ACTUALITATE 10 iulie 2016

Se caută voluntari pentru un nou proiect: TineREȚEA

de Iulia Drăghici - Taraș | 850 vizualizări

20 de tineri covăsneni au oportunitatea să ia parte, în perioada 26 – 28 iulie, la un curs de formare desfăşurat la Sfântu Gheorghe. Aceasta este prima activitate desfăşurată în judeţul Covasna de reţeaua naţională de Lucrători de tineret – tineREŢEA, iniţiată de Ministerul Tineretului şi Sportului şi sprijinită de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Covasna.

Apelul de înscriere se lansează luni, 11 iulie 2016, iar selecția se va încheia în 21 iulie 2016, urmând ca pe 24 iulie să fie anunțate rezultatele selecției.

Tinerii covăsneni care doresc să ia parte la activitatea de la Sfântu Gheorghe trebuie să aibă peste 18 ani şi să nu facă parte din alte organizații sau asociații. Înscrierea se va face pe pagina de Facebook a programului, prin completarea unui chestionar.

„În județul Covasna, cei doi voluntari lucrători activi de tineret, Grüman Eva Orsolya şi Doina Pătrunjel, alături de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Covasna, vor pune în practică dialogul structurat pentru a identifica nevoile reale ale tinerilor la nivel judeţean și vor răspunde prin formarea nevoilor de participare și implicare ale tinerilor în activități de tineret și voluntariat”, ne informează coordonatorii printr-un comunicat de presă.

Despre programul „tineREŢEA”

Printre obiectivele pe care programul „tineREŢEA” şi le-a propus se numără, potrivit site-ului Ministerului Tineretului şi Sportului, „creşterea numărului de tineri implicați în evenimente de consultare și formare; creşterea calităţii evenimentelor de tineret cu privire la consultarea publică, participare și dialog structurat; asigurarea unei reprezentativități geografice echilibrate, din perspectiva participării tinerilor în procesele de consultare ca parte a dialogului structurat și activități de participare și învățare non-formală”.

Mai mult, „la nivelul fiecărui județ rețeaua de lucrători de tineret trebuie să realizeze cel puţin 4 activităţi din sfera consultării și a dialogului structurat (de minim 4 ore) și să desfășoare minim o activitate de formare (de minim 3 zile) în comunitățile în care sunt activi în perioada 17 iunie – 15 noiembrie 2016”, informează un comunicat de presă.

Beneficiile participării la program

Pe lângă faptul că activitatea de voluntariat se consideră experienţă profesională, în funcţie de tipul activităţii, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite, conform Legii voluntariatului, programul care îşi face debutul şi în judeţul nostru, tineREŢEA, îşi propune să valorifice la nivelul comunităţilor locale ideile inovatoare şi energia tinerilor, oferindu-le acestora o şansă de a se implica în viaţa comunităţii din care fac parte.

Judeţul Covasna are doi Lucrători de tineret atestaţi de MTS

În perioada 10–16 iunie 2016 Ministerul Tineretului şi Sportului a organizat la Baia Mare un curs de formare pentru lucrătorii de tineret. La eveniment au participat 142 de persoane din toată ţara. Potrivit Ministerului, la nivelul fiecărui judeţ s-au format între 1 şi 3 persoane. Reprezentantele judeţului nostru au fost Grüman Eva Orsolya şi Doina Pătrunjel.

„Lucrătorul de tineret mobilizează tinerii în scopul dezvoltării abilităţilor de viaţă şi a comportamentelor proactive, stimulând viaţa asociativă şi cooperarea în rândul tinerilor, facilitând participarea acestora la viaţa comunităţii. Lucrătorul de tineret acţionează prin încurajarea tinerilor de a se implica în diferite activităţi care să ajute la integrarea lor în societate, facilitează procesul de învăţare informală şi nonformală în rândul tinerilor, dezvoltă oportunităţi relevante de învăţare, facilitează realizarea planului de dezvoltare al tânărului, contribuie la dezvoltarea politicilor în domeniul tineretului”, ne-a explicat Doina Pătrunjel.

Întrebată ce a determinat-o să se alăture acestui proiect, Doina Pătrunjel, profesoară a Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, ne-a spus: „Lucrez cu copiii și cu tinerii din zona noastră de peste 30 de ani. În plus, cred că este necesar să existe în zonă o persoană care să promoveze inițiativele tinerilor și care să implementeze programele naționale și internaționale dedicate implicării active a tinerilor în comunitate, iar eu am disponibilitatea, timpul și energia de a aduce o schimbare în comunitatea noastră prin implicare activă a tuturor tinerilor”.

 

Teme articol: voluntari tineretea
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.