ACTUALITATE 2 septembrie 2022

Scumpirile afectează și învățământul

de Iulia Drăghici - Taraș | 908 vizualizări

Bugetele școlilor din județ trebuie suplimentate cu 10 milioane de lei

O analiză realizată cu puțin timp înainte de începerea anului școlar de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna la nivelul unităților de învățământ din județ arată că școlile vor avea nevoie de o suplimentare de fonduri cu aproximativ 10 milioane de lei pentru a asigura plata utilităților până la finele anului. În prezent, au în bugete bani pentru a plăti 76% dintre aceste cheltuieli, mai arată datele IȘJ. 

Soluția este ca școlile să facă solicitări către autoritățile locale din timp, să nu se găsească, în iarnă, în imposibilitatea de a plăti încălzirea. 

Am întrebat directorii în ce măsură au asigurat bugetul pentru plata utilităților în acest an financiar, până la finele anului. Conform declarațiilor, 76%. Înseamnă că, pentru perioada care urmează, trebuie să ceară și să aibă suplimentare în buget. Altfel, nu vor putea să plătească consumul de gaz, energie electrică. De în jur de 10 milioane de lei ar fi nevoie, la nivel de județ, ca să aibă buget necesar și suficient pentru a plăti toate acestea. Este foarte important! Știți că toate aceste servicii s-au scumpit și vor fi probleme atunci când vom primi facturile, în octombrie, noiembrie. Consiliile locale administrează unitățile de învățământ. De acolo vor primi bani, nu de la Minister, nu de la noi”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, inspectorul școlar general Kiss Imre. 

Chiar dacă în spațiul public au fost discuții de a trece din nou la școala online, de această dată din cauza cheltuielilor pentru căldură, nu din cauza pandemiei, inspectorul școlar spune că soluția nu este luată oficial în calcul și că oricum nu crede că este potrivită. 

Deocamdată la noi nimeni, nici un oficial, nici un ministru, nu a ieșit să spună că măsurile luate pentru diminuarea costurilor utilităților ar putea fi închiderea școlilor. Nici nu cred că se va întâmpla, cel puțin la noi în țară, pentru că toți ne-au promis că sunt asigurate atât stocurile de gaz, cât și de electricitate. Însă mai puțin se vorbește despre posibilitatea de a plăti consumul, pentru că vor fi probleme de plată. Eu cred că, din punct de vedere financiar, pot fi găsite soluții, dacă într-adevăr se ajunge acolo încât școala să nu mai poată să plătească, de exemplu plată eșalonată pentru mai multe luni de zile. Dar asta este deja treaba specialiștilor în finanțare. Soluții pot fi găsite”, a explicat inspectorul școlar general. 

Luni, 5 septembrie, aproximativ 31.600 de elevi încep școala în 306 unități de învățământ din județul Covasna, organizate în 79 de instituții cu personalitate juridică. Statistica începutului de an mai arată și că elevii sunt împărțiți în 1.674 de formațiuni de studiu (clase și grupe). În plus, la nivelul județului mai sunt și 23 de grupe de ante-preșcolari (creșe).

Sursa foto: ilustrativ/pexels.com

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.