1 Decembrie, la Întorsura Buzăului: „Dar oare doar astăzi trebuie să fim patrioți?”
O mare de steaguri tricolore s-a putut vedea joi, la Întorsura Buzăului, în fața Catedralei din oraș, lângă Monumentul Eroilor, unde s-a celebrat Ziua Națională a României. În ciuda frigului, se știe că 1 Decembrie nu trece niciodată neînsemnat în orașul covăsnean.
Sute de persoane, dintre care foarte mulți copii, au luat parte la festivitățile organizate de Prefectură și autoritățile locale cu ocazia Zilei Naționale. Au stat în frig, majoritatea, ca în fiecare an, pe scările Catedralei, și au înfruntat ploaia înghețată, pentru că și-au dorit să fie parte din sărbătoare. Dar mai ales să îi vadă pe militari, fii ai locului, defilând cu ocazia celui mai important eveniment al anului.
La evenimentul din Întorsura Buzăului, dintre oficialități au luat parte secretarul general al Prefecturii, Aczél Cecília, primarul Raul Urdă, viceprimarul Silviu Popica, consilierii locali, reprezentanții partidelor locale, reprezentanți ai școlilor, preoți și mulți alții.
„Astăzi este un moment în care fluturăm cu mândrie steagul, purtăm în piept cocarde, dar oare doar astăzi trebuie să fim patrioți? Dar oare doar astăzi ne amintim că ne iubim țara și că apreciem jertfa celor care și-au dat viața pentru ca noi să fim liberi? Nu, cu siguranță! În tot timpul anului trebuie să fim patrioți, trebuie să ne amintim de jertfa înaintașilor noștri, trebuie să dăm dovadă că suntem iubitori de țară. Ce înseamnă, în opinia mea, să îți iubești țara, să fii patriot? Înseamnă să fii om cinstit, să fii un om drept, să fii un om credincios, să îți faci datoria față de semenii tăi, la locul de muncă, acolo unde suntem fiecare”, a spus, în cadrul ceremoniei, primarul din Întorsura Buzăului.
Tot în acest context, edilul a adus laude profesorilor din oraș, care au reușit, prin elevii lor, să pună școlile în topul celor covăsnene după rezultate bune la Evaluarea Națională și Bacalaureat.
De cuvinte de apreciere a avut parte și tânărul Marian Calcea, întorsureanul de la Casa Familială, care este în prezent președintele Consiliului Județean al Elevilor și vicepreședinte în Consiliul Național al Elevilor.
Un moment aparte în discursul primarului a fost și acela în care a evocat amintirea tatălui său, fostul profesor de istorie Aurel Urdă, care, timp de 32 de ani, de 1 Decembrie, a mers la Alba Iulia cu grupuri de elevi.
Merită consemnat și că înainte să înceapă ceremonia, adică ora 12:30, ploua cu stropi mari și, specific Întorsurii Buzăului... reci. Dar se pare că cineva, de acolo de Sus, și-a întors privirea către locuitorii zonei Buzaielor. Cu câteva minute după ce a început sărbătoarea, vremea le-a permis participanților să își închidă umbrelele și să vadă evenimentul neîntrerupți.
În județul Covasna, joi au avut loc ceremonii similare și la Sfântu Gheorghe, de la ora 9:00, la Târgu Secuiesc de la ora 12:00 și la Covasna, de la ora 13:30.
Sărbătoarea de Ziua Națională a României din județul Covasna, marcată anul acesta sub sloganul „Împreună pentru România”, se încheie vineri, 2 decembrie, cu marele concert susținut la Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe de Zdob și Zdub și Sarmalele Reci. Evenimentul începe de la ora 20:00. Accesul se face pe bază de bilet, care costă 20 de lei și care poate fi cumpărat online, de pe iabilet.ro. Atenție! Numărul locurilor rămase disponibile este limitat.
Concertul este organizat, sub egida Instituției Prefectului, de Asociația Pentru Comunitate (APC) și Teatrul Andrei Mureșanu (TAM) și este finanțat de Primăria și Consiliul Local Sfântu Gheorghe și de Ministerul Culturii.
Ziarul Observatorul de Covasna și platforma CovasnaMedia.ro sunt partenerii media oficiali.
Sursa foto: Gheorghiță Bran.