ACTUALITATE 24 martie 2020

Se cere testarea tuturor pacienților care au intrat în contact cu angajații Spitalului Județean depistați cu COVID-19

de Iulia Drăghici - Taraș | 1991 vizualizări

Președintele Consiliului Județean Covasna Tamás Sándor a spus marți seara, într-o conferință de presă online, că miercuri va transmite Instituției Prefectului județului Covasna o adresă prin care va solicita ca toți pacienții care au intrat în contact cu cei cinci angajați ai Spitalului Județean diagnosticați cu COVID-19 să fie testați cu celeritate, pentru a preveni răspândirea virusului. În prezent, după protocolul actual, de testare ar beneficia personalul medical și pacienții care se află în prezent în carantină, nu și cei care între timp au fost externați. 

Am formulat, împreună cu managerul spitalului, domnul András Nagy-Róbert și primarul orașului, domnul Antal Árpád, o adresă către prefectul județului, care este președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și totodată are drepturi exclusive în a lua măsuri imediate în timpul stării de urgență pe plan județean. Prin aceasta cerem să dispună cu aplicabilitate imediată testarea pentru depistarea infectării cu COVID-19 a tuturor pacienților, a mamelor și a doamnelor din județul Covasna care ar fi putut lua contact cu persoanele diagnosticate pozitiv în cadrul spitalului. Pentru că până acum s-au testat numai cadrele medicale și se testează în continuare, dar trebuie să avem grijă și de interesele pacienților care au fost în diferitele secții. Considerăm că este de o importanță deosebită să se efectueze aceste testări cu celeritate, întrucât nu putem accepta ca cea mai importantă instituție medicală din județ să devină un focar de infecție încă de la începutul epidemiei”, a spus Tamás Sándor.

Tot acesta a făcut un apel și către populație, de a nu-și pierde încrederea în profesionalismul angajaților din cadrul spitalului. 

În continuare rog populația să avem încredere în spital, în îngrijirea profesională pentru că nu toată lumea știe că în Spitalul Județean de Urgență lucrează aproape 1000 de oameni, care, pe lângă munca de zi cu zi, acum sunt afectați și de acest virus, care este invizibil și care nu are, deocamdată, antidot. Deci trebuie să privim și din acest spectru situația spitalului. Eu în locul altora cer iertare și îngăduință”, a spus președintele Consiliului Județean.

Totodată, acesta a amintit că marți a făcut un apel către toți angajații spitalului județean, care se află în subordinea CJ, spunând că cel mai corect față de cetățeni ar fi ca cei cinci care au fost diagnosticați cu virusul COVID-19 să iasă public. Tamás Sándor a spus și că a cerut să se elaboreze un protocol pentru a se lua legătura cu toți cei care au fost în ultimele săptămâni la secțiile de Obstetrică – Ginecologie, Neonatologie și sala de nașteri.

Nu este normal ca eu sau alt conducător al administrației publice, ca de exemplu primarul, să fim întrebați de mame sau de paciente cum se poate rezolva situația. Eu am dat dispoziție la managerul spitalului ca prin aparatul lor de specialitate și prin protocolul spitalului să ia legătura cu toți pacienții care au avut sau au legătură cu secțiile respective și să explice foarte clar care este procedura și ce trebuie făcut în următoarele zile sau ore. Scopul nostru este să restabilim încrederea în colectivul de muncă al spitalului și vom avea în continuare nevoie de îngrijire medicală profesională, vom avea nevoie în continuare de încredere în profesionalismul și desigur și în onestitatea personalului din cadrul spitalului. După ce au apărut mai multe zvonuri, am considerat că este foarte important ca medicii să primească un apel pe care l-am transmis, de altfel, la toți medicii de la secțiile care au apărut în știri, indiferent de zvonuri. Dintre ei, deja patru medici au postat pe Facebook. (...) Populația trebuie să primească informații rapide și corecte și trebuie să aibă încredere în medici, indiferent de situația lor medicală. Nimeni nu este de vină, nimeni nu s-a făcut singur pozitiv. Este o problemă internațională, dar important este cum privim în viitor, ce mesaje dăm și cum încercăm să rezolvăm această situație”, a spus marți seara, în conferință de presă, Tamás Sándor.

Până la această oră, dintre cei cinci care au confirmat că au fost diagnosticați pozitiv cu noul coronavirus au ieșit la rampă doi, medicii ginecologi Pál András și Kese Réka. În același timp, alți doi medici ginecologi, Toma Áron și Carmen Stoica au transmis că rezultatele lor au fost negative.

În continuare, autoritățile transmit că cei care în ultima perioadă au intrat în contact cu angajații secțiilor amintite să se autoizoleze, împreună cu familia, la domiciliu 14 zile și să apeleze următoarele numerele de telefon puse la dispoziție de autorități: DSP Covasna: 0757-354 074, 0749-038 675, 0751-297 992, 0751-041 426, ISU Covasna: 0755-740 427.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.