ACTUALITATE 16 iulie 2018

Se poate solicita rambursarea pentru cheltuielile construcțiilor de fațade

de Iulia Drăghici - Taraș | 608 vizualizări

Poate fi solicitată rambursarea pentru cheltuielile de reabilitare obligatorie de fațade de către gospodăriile unde venitul mediu net pe o persoană este mai mică decât 2713 lei. Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe aduce la atenția asociațiilor de locatari că măsurile necesare pentru executarea lucrărilor trebuie luate cât mai rapid.

Proprietarii apartamentelor au obligația de a întreține fațadele locuințelor lor atât din punctul de vedere al siguranței, cât și al esteticii, conform prevederilor Legii 153/2011. Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a efectuat măsurări asupra apartamentelor în proprietate privată și a înștiințat proprietarii cu privire la acest fapt. Majoritatea blocurilor de apartamente de pe teritoriul orașului fac parte din programul de construire a fațadelor, cu excepția blocurilor renovate în cadrul programului de izolare termică.

Programul pentru înfrumusețarea fațadelor blocurilor orașului Sfântu Gheorghe a fost aprobat de Consiliul Local în 2017. Regulamentul punerii în aplicare a construcțiilor fațadelor și lista blocurilor încadrate în mod obligatoriu în program poate fi vizualizată aici.

Conform deciziei Consiliului, asociațiile de locuitori ale blocurilor de apartamente listate au obligația de a executa lucrări de renovare a fațadelor. Lucrările de construcții pentru fațade sunt programate a fi realizate în trei cicluri, și anume: centrul și strada 1 Decembrie 1918 în 2018, majoritatea blocurilor din oraș în 2019, iar în 2020 vor trebui reînnoite fațadele blocurilor din cartierul Gării și strada Crângului.

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a efectuat măsurători asupra blocurilor încadrate în program, și conform proiectelor preliminare, lucrările aferente construcțiilor pentru fațada unui bloc ar costa între 1100 lei și 3000 lei pe familie.

Executarea lucrărilor se poate realiza prin două metode Primăria poate angaja executarea lucrărilor pe cheltuieli proprii, însă sumele cheltuite vor trebui rambursate ulterior de către locuitori, deoarece conform legii, costurile trebuie suportate de aceștia. A doua variantă ar fi că proprietarii apartamentelor ar finanța în prealabil lucrările pentru reînnoirea fațadelor, iar cei care au un venit net mediu pe persoană mai mic decât 2713 lei, pot solicita rambursarea cheltuielilor de la primărie, sub formă de asistență socială. În cea de a doua variantă, nu va fi necesară finanțarea lucrărilor într-o singură sumă, executorii vor accepta și un avans, restul sumei fiind plătit după primirea rambursării de la primărie.

Începerea lucrărilor le este recomandată acelor asociații de locuitori care nu doresc izolarea termică, deoarece în cazul în care lucrările vor trebui să fie executate de către primărie, locuitorii nu vor avea posibilitatea de a solicita rambursările. Asociațiile de locuitori care au decis să realizeze izolarea termică, vor putea solicita finanțare în viitor în cadrul unui program guvernamental sau în cadrul Programului Operativ Regional.

BIROUL DE COMUNICARE AL PRIMĂRIEI SFÂNTU GHEORGHE 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.