Şcoala Ady Endre – şcoală pentru un viitor verde
În perioada februarie – mai, copiii vor fi implicaţi în numeroase acţiuni legate de mediul înconjurător, în cadrul unui proiect naţional
Cum să faci economie la hârtie, cum să amenajezi un colţ verde sau cum să plantezi copăcei şi flori sunt doar câteva dintre activităţile cu care vor fi ocupaţi în următoarele luni elevii de la Şcoala Ady Endre din zona Gării, municipiul Sfântu-Gheorghe.
În perioada februarie – mai, şcoala participă la un proiect naţional din domeniul ocrotirii mediului înconjurător – „Şcoli pentru un viitor verde” -, în cadrul căruia elevii, cadrele didactice şi părinţii vor fi implicaţi activ în tot felul de acţiuni instructiv – educative care îi vor aduce mai aproape de ceea ce înseamnă mediul şi ocrotirea lui. Proiectul a fost lansat vineri în prezenţa elevilor, reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, cadrelor didactice şi părinţilor, iar ideea este ca la finalul acestui concurs, pe baza punctajului obţinut, şcoala să obţină titlul de „Şcoală Verde” pe o perioadă de doi ani şi chiar şi unele premii.
Entuziasmaţi de ce îi aşteaptă în următoarele luni, micuţii, dar şi părinţii care s-au implicat trup şi suflet şi au sprijinit financiar organizarea acestei lansări, au umplut vineri sala din fosta centrală termică, unde s-a lansat proiectul.
Economie la hârtie şi curent electric
Coordonatorul proiectului pentru ciclul primar, Gruman Rozalia, ne-a povestit că în contextul acestui proiect micuţii vor fi implicaţi în următoarele două săptămâni în amenajarea unui colţ verde şi organizarea unui concurs între clase – „Cea mai curată clasă“. Totodată, fiecare clasă are un simbol legat de natură, cu care va participa la un alt concurs – „Ce ştim despre...“ – în cadrul căruia elevii vor pregăti un portofoliu care va conţine informaţii despre simbolul său – ghiocel, buburuză, copaci şi aşa mai departe.
În lunile martie - aprilie, proiectul „Şcoli pentru un viitor verde“ continuă cu marcarea celor mai importante zile dedicate mediului. Astfel, între 15 martie – 15 aprilie copiii vor participa la evenimente menite să scoată în evidenţă „Luna Pădurii”, pe 22 martie vor marca Ziua Mondială a Apei, apoi Ziua Meteorologiei, a Păsărilor şi aşa mai departe. În plus, având în vedere că în luna aprilie Şcoala Ady Endre sărbătoreşte Zilele Şcolii, ele vor fi dedicate exclusiv unor acţiuni ecologice.
„Dorim să plantăm flori, copaci, să zugrăvim, în a doua zi vom organiza Parada Modei pentru copii, cu haine confecţionate numai din materiale reciclabile. Vrem ca cei mici să înţeleagă importanţa mediului înconjurător şi să deprindă o serie de obiceiuri sănătoase. Ceea ce învaţă la ştiinţe sau alte materii îi ajută, dar când sunt direct implicaţi este altceva. Am simţit chiar de la începutul pregătirii proiectului că toţi sunt foarte implicaţi şi sperăm să obţinem un punctaj bun, vrem să fim Şcoala Verde, n-a mai fost aşa ceva în istoria şcolii noastre”, a spus Gruman Rozalia.
Tot în cadrul acestui proiect, participanţii vor avea Ziua economiei la curent electric, în care elevii sunt puşi să verifice din clasă în clasă dacă au fost stinse becurile, astfel încât niciunul să nu rămână aprins la plecare, sau se vor bucura de Săptămâna în care învăţătorii nu vor folosi hârtie la teste sau lucrări, prin urmare copiii vor fi ascultaţi numai oral. Dacă chiar se va impune necesitatea unui extemporal, elevii vor fi îndrumaţi să scrie pe ambele părţi ale foii.
Pentru finanţarea acestui proiect, conducerea Şcolii Ady Endre a depus şi un proiect la Consiliul Local, la capitolul „Tineretul pentru o şcoală verde“, prin care solicită suma de 3.000 de lei. Cu ocazia Zilelor şcolii, vor fi invitaţi şi cei de la Şcoala Avram Iancu din Covasna, cu care Ady Endre are o legătură, pentru a le arăta rezultatele proiectului derulat.
Ana Sidon