ACTUALITATE 7 ianuarie 2019

Sărbătorile de iarnă, încheiate sub semnele răbdării și curajului

de Covasna Media | 973 vizualizări

Covăsnenii au participat în număr mare la Bobotează

Ca prin vis, sărbătorile de iarnă și anul 2018 și-au luat deja rămas bun, lăsând loc unui 2019 care se anunță cel puțin la fel de plin. Și în județul Covasna, ca și în restul țării, duminică, s-a marcat sfârșitul și începutul prin marea sărbătoare a Bobotezei, la care au luat parte mii de persoane. Dacă la Sfântu Gheorghe activitățile au fost derulate sub semnele răbdării și bunăvoinței, la Întorsura Buzăului curajul și tradiția sunt cuvintele care ar putea descrie atmosfera de sărbătoare.

„Cel mai important lucru este să crezi, că altfel nu se întâmplă minuni

Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe s-a dovedit neîncăpătoare în dimineața zilei de duminică, 6 ianuarie. Peste 700 de covăsneni au participat la slujba specială de Bobotează, slujba de sfințirea apelor, numită și Agheasma Mare, despre care se spune că are puteri tămăduitoare asupra sufletului și trupului.

Oamenii au venit cu mic și mare să asculte slujba și predica, dar și să ia acasă Agheasma Mare. După ceremonialul de sfințire a apei, în ciuda numărului mare de enoriași, credincioșii au luat agheasmă în liniște, așteptându-și rândul cu răbdare.

La slujba de duminică au fost sfințite 4 butoaie a câte 250 de litri de apă și s-au împărțit peste 2.000 de sticle de apă sfințită, astfel încât agheasma a fost destulă pentru toată lumea.

Deși oamenii au avut preț de câteva clipe tendința de a se înghesui, cu ocazia sărbătorii, covăsnenii au dovedit totuși că pot fi răbdători, iar acest fapt a oferit întregului eveniment o aură de liniște și pace sufletească, simțită pe parcursul întregii slujbe.

„Apa sfântă o folosesc pentru liniștea casei. Sunt momente grele când asta este o scăpare pentru noi. Cel mai important lucru este să crezi, că altfel nu se întâmplă minuni”, ne-a spus o femeie din mulțime.

Sărbătoarea este un motiv de bucurie pentru credincioși, iar agheasma se păstrează cu sfințenie în casele lor. Credincioșii își stropesc gospodăriile, locuințele și sunt siguri că este o binecuvântare pentru ei, ne-a spus preotul Teodor-Florian Mocanu de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe.

 „Este unul dintre cele mai importante praznice împărătești ale ortodoxiei pentru că în această zi Mântuitorul a sfințit firea naturii. El, Dumnezeu fiind, s-a smerit, adică s-a făcut mai modest decât toți ceilalți oameni și și-a plecat capul sub mâna unui muritor, adică a lui Ioan Botezătorul pentru ca să ne demonstreze nouă că în natură fiind și trăind, avem acest beneficiu al sfințirii care vine de sus, de la Dumnezeu. Mântuitorul s-a coborât din Ceruri, a venit în mijlocul naturii, în mijlocul ființei omenești să ne arate că omul se poate îndumnezei prin exemplul pe care Hristos ni l-a dat, iar această agheasmă pe care noi am sfințit-o, reprezintă materia sfințită de către însuși Dumnezeu prin mâna preotului și se dă spre sfințirea oamenilor, spre sănătate și spre pace și liniște sufletească”, ne-a spus preotul Teodor-Florian Mocanu.

 „Sărbătoarea Bobotezei este o sărbătoare a speranței, a bucuriei”

Preotul paroh Sebastian Pârvu a precizat că apa sfințită care se duce acasă în ziua de Bobotează trebuie consumată până la Odovanie, timp de opt zile și se poate bea în fiecare zi pe stomacul gol, iar în timpul anului se poate bea după spovedanie, doar cu binecuvântarea preotului.

„Sărbătoarea Bobotezei este o sărbătoare a speranței, a bucuriei, pentru că sfințenia lui Dumnezeu schimbă omul și schimbă și natura. Noi mergem pe la case, stăm de vorbă cu oamenii acum, le sfințim casele și îi chemăm la biserică. Îmi spunea cineva foarte frumos că la un moment dat a luat niște agheasmă și a pus la un pom care era uscat și pomul și-a revenit și după care zicea că în toată grădina nu are un pom mai frumos ca ăsta. Așa e și cu sufletul. Agheasma ne sfințește pe noi, dar sfințește și ceea ce e în jurul nostru, cu ce intrăm în contact. Până la urmă are un rol și de vindecare, dar și de protecție”, ne-a spus preotul Sebastian Pârvu.

În cadrul slujbei, părintele Ioan Marin a spus că toți cei care au venit la sfânta biserică pot spune că sunt contemporani cu Iisus Hristos pentru că așa cum la acel botez era o mulțime mare în jurul râului Iordan, astfel și enoriașii au venit să primească Agheasma Mare care se sfințește la Bobotează.

De asemenea, preotul a susținut că ar fi foarte bine dacă și la alte Liturghii Catedrala ar fi la fel de neîncăpătoare pentru enoriași cum a fost de Bobotează.

„Apa aceasta are menirea să ne sfințească trupurile și sufletele noastre, pentru că apa aceasta închipuie apa cea vie despre care Propovăduitorul spunea: „dacă însetează cineva, să vină la mine și să bea și nu va mai înseta niciodată”. Mântuitorul este prezent permanent la Liturghie, nu numai astăzi de Bobotează. Cât de frumos ar fi ca în fiecare duminică biserica să fie plină de credincioși așa cum este astăzi. Este foarte bine să gustăm cu credință din agheasma mare, dar să gustăm și din Hristos, din Sfânta Euharistie, din Sfânta Împărtășanie, să avem o viață plină de credință, de răbdare și de dragoste față de dumnezeu și față de aproapele nostru”, a spus părintele Ioan Marin, care în final, la sfârșitul slujbei, s-a rugat la Dumnezeu ca anul care a venit să fie unul binecuvântat, iar oamenii să aibă parte doar de sănătate și pace.

Tradiția de Bobotează este vie la Întorsura Buzăului

În ciuda ninsorii abundente și a frigului specific „Micii Siberii”, 10 tineri întorsureni s-au avântat duminică, fără frică, în apele înghețate ale Râului Buzău ca să recupereze Crucea aruncată de preoți. Unul dintre curajoși, îmbrăcat la mânecă scurtă, chiar dacă afară gradele în termometre erau mult sub minus, a înșfăcat simbolul credinței cu bucurie și a marcat „victoria” ridicând crucea de lemn spre cerul care cernea fulgii mari.

An de an, istoria se repetă ca într-o poveste, demnă de redat cu detalii pentru că personajele sunt, în mare, altele. Se spune că cel care se încumetă să sară în apa rece de Bobotează e păzit de rele tot anul și va avea parte, totodată, de o sănătate de fier. Iar mulți dintre cei care au luat parte la „provocare” în anii trecuți ne-au confirmat prin propria experiență veridicitatea acestui fapt.

Tradiția de Bobotează este respectată cu sfințenie la Întorsura Buzăului. De când mă știu, nu există an în care aici să nu fie marcat evenimentul „ca la carte”. Astfel că, după slujba din Biserica Veche, alaiul se reunește afară. Cai și călăreți deschid calea, iar sute de persoane îi urmează într-un marș liniștit și agale, spre malul Râului Buzău, în zona Camping, unde are loc, în orice condiții meteo, fie ninsoare, ger, vânt sau ploaie, slujba de sfințire a apelor.

Anul acesta, spre deosebire de anii trecuți, enoriașii au parcurs un alt drum spre punctul de întâlnire, din motive obiective, dat fiind faptul că podul de pe peste râu, care era traversat în anii trecuți, a fost luat de inundațiile din vară. Însă modificarea a venit ca o Binecuvântare în acest caz pentru că peisajul feeric de sub Dumbravă, pe drumul care face legătura între Camping și strada Bisericii a clătit ochii și simțurile celor care au avut răbdarea și bucuria să îl admire.

Cu lumânările aprinse și zăpadă pe umeri, sute de întorsureni de toate vârstele au luat parte și în acest an la întregul eveniment, de la început, până la sfârșit. După ce s-a încheiat slujba, oamenii și-au făcut provizii de Apă Sfințită pentru tot anul care vine. Chiar și apa din Râul Buzău proaspăt sfințit a încăput în căni, sticle și sticluțe, care au fost apoi duse, cu pioșenie, în casele fiecăruia.

Curajul, așadar, și tradiția respectată cu sfințenie descriu atmosfera finalului de sărbători și în acest an la Întorsura Buzăului.

Poate că începând de marți, după marea sărbătoare de Sfântul Ioan, din 7 ianuarie, intrăm în rutina pe care am lăsat-o pentru puțin timp la fine de 2018, însă un lucru este cert: depinde de fiecare dintre noi cum ne aventurăm în noul capitol al existenței noastre. Mii de covăsneni au făcut acest lucru cu răbdare și curaj.

Tu, cititorule, cum ai de gând să îți trăiești 2019-le? Sperăm că alături de Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro!

La mulți ani tuturor sărbătoriților! La mulți ani cititorilor!

Sursă foto: Bogdan Găitan și Observatorul de Covasna.

Iulia Drăghici - Taraș, Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.