ACTUALITATE 14 octombrie 2015

Scară din lemn cu o vechime de 3600 de ani, restaurată de Muzeul Carpaţilor Răsăriteni

de Agerpres | 1044 vizualizări

O scară din lemn cu o vechime de aproape 3.600 de ani, descoperită de arheologi la Băile Figa, în judeţul Bistriţa-Năsăud, va fi expusă în curând la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, în continuarea proiectului „Saltland”.

Directorul muzeului, Valeriu Kavruk, a declarat că scara a fost găsită în urmă cu aproape patru ani pe şantierul arheologic de la Băile Figa, în apropierea unei străvechi mine de sare.

„La Figa noi am găsit o galerie, un puţ vertical căptuşit cu bârne de lemn, care merge până la zăcământul de sare, adică aproape şase metri adâncime. Lemnul s-a păstrat acolo pentru că este un mediu sărat. Scara pe care am găsit-o la doi paşi de puţ are 5 metri şi 60 de centimetri, este din lemn şi este unică, o astfel de scară nu mai există în lume. Scara are o vechime de 3600 de ani, datările le-am făcut prin două metode, una legată de cantitatea de carbon radioactiv existentă în lemn şi a doua, dendocronologică, mult mai exactă, care determină nu doar secolul, ci şi anul”, a declarat Valeriu Kavruk.

Scara, împreună cu alte câteva obiecte găsite pe şantierul arheologic, au fost duse la un laborator din Suceava pentru conservare şi restaurare.

„Aceste obiecte s-au păstrat până acum datorită sării şi apei, adică fiind umede şi sărate, umezeala a ajutat ca fibra lemnului să nu crape, iar sarea a ajutat să nu se instaleze microbii. Noi le-am scos din acel nămol sărat, dar, dacă nu mai are apă, obiectul începe să se usuce şi crapă, pentru că lemnul e mort, nu e alimentat de sevă. Dar nici nu poate putrezi pentru că e plin de sare şi se transformă în aşchii tot mai mici, pentru că sarea fără apă se umflă, se cristalizează şi distruge fibra. Există metode de a scoate sarea, de doi ani de zile aceste obiecte se află în nişte bazine prin care circulă apă distilată la temperatura de 56 de grade, deci la ora actuală sunt desalinizate”, a mai spus directorul muzeului.

El a menţionat că obiectele urmează să fie impregnate cu o substanţă polimeră, iar la timpul potrivit vor fi expuse în cadrul unei expoziţii în continuarea proiectului „Saltland”, care îşi propune să prezinte într-un mod atractiv şi accesibil rezultatele cercetărilor efectuate în ultimii zece ani în domeniul sării.

În cadrul proiectului „Saltland”, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, vor fi realizate mai multe DVD cu două filme, de 10, respectiv 40 de minute, prin intermediul cărora publicul va avea posibilitatea de a face călătorii virtuale în zonele salifere din Transilvania.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.