ACTUALITATE 6 februarie 2013

Se înmulțesc cazurile de rabie la vulpi

de Covasna Media | 2350 vizualizări

Se înmulțesc cazurile de rabie la vulpiÎn ciuda faptului că de câțiva ani se aplică momeli vaccinale antirabice în jurul vizuinilor, de la începutul acestui an din cele 9 cadavre de vulpi găsite pe teritoriul județului și examinate, în 8 cazuri s-a diagnosticat rabia. Din cele 31 de vulpi împușcate însă nu s-a depistat niciun caz pozitiv.

Deși există bază legală, pe teritoriul județului Covasna nu a fost aplicată metoda de împrăștiere a momelilor vaccinale antirabice din avion, aceasta fiind coordonată de autoritățile centrale.

Având în vedere creșterea cazurilor de vulpi pozitive la rabie (turbare), atragem atenția populației asupra următoarelor aspecte:

– Să nu se apropie de vulpile întâlnite cu ocazia excursiilor, dacă aceste vulpi nu se retrag la apropierea oamenilor sau a animalelor (câini).

– Să se nu atingă, să nu transporte, să nu jupoaie animalele carnasiere (vulpi, câini, pisici etc.) găsite bolnave sau moarte.

– Să anunțe DSVSA în cazul în care găsesc cadavre de carnasiere (tel. 0267312315 sau  0722700699).

– Proprietarii de câini care fac excursii cu câini în afara localităților sau participă la partide de vânătoare să se prezinte obligatoriu la un medic veterinar care să le vaccineze câinii. Se recomandă să nu se iasă din localitate cu câinii care nu au fost vaccinați antirabic sau cu cei care au fost vaccinați de mai puțin de 10 zile.

– În cazul în care animalele domestice, inclusiv câini sau pisici, au fost mușcate sau zgâriate de câini, pisici ori vulpi, să se prezinte imediat la un medic veterinar.

– În cazul în care o persoană a fost mușcată sau zgâriată de câini, pisici ori vulpi, să se prezinte imediat la medicul de familie.

– Nu se omoară carnasierele care au mușcat persoane prin lovirea acestora în cap. Creierul este singurul organ din care se poate determina dacă animalul este sau nu infectat cu virusul turbării. Aceste animale se țin sub observație (închise sau legate) de un medic veterinar. În cazul în care este vorba de animale fără stăpân, se anunță imediat DSVSA pentru a dispune măsurile necesare.

Menționăm că vulpile, chiar dacă ele sunt observate în apropierea localităților sau în interiorul acestora, nu sunt în mod obligatoriu turbate.

În multe locuri din Europa se cunosc de zeci de ani populații de vulpi care trăiesc în orașe  (Londra, Zurich etc.), fără a fi turbate.

Pericol prezintă vulpile care nu au instinctual de conservare și nu se retrag la apropierea oamenilor sau a animalelor, sau chiar îi atacă.

Pentru controlul și monitorizarea câinilor fără stăpân, în conformitatea cu Ordonanța de urgență nr.155/2001, responsabile sunt consiliile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale. Extragerea unor exemplare de carnasiere bolnave sau suspecte de rabie, prin împușcare în localități, se poate realiza doar de personal specializat (vânător autorizat în acest sens), în colaborare cu poliția și în urma unei hotărâri a Consiliului Local în acest sens.

Director executiv DSVSA Covasna,

Dr. Sikó Barabási Sándor

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
liv, 18 septembrie 2015
Ca se depistezi potentiala rabie, faci un carnagiu printre vulpi??? La asa barbarie, nu ne intrece nimeni!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.