Seceta a distrus cartofii și porumbul
Anul agricol 2012 este unul dezastruos, cu pierderi imense care-i fac pe mulți să se gândească la o eventuală reorientare.
Urmările secetei din această vară se răsfrâng puternic asupra agricultorilor covăsneni, care au pierdut în tot ceea ce înseamnă cultură de cartofi, porumb sau furaje. În mod normal, toamna ar trebui să vină cu roadele muncii de peste vară, astfel încât fiecare agricultor să-și poată face calcule ce să iasă pe plus, în ideea unui trai mai ușor la iarnă și-n ideea de mai bine pentru anul agricol care urmează. Din păcate însă, după anul agricol 2011 care a fost unul dintre cei mai buni din ultima perioadă, 2012 este unul dezastruos, cu pierderi imense care-i fac pe mulți să se gândească la o eventuală reorientare.
Pierderi de 70% la cartofi şi de 60% la porumb
Directorul Direcției Agricole (DA) Covasna, Könczei Csaba, spune că instituția a realizat în ultimele săptămâni 740 de evaluări asupra culturilor agricole din județ, iar concluzia a fost una foarte tristă: culturile au fost compromise în cea mai mare parte a lor, iar ceea ce a fost salvat nu prezintă calitate foarte bună în totalitate. Potrivit lui Könczei, pierderile la producția de cartofi sunt în jur de 70%, iar la cea de porumb de 60%.
„Producția va fi undeva la 120.000 de tone de pe cele 14.930 de hectare cultivate cu cartofi, în condițiile în care producția medie anuală era de 18 tone la hectar, cu o medie anuală de 270.000 de tone. La porumb vorbim despre 7.254 hectare semănate și preconizăm o producție de cel mult 20.000 de tone, când producția medie anuală e situată la 33.000 de tone în mod normal”, a declarat Konczei.
Din păcate însă, problemele nu se opresc aici, pentru că, spun agricultorii și specialiștii, nici producția actuală nu poate fi socotită „finală” – din cauza vremii foarte uscate și a lipsei de apă, nici cartofii și nici porumbul nu s-au putut dezvolta normal. Prin urmare, cartofii sunt foarte mărunți, iar porumbul subdezvoltat și el, ceea ce duce la pierderi de chiar 70-80% din valoarea producției.
Se pare că mulți agricultori nici nu au mai așteptat coacerea porumbului mic și, pentru a-și acoperi cumva din pierderi, au început vânzarea acestuia către producătorii de animale, mai ales că nici la furaje nu stăm prea bine, tot urmare a secetei. Astfel, acolo unde porumbul nu și-a format încă bobul, acesta a fost trimis spre însilozare, pentru a acoperi cumva din lipsa acută de furaje.
Ajutoare prea mici pentru pierderi prea mari
În cadrul unei ședințe recente a Guvernului s-a vorbit despre despăgubirea proucătorilor agricoli, astfel fiecare producător agricol urmând să primească 100 de lei pentru fiecare hectar afectat, dar nefiind posibilă despăgubirea pentru mai mult de zece hectare. Ajutorul a primit denumirea de „ajutor minim”, iar distribuirea acestuia se va face prin Direcția Agricolă, cel mai probabil începând de săptămâna viitoare. Banii vor pica bine mai ales micilor producători – acorându-se atât persoanelor juridice cât și celor fizice, dar problema mare rămâne, se pare, la marii producători, care au făcut investiții complexe și au rămas neacoperiți în fața agenților economici cu care au semnat contracte.
Könczei Csaba spune că s-au făcut demersuri pentru maximizarea sprijinului pe suprafață și a celui pe cap de animal, acordate prin APIA, astfel încât valoarea acestuia să ajungă în acest an la valoarea prevăzută pentru 2016, tocmai ca urmare a situației de urgență impusă de secetă.
Ajutoarele statului nu-i impresionează însă pe producătorii covăsneni, care se plâng de faptul că ei investesc mult mai mult în culturile de cartofi decât investesc cei din sudul țării în culturile specifice de acolo, ajungând în cele din urmă să beneficieze de sume egale când vine vorba despre „ajutoare”.
Pierderi de zeci de mii de euro
Preşedintele Asociaţiei producătorilor de cartofi Cartof-Cov, Romulus Oprea, spune că pierderile marilor producători sunt inimaginabile, culturile fiind afectate în proporție de 60% și putându-se vorbi aici despre zeci de mii de euro, drept urmare deloc comparabile cu ajutoarele oferite de către Stat.
„Nu ne va despăgubi nimeni cu nimic, nu e comparabil ajutorul minim cu investițiile pe care le facem noi, producătorii mari. Se vorbește despre mărirea subvenției pe hectar, dar probabil că vom fi lăsați în voia sorții, se vor aduce cartofi din afara țării, va înflori importul la negru și tot așa... Presimt că mulți producători vor renunța – pe noi ne controlează de toate și pe partea cealaltă se fac importuri cu documente false, o concurență neloială... Problema și mai mare e că, tot din lipsa ploii, nu putem pregăti nici terenul pentru anul viitor, deci deja oarecum e compromisă și proucția viitoare”, spune Romulus Oprea, care a cultivat anul acesta 180 de hectare de cartofi și a pierdut 65% din producție din cauza secetei.
Planuri și iar planuri...
Könczei Csaba susține că Direcţia Agricolă a inițiat deja o serie de întâlniri cu producătorii de cartofi, autoritățile locale și reprezentanți ai ASIMCOV și ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, pentru a concepe o strategie referitoare la sistemele de irigat pentru județul Covasna. Könczei spune că în prezent există câteva sisteme, dar acestea trebuie modernizate și oricum ar fi prea puține, deci este necesar un proiect mare, care să asigure un sistem de irigare competent. Könczei spune că în acest sens este nevoie de mai multe discuții, tocmai pentru a se pune de acord toți factorii, în vederea unei soluții de viitor viabile.
Până atunci însă, în acest an și probabil și anul viitor, agricultorii – fie ei mari sau mai mici, își numără pierderile și se întreabă, ca în alți ani grei, dacă mai merită să investească bani, energie și speranțe într-o muncă grea și cu rezultate incerte.
(monicavajna.wordpress.com)