Se anunță un viitor strălucit pentru voluntariatul din orașul Covasna
Interviu cu Adriana Roxana Andrei și Georgian Costea, voluntarii de la Crucea Roșie Subfiliala Covasna
Există printre noi tineri darnici și dedicați care prin exemplul lor ne demonstrează că poți fi fericit doar atunci când înveți să îți iubești aproapele și că binele ți se întoarce înzecit atunci când îl faci din suflet. Acum, în preajma Crăciunului mai ales, fiecare voluntar merită o mare apreciere pentru clipele petrecute în folosul celor de lângă. Adriana Roxana Andrei, coordonatoarea echipei de voluntari de la Crucea Roșie Subfiliala Covasna, alături de Georgian Costea, cel care i-a dirijat până nu demult, sunt cei care duc voluntariatul din orașul Covasna la un alt nivel. Parcursul lor, cele mai marcante experiențe, sfaturi pentru cei aflați la început de drum și planurile celor doi voluntari pentru anul viitor sunt cuprinse în interviul care urmează.
Când ai început activitatea în domeniul voluntariatului și cum ai pășit pe acest drum?
Adriana Roxana: Am început activitatea în septembrie, în anul 2015. M-am înscris numai pentru că voiam să am ce să fac în timpul liber.
Georgian: Am început activitatea în domeniul voluntariatului în octombrie 2017 printr-o recrutare făcută la Liceul ,,Kőrösi Csoma Sándor“ din Covasna. Am dorit să fac ceva nou, mai ales că avem timp liber.
Ce fel de acțiuni îți aduc cea mai mare satisfacție?
Adriana Roxana: Cel mai mult îmi plac acțiunile în care văd oamenii pe care îi ajut cu zâmbetul pe buze, copii care se bucură pentru orele pe care le petrecem cu ei sau activitățile creative pe care le pregătim pentru aceștia.
Georgian: Întotdeauna mi-au plăcut activitățile în care mergeam împreuna cu colegii la oamenii cu o situație materială mai puțin bună pentru a le dărui alimente de sărbători.
Care dintre beneficiile voluntariatului l-ai simți cel mai des pe propria piele?
Adriana Roxana: Persoanele fericite și mulțumite de munca noastră.
Georgian: Unul dintre beneficiile voluntariatului în cadrul Crucii Roșii care există de fiecare dată la activități este bucuria cetățenilor transmisă nouă voluntarilor. Acest lucru ne face să organizăm cât mai multe activități.
Care sunt proiectele tale de suflet?
Adriana Roxana: Proiectul cel mai de suflet în anul acesta a fost ,,Magia primului Crăciun”. Acest proiect a fost ales și câștigat la Licitația Civilă, organizată de către Fundația Comunitară Covasna.
Georgian: Unul dintre proiectele organizate împreună cu colegii mei din Subfilială este colectarea de alimente și jucării pentru orfelinatul din orașul nostru. Colectarea a avut loc anul trecut la liceul nostru, după care jucăriile au fost dăruite copiilor.
Cum vezi voluntariatul în orașul Covasna peste cinci ani?
Adriana Roxana: Voluntariatul peste cinci ani îl văd în orașul Covasna ca pe o activitate care va fi cunoscută pentru mai multă lume. Acum încercam să ne facem mult mai cunoscuți ca să știe fiecare cetățean al orașului cu ce ne ocupăm și ce înseamnă Crucea Roșie.
Georgian: Voluntariatul în Covasna peste cinci ani îl văd mai evoluat deoarece anual se pun în mișcare noi proiecte care continuă cu succes și chiar există tineri dornici de muncă.
Ai acumulat destulă experiență astfel încât să poți să o împărtășești și cu alții. Care sunt recomandările tale pentru noii voluntari?
Adriana Roxana: Cred că am acumulat experiență, însă pot spune că mai am și eu de învățat. Aș putea să le recomand voluntarilor noi, dar și celor vechi următoarele: să fie responsabili, să nu se grăbească să ia o decizie, pentru ca este vorba de viața unui om, să urmeze pașii învățați, să,, fure meseria”, să încerce să se implice pentru ca sa ajungă mai buni decât sunt, sa își păstreze calmul în orice situație dată, să nu se panicheze și să le placă ceea ce fac!
Georgian: Am acumulat în trei ani multă experiență în această organizație, de la înfrângerea emotivității, la stăpânirea tehnicilor de prim ajutor învățate la cursuri. De la numai o lună de când am activat ca voluntar am ajuns coordonator al Subfilialei. A fost o mare provocare pentru mine. Nu a fost ușor la început să țin o ședință în fața voluntarilor sau să organizez evenimente. Recunosc, am primit ajutor de la voluntarii mai vechi. Am început cu puțini voluntari prima ședință, dar după ceva timp s-a format o adevărată echipă de aproximativ 30 de elevi dornici de a învăța lucruri noi și de a-și ajuta aproapele. Am realizat multe împreună cu ei, de la numeroase activități la noi prietenii. Le mulțumesc voluntarilor pentru timpul acordat și îi mulțumesc mai ales coordonatoarei din Sfântu Gheorghe, Opra Zsófia-Szende. Anul acesta nu îmi mai permite timpul să coordonez, deoarece sunt în clasa a XII-a și urmează ,,marele examen”. O bună voluntară va coordona de acum în locul meu, Andrei Adriana – Roxana. Noilor voluntari le recomand să iubească ceea ce fac și să își dea interesul în Crucea Roșie.
În ce măsură te-a influențat voluntariatul să îți dorești să te îndrepți spre o carieră în medicină?
Adriana Roxana: Voluntariatul pentru mine la început a fost doar pentru a-mi ocupa timpul liber pe care îl aveam în perioada liceului. La câteva luni de voluntariat am fost instruită cum să acord primul ajutor de baza, după care am fost chemată la evenimente. Am început de jos. Am încercat să văd , să mă informez, să încerc să pun în practică ceea ce știu, până când am ajuns în anul 2016 și am acordat primul ajutor de bază fără a fi ajutată! Văzusem că am pus în practică tot ceea ce învățasem eu în acel an și mă simțeam mândră de mine că am reușit să salvez o viața! (...) Eram în luna august a anului 2017, după ce terminasem clasa a XII-a și intrasem în panică. Nu știam ce se va întâmpla cu viața mea de acum încolo. Am avut un eveniment de weekend în care realizasem că mie chiar îmi place meseria pe care o fac. Ajunsă acasă am stat în pat și m-am gândit mai bine dacă am atâta curaj și voință ca să merg la o Școală de Asistent Medical. A doua zi dimineața m-am ridicat din pat, m-am dus la mama și i-am spus: ,,Mama plecăm la Târgu Secuiesc. Merg să mă înscriu la școala de asistent medical”. (...) Nu am vrut nici o clipă să mă întorc din drum! Am pășit cu fruntea sus și pieptul în față spre o nouă viață în acea zi. Nu am renunțat la Crucea Roșie pentru că datorită coordonatoarei Szende am reușit să îmi aleg un viitor, să învăț să fiu responsabilă ,sa pot sa iau o decizie, să pot să ajut alți oameni și să încerc să fac din voluntarii de la Covasna o echipă foarte bună pentru ca aceștia să fie mândri ca au ales organizația Crucea Roșie.
Ce planuri ai pentru anul viitor ca și voluntar al Crucii Roșii?
Adriana Roxana: Pentru anul viitor ca voluntar aș vrea să propun diferite activități în orașul Covasna, să încerc să fac prezentări cu care să merg la școli ca să pot să atrag persoane să facă voluntariat. Cel mai important lucru, aș vrea să am voluntari în jurul meu care să nu fie buni, ci cei mai buni!
Georgian: Unul dintre cele mai importante obiective pentru anul viitor este să avem mai mulți voluntari dornici de muncă în folosul comunității și să leg prietenii noi.