complexă asupra lumii faţă de o clasă de liceu obișnuită. Secția de teatru nu este neapărat pentru viitori actori, recomandăm să se înscrie toți copiii sensibili, talentați și care vor ceva în plus de la anii de liceu, vor mai multe informații despre artă, cultură, teatru, vor să își dezvolte limbajul, pofta de joacă și talentul și vor să învețe într-un mediu frumos, pozitiv care le va da un avânt aparte în viaţă”, ne-a declarat managerul TAM, Anna Maria Popa.
Din anul 2000 funcționează secția de teatru la secția maghiară – singura din țară – iar din anul 2017 și la secția română s-ar înființa această specialitate.