ACTUALITATE 2 decembrie 2022

Sărbătoare tricoloră la Târgu Secuiesc

de Diana Pantelimon | 800 vizualizări

În ciuda frigului și vremii mohorâte, Ziua Națională s-a sărbătorit și în Târgu Secuiesc cu multă culoare. Cu începere de la ora 12.00, zeci de steaguri tricolore au fluturat în vânt, încălzind, parcă, atmosfera. Cei prezenți s-au putut bucura și de o mică paradă militară. De asemenea, s-au depus și coroane de flori la Troița Eroilor Neamului din incinta Bisericii „Pogorârea Duhului Sfânt”.

După intonarea imnului României, subprefectul județului Covasna, Cosmin Boricean, a transmis mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă, cu ocazia Zilei Naționale a României, 1 Decembrie, care, de altfel, s-a auzit în fiecare locație din județ unde s-a marcat astfel evenimentul. 

„Este sărbătoarea unității poporului și a statului român, moștenire de preț a întregii națiuni române. Astăzi, se împlinesc 104 ani de la cel mai important moment al istoriei noastre ca națiune, când, la Adunarea Națională de la Alba Iulia, reprezentanții tuturor provinciilor istorice românești au decis în unanimitate Marea Unire necondiţionată şi pentru totdeauna cu Regatul României. (…) Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a venit firesc, după multe alte evoluții esențiale pentru întregirea națiunii române: opera marilor cărturari ai Școlii Ardelene, mișcarea de eliberare de sub domniile fanariote, efervescența mișcărilor revoluționare din 1848, curajul celor două Principate Române de a se uni într-un singur stat la 24 ianuarie 1859, câștigarea independenței în 1877 și, cel mai important, jertfa de sânge a poporului român care și-a câștigat dreptul la autodeterminare în Primul Război Mondial. (…) Oricât de grele au fost încercările istoriei, poporul român a rezistat și s-a dezvoltat, prin unitate. Împreună, românii și-au apărat teritoriul și suveranitatea. Împreună au alungat regimurile totalitare care ne-au întunecat istoria timp de jumătate de secol. Ne bucurăm astăzi de statutul de membru al Uniunii Europene, aliat respectat și de încredere al NATO, și de parteneriate strategice cu alte state care împărtășesc valorile democrației și statului de drept. (…) Cu gândul la exemplul de unitate al înaintașilor noștri, pe care îi cinstim pentru grija pe care au avut-o pentru viitorul națiunii, am încredere că putem continua ceea ce ei au început și să facem față cu bine provocărilor actuale. La Mulți Ani, România! La Mulți Ani tuturor românilor, din țară și din afara granițelor!”, a fost mesajul premierului, redat de subprefect.

Cosmin Boricean a adăugat apoi câteva cuvinte adresate din inimă tuturor cetățenilor județului. 

A fost un an greu care încă nu s-a încheiat. Dar, amintindu-ne de sacrificiile înaintașilor noștri care ne-au oferit posibilitatea ca astăzi să ne numim ROMÂNI, vreau să vă ofer un cuvânt de încurajare. Neamul nostru românesc este unul trainic, unul cu profund simț civic și respect față de țară și față de popor. Acestea sunt caracteristicile care ne-au ajutat să răzbim în fața oricăror vitregii. Faptul că românii sunt apreciați în toate cancelariile lumii nu este un lucru întâmplător. Este dovada omeniei, a muncii și a valorilor care guvernează acest popor în viața de zi cu zi și trebuie să le folosim drept coordonate pentru a educa generațiile tinere. Românii sunt definiți prin forța și determinarea cu care înfruntă orice provocare. Nu suntem un popor foarte numeros, dar ne mândrim cu unitatea noastră. De aceea, astăzi fac apel la toți cei prezenți să își amintească ce înseamnă să fim români cu adevărat: să fim uniți, să ne cinstim simbolurile, tradițiile, limba și neamul. (...) Indiferent de religie, etnie, de statut, celor care au tricolorul românesc în suflet, vreau să le urez „La mulți ani!”, iar sărbătorile de iarnă să ne găsească pe toți sănătoși și cu cei dragi alături!”, a fost discursul subprefectului.

A urmat o scurtă ceremonie religioasă și s-au depus coroane de flori la Troița Eroilor Neamului din incinta Bisericii „Pogorârea Duhului Sfânt”.

Evenimentul dedicat Zilei Naționale s-a încheiat cu o mică paradă militară.

În județul Covasna, joi au avut loc ceremonii similare și la Sfântu Gheorghe, de la ora 9:00, la Întorsura Buzăului, de la 12.30, și la Covasna, de la ora 13:30. Sărbătoarea de Ziua Națională a României din județul Covasna, marcată anul acesta sub sloganul „Împreună pentru România”, se încheie vineri, 2 decembrie, cu marele concert susținut la Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe de Zdob și Zdub și Sarmalele Reci. Evenimentul începe de la ora 20:00. Accesul se face pe bază de bilet, care costă 20 de lei și care poate fi cumpărat online, de pe iabilet.ro. Atenție! Numărul locurilor rămase disponibile este limitat. 

Concertul este organizat, sub egida Instituției Prefectului, de Asociația Pentru Comunitate și Teatrul Andrei Mureșanu și este finanțat de Primăria și Consiliul Local Sfântu Gheorghe și de Ministerul Culturii. Ziarul Observatorul de Covasna și platforma CovasnaMedia.ro sunt partenerii media oficiali.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Costin Cristea, 2 decembrie 2022
Dar județul Covasna nu are prefect și președinte de Consiliu Județean? Ei nu au participat?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.