ACTUALITATE 19 februarie 2012

Scheletul mastodontului descoperit la Racoş, expus parţial la Muzeul din Baraolt

de Agerpres | 219 vizualizări

Scheletul mamutului preistoric descoperit în urmă cu aproape trei ani în mina de la Racoş a fost expus parţial într-o încăpere a Muzeului Depresiunii Baraolt, fiind pentru prima dată când poate fi văzut de public.

Directorul Muzeului, Demeter Laszlo, a declarat că spaţiul prea mic nu permite expunerea integrală a scheletului care are aproximativ 7 metri lungime şi 3,5 metri înălţime.

„Nu avem spaţiu suficient pentru a-l ridica în picioare, dar am expus o parte din oase într-o sală a muzeului, iar restul se află în pivniţă pentru că mai au nevoie de restaurare”, a declarat Demeter Laszlo.

Acesta a menţionat că a finalizat studiul de fezabilitate pentru extinderea muzeului, în vederea înfiinţării unei secţii de geologie şi paleontologie, în care să fie expus atât scheletul mastodontului, cât şi oasele altor animale preistorice descoperite pe raza judeţului Covasna sau în împrejurimi.

„Există şi la Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe foarte multe schelete, oase şi considerăm că ar fi o idee bună să le adunăm pe toate într-o singură colecţie de paleontologie la Baraolt”, a mai spus Demeter Laszlo.

Exemplar unic în lume

Mastodontul a fost descoperit întâmplător în timpul unor lucrări de excavare la mina de la Racoşul de Sus în anul 2008, iar specialiştii spun că aparţine speciei Anancus Arvernensis, care a trăit în urmă cu trei milioane de ani. Exemplarul este foarte valoros şi pentru că s-a păstrat aproape în totalitate intact, prin urmare va putea furniza oamenilor de ştiinţă informaţii interesante despre epoca în care a trăit.

„Este un exemplar unic în lume, deoarece este cel mai complet din această specie. Aproape 85% din schelet se află în posesia noastră”, a mai adăugat directorul muzeului.

De altfel, mastodontul a trezit deja interesul specialiştilor străini, printre aceştia numărându-se paleontologul olandez, Dick Mol care a venit până acum de două ori la Baraolt pentru a-l studia.

Conducerea muzeului e convinsă că după ce va fi ridicat „în picioare” mastodontul va atrage şi mai mulţi turişti în judeţul Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.