ACTUALITATE 14 mai 2017

Schimbări importante la ISU Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 3228 vizualizări

După o carieră de peste 36 de ani, colonelul György Alfons a predat comanda ISU Covasna noului inspector şef, locotenent colonelul Adrian Năstuță

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al județului Covasna a trecut într-un nou capitol al istoriei sale. Trecerea în rezervă a comandantului unității, colonelul György Alfons, și predarea comenzii către noul inspector șef, locotenent colonelul Adrian Năstuță, au fost marcate vineri printr-un eveniment special, organizat în piața centrală a orașului Sfântu Gheorghe.

Festivitatea s-a desfăşurat în prezenţa inspectorului-şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, col. Daniel-Marian Dragne, a câtorva comandanți de la diverse inspectorate din țară, a angajaţilor ISU Covasna, a oficialităţilor locale, dar și a numeroşi localnici care au ținut să îi fie alături colonelului György Alfons într-o zi atât de importantă.

„A fost un moment foarte emoţionant pentru mine. Vă daţi seama că îmi este greu, într-un fel, când ai avut o activitate zi de zi, 24 de ore din 24 şi dintr-o dată vine momentul acela în care te întrebi dacă mai sună telefonul, dacă mai e ceva de făcut. E un moment foarte dificil, pentru că am pus multă pasiune și suflet în meseria pe care am făcut-o. Mi-a plăcut să muncesc cu oamenii. La noi fără oameni nu se poate lucra pentru că tehnica nu se poate mișca fără aceștia. Mi-a plăcut să îi învăț din experiența mea, să dau tot ce pot din punct de vedere profesional și uman, iar colegii mei să beneficieze şi să ducă mai departe nu neapărat ideile mele sau felul meu de a fi, ci acea omenie şi empatie de care trebuie să dea dovadă un pompier, un om care se poate sacrifica oricând pentru altul”, a declarat, la sfârșitul evenimentului, col. (r) György Alfons.

După o carieră de peste 32 de ani ca pompier covăsnean, din care 12 chiar la conducerea ISU Covasna, col. (r) György Alfons a subliniat că se retrage cu convingerea că pompierii își vor face, ca și până acum, datoria și mai departe.

Ceremonia oficială ISU Covasna - predare comandă„Am făcut armata aici din 1980 până în 1982, după aceea școala militară până în 1985. Inițial am fost repartizat la Târgu Mureș, dar am vrut să mă întorc aici, unde am făcut armata, pentru că mi-a plăcut colectivul, orașul, zona. Am încercat să fac ceva și pentru colegii mei, dar și pentru comunitate. Plec cu un gând bun, cu gândul că această comunitate va merge înainte, va face ceva frumos pentru fiecare om, indiferent de naționalitatea lui, pentru că trebuie să ținem cont prima dată că suntem oameni. Eu îi asigur pe toți locuitorii județului Covasna că pompierii își vor face datoria în continuare”, a mai spus col. (r) György Alfons.

Evenimentul de vineri a debutat cu o paradă a pompierilor și a tehnicii de lucru pe străzile oraşului şi a continuat cu predarea oficială a steagului unității către noul comandant. Seria de discursuri a fost începută de prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu.

„Se spune că nimeni nu este de neînlocuit și sunt convins că așa este, la fel de sigur cum sunt și de faptul că sunt situații în care înlocuirea este extrem de dificilă. Atunci când tai un pom și sădești altul, poate că acela îl va înlocui, dar până va prinde rădăcini, până va înfrunzi, până va înmuguri, până va da roade va trece un timp și misiunea aceasta va fi cât se poate de dificilă. Iată de ce cred că ne aflăm într-o asemenea situație și înlocuirea domnului inspector șef, nu numai la comanda acestei unități, ci în viața noastră, a tuturor, va fi una foarte grea, ceea ce face misiunea noului inspector șef mai dificilă. Sunt convins că aceasta se va petrece și am toată încredere că acesta se va ridica la înălțimea așteptărilor noastre și în principal ale domnului colonel György Alfons”, a declarat prefectul în fața tuturor celor prezenți.

Cel mai loial angajat

Festivitatea de predare a comenzii, una de altfel foarte emoționantă și importantă, a fost înveselită de cățelușa unității, care nu doar că a însoțit parada pompierilor de la început până la sfârșit, ci a transmis neliniște pe tot parcursul ceremoniei, de parcă simțea că în cadrul Inspectoratului urmează schimbări importante. Chiar dacă în timpul evenimentului a cercetat întreaga piață, aceasta s-a întors de fiecare dată în apropierea colonelului György Alfons, dând dovadă de o loialitate greu de egalat față de cel care a adoptat-o în urmă cu opt ani și care i-a oferit o casă și o familie în cadrul unității din Sfântu Gheorghe.

„Cățelușa face parte din unitatea noastră şi nu credeam că va ajunge astăzi aici, în piața centrală. Mi-a făcut plăcere să fie alături de mine. De opt ani nu a părăsit niciodată curtea unităţii. (...) Sincer să vă spun, pe mine m-a încântat prezența acestui cățel. Am găsit-o acum opt ani în iarbă, am pus-o în maşină, am adus-o la unitate şi a crescut la noi”, a spus fostul comandant.

În continuare alături de pompieri

Trecerea în rezervă cu drept de pensie nu înseamnă pentru col. (r) György Alfons ruperea completă de tot ceea ce înseamnă ISU Covasna. Acesta a spus că va rămâne în continuare alături de toți cei care îi vor cere sfatul, precizând totodată că va ocupa și funcţia de preşedinte al Asociaţiei pompierilor din judeţul Covasna.

„Vreau să activez în continuare în ceea ce privește coordonarea comitetului local, comitetului județean, dacă vor avea nevoie. Dacă o să mi se ceară sfatul sau părerea asupra unor probleme tehnice în ceea ce privește partea aceasta de pompieri și de protecție civilă, voi fi prezent și o să ajut”, a spus György Alfons.

Noul inspector şef a preluat comanda

Comanda inspectoratului covăsnean a fost predată locotenent colonelului Adrian Năstuţă, în vârstă de 41 de ani. Acesta este absolvent al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, iar mai apoi al Şcolii militare de subofiţeri pompieri „Pavel Zăgănescu” din Boldeşti. În ceea ce privește studiile superioare, acesta a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „George Bariţiu” Braşov și un masterat la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti. Din ianuarie 1996 lucrează în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, iar din 2002 a trecut în corpul ofițerilor.

„Mi-am început cariera de ofițer în umbra domnului colonel György. Am „furat” tot ce am putut de la dumnealui și cred că putem continua și mai departe în același ritm și cetățenii să se bazeze pe noi ca și până acum”, a declarat noul inspector șef, locotenent colonel Adrian Năstuță.

„Las întreaga comunitate pe mâinile unui ofițer pe care eu îl apreciez. Este un om receptiv, care știe să învețe, să copieze, „să fure” meserie și știe să lucreze și cu oamenii. E foarte greu să treci dintr-o postură de subordonat direct la o funcție mare, ca cea de inspector șef. Este o răspundere deosebită. În momentul de față nu știu dacă își dă seama, dar peste câteva zile va realiza ce înseamnă, după ce va fi „bombardat” din toate părțile. Cel mai important este să fie prezent acolo unde sunt oamenii lui, acolo unde este necesară prezența lui, ca să fie un foarte bun conducător și coordonator al operațiunilor de intervenție. Oamenii trebuie să aibă încredere în el și el trebuie să fie un profesionist”, a transmis în încheiere fostul comandant, col. (r) György Alfons.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.