ACTUALITATE 26 aprilie 2010

Sărbătoarea întâlnirilor – sărbătoarea orașului

de Covasna Media | 5695 vizualizări
Peste o sută de meșteșugari din Transilvania, expoziţii de obiecte și artă, concursuri, concerte, acţiuni pentru tineri, bou la proţap, mustăţi, bere și mici, nimic din toate acestea nu au lipsit de la Zilele Sfântu-Gheorghe, iar cel mai ușor de descris sunt de cei care le-au trăit. 26apr2010-zsfCea de-a 19-a ediție a sărbătorii orașului a început în acest an cu o paradă a tuturor participanților – de la actori, tineri, expozanți, până la copii în porturi populare sau artiști – în frunte cu autoritățile locale și organizatorii evenimentului. De asemenea, grupul de alergare Gall Lajos a sosit de la Veszprém şi a sărbătorit împreună cu oficialii covăsneni aniversarea a 20 de ani de când are loc această cursă tradițională. Atleților le-a fost înmânat steagul județului, dar şi steagul oraşului, şi fiecărui alergător i-a fost înmânată câte o diplomă. Atleții din Veszprem au dedicat această alergare în memoria lui Marian Cozma, handbalistul care a reuşit, într-un mod atât de tragic, să reînvie spiritul de sportivitate şi de prietenie.

Peste o sută de meșteșugari din Transilvania, expoziţii de obiecte și artă, concursuri, concerte, acţiuni pentru tineri, bou la proţap, mustăţi, bere și mici, nimic din toate acestea nu au lipsit de la Zilele Sfântu-Gheorghe, iar cel mai ușor de descris sunt de cei care le-au trăit.

26apr2010-arpi26apr2010-bbb26apr2010-mustata26apr2010-bouCea de-a 19-a ediție a sărbătorii orașului a început în acest an cu o paradă a tuturor participanților – de la actori, tineri, expozanți, până la copii în porturi populare sau artiști – în frunte cu autoritățile locale și organizatorii evenimentului. De asemenea, grupul de alergare Gall Lajos a sosit de la Veszprém şi a sărbătorit împreună cu oficialii covăsneni aniversarea a 20 de ani de când are loc această cursă tradițională.

Atleților le-a fost înmânat steagul județului, dar şi steagul oraşului, şi fiecărui alergător i-a fost înmânată câte o diplomă. Atleții din Veszprem au dedicat această alergare în memoria lui Marian Cozma, handbalistul care a reuşit, într-un mod atât de tragic, să reînvie spiritul de sportivitate şi de prietenie.

Bou de 300 de kg la proţap

Sub genericul „sărbătoarea întâlnirilor”, Zilele Sfântu-Gheorghe au atras în acest an zeci de mii de persoane, multe venite pentru concerte – Compact, Bad Boys Blue (vezi galerie foto), Puya (vezi galerie foto), cele de muzică populară și așa mai departe. La capitolul gastronomie, printre evenimentele care au avut loc zilele acestea amintim boul de 300 de kg la proțap, care a devenit o tradiție la fiecare ediție a sărbătorii orașului, și care a putut fi gustat în fața Restautantului Park, și tot aici a avut loc și concursul de gătit organizat de Asociația Pensiunilor SVESZ şi ASIMCOV, la care au participat 14 echipe. Ele trebuiau ca din 5 kg de carne de porc sau oaie să gătească pentru 20 de persoane, în timp ce juriul, compus din 5 membri, pe lângă gustul deosebit al mâncării a punctat şi modul de servire şi aranjare a meselor.

Cea mai lungă mustaţă are 62 de cm

Unul dintre cele mai atractive evenimente a fost Olimpiada Mustăților din Secuime, organizată a doua oară de Zilele Sfântu-Gheorghe.

Concursul a atras zece participanți și câștigător a fost Zsigmond Mihály, din Tușnad Băi, care a ieșit pe primul loc și anul trecut. De la un capăt la altul, mustața lui măsoară 62 de cm, iar ca să ajungă aici nu a mai tăiat-o de trei ani.

La cea mai „cu caracter“ mustață, juriul a decis să dea 3 premii - medalia de bronz a fost luată de Haralyi Ernő din Zăbala, medalia de argint a primit-o Ráduly József din Cernat, iar Lukács János a primit medalia de aur.

Membrii juriului au fost președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, Bagoly Miklós, preşedinte ASIMCOV, Szilágyi Péter, preşedintele Asociației Mustății Maghiare și Varga Mihály, câștigatorul de anul trecut al concursului internațional de mustață din Ungaria.

Lectură pentru bebeluşi la Biblioteca Judeţeană

Sâmbătă, Biblioteca Județeană Bod Peter şi Primăria municipiului Sfântu Gheorghe au lansat la Cortul Tinerilor programul „La drum cu lectura”, acesta adresându-se bebeluşilor născuți după data de 20 aprilie 2010 şi părinților acestora.

Beneficiarii acestuia primesc din partea organizatorilor un cadou ce conține un mic pachet de cărți specifice vârstei de până la trei ani - volume în limbile maghiară sau română, însoțite de un îndrumar pentru lectură şi de un permis de utilizator al Bibliotecii Județene.

Programul urmăreşte educarea prin lectură, susținând interesul pentru carte încă de la o vârstă fragedă; de asemenea, printre obiectivele programului se află şi apropierea părinților de copii prin lectură.

„Este un program prin care credem că vom apropia de lectură nu doar copiii ci şi părinții, un program ce poate oferi celor mici şi altceva decât Internet - gustul pentru cărți. Sperăm că acest program se va bucura de un real succes şi că oamenii vor veni spre noi”, a declarat directorul Biblitoceii Județene, Szonda Szabolcs.

La deschiderea programului au participat şi primii beneficiari ai acestuia - părinții a doi bebeluşi născuți odată cu lansarea programului, pe 20 aprilie. Părinții s-au arătat încântați de ideea apropierii celor mici de cărți încă dinainte de a împlini vârsta de trei ani.

Aflat în stadiul de pilot, programul implică Direcția de Asistență Comunitară Sfântu Gheorghe, care îi anunță despre existența acestuia pe proaspeții părinți, care pe baza cărții de identitate pot prelua cadoul destinat lor de la sediul Bibliotecii Județene. Înştiințările eliberate de Direcția de Asistență Comunitară vor putea fi ridicate de la sediul acesteia începând din data de 27 aprilie, iar beneficiarii vor putea prelua cadourile de la Bibliotecă începând din 3 mai.

Sfântu-Gheorghe – capitala europeană a tineretului?

De Zilele Sfântu Gheorghe, la corturile tinerilor - Cortul Român Pentru Comunitate şi Cortul Hartit, s-au strâns semnături în vederea sprijinirii obținerii de către Sfântu Gheorghe a titulaturii de Capitală Europeană a Tineretului în 2013.

Vizitatorii celor două corturi au avut, de asemenea, ocazia să-şi exprime părerea legat de dorința oraşului de a deveni Capitala Europeană a Tineretului, iar semnăturile strânse vor fi anexate proiectului care va veni în sprijinul susținerii municipiului în demersul său legat de această titulatură. Municipiul Sfântu Gheorghe intenționează să obțină titlul de Capitală Europeană a Tineretului în anul 2013, iar Primăria oraşului şi câțiva tineri au decis ca anul 2010 să fie unul pregătitor în acest sens.

Pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului, aplicarea se face printr-un program anual şi un buget, data limită probabilă pentru aplicare fiind ianuarie 2011.

30 de echipe la Treasure Hunt

Cea de-a doua ediție a Treasure Hunt, desfăşurată la cele două corturi, a avut în acest an 30 de echipe participante. Din cauza dificultății întrebărilor şi a probelor, însă, opt echipe au renunțat la concurs, rămânând în final 32 de echipe.

Probele din cadrul Treasure Hunt s-au axat pe indicii cuprinzând zone culturale, turistice şi istorice din Sfântu Gheorghe, astfel încât participanții la concurs să combine abilitățile tehnice, fizice şi intelectuale cu o bună cunoaştere a oraşului.

Pe primul loc, cu un punctaj de 36 de puncte din 50, s-a clasat echipa „Yo Bro” din Braşov, urmată pe locul secund de echipa Trident şi pe cel de-al treilea de echipa Rebelde. (vezi galerie foto)

Tot la aceste corturi, elevii de la Grupul Școlar Constantin Brâncuși le-au servit trecătorilor bulz și clătite, au avut loc ateliere de meșteșugărit, la fel și în curtea Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, unde copii și adulți au venit în număr mare să meșterească oale de lut sau diverse felicitări și obiecte.

În zona Sălii Sporturilor, stâna turistică a avut mare trecere la turiștii dornici să guste un bulz tradițional și un pahar de vin sau țuică. Locația s-a potrivit de minune cu apropierea de caii și poneii aduși în zonă – o parte dintre ei de la Herghelia Barabas din Arcuș, pentru ca micuții, dar și adulții, să încerce să călărească și să socializeze cu ei.

Ana Sidon, Monica Vajna

GALERIE FOTO Zilele Sfântu-Gheorghe

Citeşte şi Compact – legendari la Sfântu-Gheorghe

Teme articol: Zilele Sfântu-Gheorghe
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
Janos Iuhas, 28 aprilie 2010
@MIHAI: Amice...ştii replica din Caragiale, că doar eşti cult. Orice observator imparţial vede că între voi doi unul este extremist şi vulgar. Dacă a tastat două litere prost nu e mare citeste integral
MIHAI, 27 aprilie 2010
IONELAAAAAAAAAAAAAAAAAAA,invata sa scrii si pe urma sa comentezi.Va c*** pe voi cu moldoavia voastra si mai comentezi fara sa stii macar sa scrii corect pe limba ta,Daca ai terminat si un liceu de 12 citeste integral
ionela, 27 aprilie 2010
Mda...mi-a placut si mie dar mai putin steagul de pe scena principala,atunci cand a acntat PUYA...doar drapelul secuilor...dar al romanilor...cice stie pe unde zacea.
pita-gora, 26 aprilie 2010
Domnului primar nu-i poate fi trecuta cu vederea aprobarea ca in cadrul zilelor orasului sa fie facuta si nitica propaganda fascista. Asta-i un fel de sponsorizare mascata a "garzii" ale carui citeste integral
ion, 26 aprilie 2010
Ase e, la inaltime, la fel si articolul. Felicitari !
Alin, 26 aprilie 2010
Mi-a placut editia de anul acesta a Zilelor Sf Gheorghe. Muzica pentru toate gusturile, parcul a ramas "intact" (nu au fost activitati organizate in parc), lume multa, atmosfera relaxata. Mi-a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.