ACTUALITATE 19 ianuarie 2010

Sărbătoarea poeziei la C. N. „Mihai Viteazul“

de Covasna Media | 903 vizualizări
Ziua de 15 ianuarie, intrată demult în conştiinţa românilor şi a iubitorilor de cultură de pretutindeni, a fost sărbătorită la CNMV în cadrul programului omagial 19ian2010-mihai„La izvoarele eternităţii”, pregătit de membrii cenaclului literar „După-amiezele poeziei”, în colaborare cu elevii de la ciclul primar şi gimnazial. Răspunzând dezideratului unanim, organizatorii au celebrat această sărbătoare printr-o suită de momente muzical-artistice care au pus în valoare frumuseţea versului eminescian, în interpretarea expresivă a vocilor tinere. Au recitat, cu talent şi dăruire, elevii

Ziua de 15 ianuarie, intrată demult în conştiinţa românilor şi a iubitorilor de cultură de pretutindeni, a fost sărbătorită la CNMV în cadrul programului omagial 19ian2010-mihai„La izvoarele eternităţii”, pregătit de membrii cenaclului literar „După-amiezele poeziei”, în colaborare cu elevii de la ciclul primar şi gimnazial.

Răspunzând dezideratului unanim, organizatorii au celebrat această sărbătoare printr-o suită de momente muzical-artistice care au pus în valoare frumuseţea versului eminescian, în interpretarea expresivă a vocilor tinere. Au recitat, cu talent şi dăruire, elevii Cîrstea Claudia şi Caia Teodorescu Lorand din clasa I, Baciu Anita şi Todor Răzvan din clasa aV-a, iar Evelina Corodeanu, Ioana Voiculescu şi Andreea Cucu din clasa a X-a D ne-au încântat cu o selecţie de poezii pe tema iubirii, într-o interpretare de mare rafinament. Corul şcolii, condus de profesorul Alexandru Popovici, a prezentat melodii din repertoriul consacrat, având la bază poezii de Mihai Eminescu, cărora elevii de gimnaziu le-au dat strălucirea inconfundabilă a glasurilor argintii marcate de emoţia trăirii.

Seara dedicată poeziei nu putea să excludă gândurile inspirate de creaţia marelui poet, exprimând modul cum tinerii percep astăzi lirica eminesciană. Este tema pe care a abordat-o cu sensibilitate Diana Grigoroşcuţă din clasa a X-a C, în disertaţia de motivare a titlului ales de noi ca generic pentru programul aniversar.

Un moment inedit în desfăşurarea acestei activităţi l­-a reprezentat dialogul imaginar cu poetul Mihai Eminescu, în compunerea scrisă de Iorga Maria Diana, din clasa a V-a B. Valorificând lecturile bogate, eleva a identificat elemente specifice ale poeziei eminesciene, de evocare a copilăriei.

Prima parte a programului, susţinută de elevii colegiului, a fost punctată de vizionarea unor filme, care au ilustrat momente din biografia poetului, ori au redat creaţii eminesciene în interpretări memorabile. Pasajele muzicale au fost asigurate de corul Madrigal.

În partea a doua a serii, publicul numeros din sală a facut cunoştinţă cu oaspeţii care ne-au onorat cu prezenţa lor, cinstind importanta zi aniversară. Actorul Laurenţiu Nicolau din Brăila a prezentat un moment poetic vibrant, cu profesionalismul care a făcut ca sala să respire la unison, în ritmul poemelor recitate.O lecţie de virtuozitate artistică, pe care elevii au primit-o cu bucurie, ca un frumos dar oferit lor de ziua poetului.

Poeta Anthonia Amatti, în cuvântul către public, a prezentat o interesantă analiză comparativă a poemului Luceafărul, în traducere bilingvă, evidenţiind tema geniului în literatura fraceză şi rusă. Dumneaei s-a adresat firesc elevilor din sală, evocând anii petrecuţi la catedră, ca profesoară. A apreciat îndeosebi interesul arătat de tânăra generaţie poeziei, prin cei care deja figurează în cele două volume-antologie ale şcolii, dar şi prin numeroasa participare a elevilor la spectacolul omagial.

Citind din propriile creaţii, Ionel Simota a definit raportul de consanguinitate a liricii sale cu versul eminescian care i-a marcat debutul literar, aşa cum s-a întâmplat cu mulţi alţi autori de poezie. Ne-a mărturisit că şi astăzi se regăseşte în versul eminescian, că acesta îl inspiră şi îi alimentează sensibilitatea.

Poetul a răspuns şi întrebărilor adresate de public, vorbind despre legătura cu meleagurile natale care asigură matricea spirituală şi îşi pun amprenta asupra propriei spiritualităţi, în semn de omagiu adus locurilor natale din nordul Moldovei.

La reuşita acestei seri au contribuit, cu siguranţă, liceenii din clasele de filologie, sub îndrumarea pricepută a domnişoarei Dora Nedelcu din clasa X-a C. Amenajarea sălii Multimedia cu decorul de cenaclu, organizarea expoziţiei de carte, elaborarea afişelor şi pliantelor, le aparţin acestor inimoşi liceeni. De adăugat că mapele Mihai Eminescu, expuse în sală, au fost puse la dispoziţia noastră de către elevii din clasa a V-a B care au lucrat cu entuziasm la acest proiect dedicat aniversării lui Mihai Eminescu.

Activitatea de vineri nu ar fi fost însă posibilă fără un public cald, care ne-a aplaudat cu generozitate. Acestuia îi aducem calde mulţumiri şi îi adresăm invitaţia de a ne mai fi alături, la următoarele activităţi de cenaclu.

Prof. Maria Stoica

Teme articol: CNMV poezie Mihai Eminescu
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.