ACTUALITATE 30 octombrie 2021

Screening cu 100 de ecografii mamare, într-o campanie organizată în octombrie la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1630 vizualizări

ProVitam și Asociația ALMA s-au alăturat astfel demersurilor de conștientizare, prevenție şi luptă împotriva cancerului de sân

În contextul în care în fiecare oră, pe glob, o femeie este diagnosticată cu cancer de sân și pentru că luna octombrie este dedicată conștientizării, prevenției şi luptei cu această boală, Centrul de Cercetare, Diagnostic și Tratament PRO VITAM a implicat județul Covasna într-o campanie organizată de Asociația ALMA, acțiune care și-a propus să crească atenția și gradul de conștientizare privind depistarea din timp a afecțiunii. Astfel, 100 de femei au beneficiat de ecografii mamare și totodată s-au distribuit broșuri de informare pe această temă. Demersul continuă la Sfântu Gheorghe, cu un alt proiect dedicat femeilor care au trecut sau care trec prin această boală. 

În programul de screening s-au putut înscrie doamne cu vârsta cuprinsă între 20 şi 70 ani, atât din mediul urban, cât și din mediul rural, fără să fi fost diagnosticate anterior cu neoplasm mamar și cu minim 1 an de la ultima ecografie mamară efectuată.

Din cele 100 de ecografii de sân realizate până acum, peste 40 dintre doamnele care au beneficiat de program NU au făcut niciodată o ecografie mamară. De asemenea, analiza screening-ului a arătat că jumătate dintre pacientele participante la screening au aspecte ecografice cu modificări care necesită realizarea de investigații suplimentare.

Tot în cadrul acestui proiect, peste 500 de broșuri în limba română și limba maghiară despre importanța și principiile de bază în autoexaminarea sânilor au fost puse la dispoziția doamnelor care ajung la clinica Pro Vitam de către Asociația ALMA.

Din păcate cancerele de sân sunt printre cele mai frecvente tipuri de cancer din lume. Prevenția este foarte importantă și pentru a ajuta pacientele cu cancer mamar, diagnosticarea precoce este esențială. Depistate la timp și în stadii incipiente tratamentele sunt mai ușor de aplicat și șansele de supraviețuire sunt mai ridicate. Ne bucurăm că am putut fi prezenți alături de Asociația ALMA în cadrul proiectului dedicat conștientizării, prevenției şi luptei cu cancerul de sân, prin realizarea unui screening de 100 de ecografii mamare” , spune dr. Livia Terza, doctor în științe medicale, competențe în ecografie. 

Specialiștii subliniază că autoexaminarea sânului necesită doar 5 minute lunar, minute ce pot salva ani din viața!  

Cred cu tărie că este datoria fiecărei femei să ceară să fie informată asupra riscului de cancer la sân, asupra metodelor de diagnostic, dar și să aplice această metodă simplă de autoexaminare. Cred cu tărie că este datoria fiecărui medic să informeze fiecare pacientă asupra importanței autoexaminării sânilor”, spune și dr. Gerald Filip, medic primar chirurgie generală, competențe în chirurgie oncologică, ecografie generală, chirugie laparoscopică avansată.

Ce a însemnat campania pentru beneficiare

Beneficiarele campaniei au declarat că acest demers le-a ajutat să înțeleagă de ce este important să se îngrijească de propria sănătate și s-au declarat mulțumite că această campanie a avut loc în zona județului Covasna.

 „Mă bucur că acest proiect s-a desfășurat la noi în zonă. Cred că sunt multe mame, femei care nu pot face ecografia mamară din cauza costurilor. Au venituri mici și nu le pot împărți prea mult. Mulțumim! Prin dumneavoastră, am avut acum ocazia să beneficiem de acest screening!”, a transmis K.T. (48 ani) organizatorilor campaniei.

Nu am făcut niciodată o ecografie mamară. Acest proiect a fost o șansă pentru mine. M-a ajutat să știu care este starea mea de sănătate și să-mi fac curaj să continui să mă îngrijesc de sănătatea mea mai mult și mai atent”, a afirmat o altă beneficiară, S. C. (34 ani).

 „Acest proiect este un punct de plecare pentru mine. Este de ajutor ce faceți și util. Pentru mine a fost prima dată când am făcut ecografie mamară și în urma screening-ului am continuat și cu alți pași spre alte investigații suplimentare. Acest proiect vine în sprijinul femeilor care au nevoie să știe cât de important este să ne îngrijim de sănătatea noastră din timp. Mulțumim!”, a transmis și N.A. (43 ani).

Seria de proiecte dedicate lunii octombrie continuă la Sfântu Gheorghe

Este important de știut că seria de proiecte dedicate luptei împotriva cancerului la sân continuă la Sfântu Gheorghe.

Ne dorim ca prin acțiunile asociației noastre să rămânem sprijin atât pentru femeile participante în campania de ecografii care au recomandare de investigații suplimentare, cât și pentru femeile deja diagnosticate cu această afecțiune. Pentru cele dintâi ne străduim deja să strângem resurse pentru a le susține investigațiile necesare în vederea stabilirii unui diagnostic corect. Dacă le-am luat de mână la traversarea râului, nu putem să le abandonăm până nu atingem celălalt mal. Pentru cele diagnosticate deja am lansat zilele trecute înscrieri pentru un Grup Terapeutic Psihologic în limba română, pe care Asociația ALMA îl dăruiește femeilor din județul Covasna, si cât de curând vom lansa înscrieri pentru Grup Terapeutic Psihologic în limba maghiară și Grup Terapeutic Drenare de Limfedem Superior”, a declarat Alina Botezatu, președintele Asociației ALMA.

Ședințele pentru Grupul Terapeutic Psihologic în limba română se vor desfășura bilunar, sâmbăta, în Sfântu Gheorghe, pe o durata de minim 6 luni.

Participarea este liberă și deschisă tuturor femeilor care au trecut sau trec prin această afecțiune.

Înscrierile se pot face prin e-mail: gnasalean@hotmail.com sau sms la numărul de telefon 0742.519.843. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.