Sărbătoare la Vânătorii de Munte
Batalionul 22 "Cireşoaia" din Sfântu-Gheorghe a aniversat 70 de ani de la înfiinţare
Batalionul 22 Vânători de Munte "Cireşoaia" a aniversat 70 de ani de la înfiinţare, ocazie cu care, la Sfântu-Gheorghe, au avut loc o serie de manifestări dedicate acestui important eveniment de care se leagă chiar o parte a istoriei oraşului.
Ceremonia de deschidere a manifestărilor dedicate aniversării a avut loc vineri seara, când soldaţii Batalionului 22 Vânători de Munte "Cireşoaia" s-au retras cu torţe de la grupul statuar din Piaţa Mihai Viteazul, până la cazarma militară din zona Gării.
Aniversarea a continuat sâmbătă, la sediul Batalionului, unde au avut loc ceremonii religioase şi militare, în prezenţa soldaţilor, reprezentanţilor Statului Major al Forţelor Terestre, ai administraţiei locale şi a foştilor comandanţi ai batalionului.
La eveniment au fost invitaţi inclusiv ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, şefii Statului Major General, ÎPS Ioan Selejan Arhiepiscopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, iar printre cei care au fost prezenţi s-au numărat comandantul Garnizoanei Miercurea-Ciuc, generalul Vasile Barea, primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, subprefectul Ioan Ursache şi şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna, Corneliu Câmpeanu.
Au primit Emblema de Onoare
În cadrul manifestărilor a fost înmânată sâmbătă "Emblema de Onoare a Forţelor Terestre", s-a conferit Batalionului trofeul "General Leonard Mociulski" şi a avut loc o paradă a dotărilor vânătorilor de munte.
Cei prezenţi au putut apoi urmări documentarul "Drumul de luptă al batalionului în cel de-al doilea război mondial", ocazie cu care a avut loc şi lansarea volumului "Istoria Batalionului 22 Vânători de Munte - Cireşoaia". Programul a continuat cu prezentarea, de către militari, a exerciţiilor demonstrative "Lupta în localitate, atacul unui obiectiv" şi "Ambuscada", evenimentul încheindu-se seara, cu un foc de artificii în Piaţa Mihai Viteazul.
Apel la păstrarea tradiţiilor
Prezent la manifestări, comandantul Garnizoanei Miercurea-Ciuc, generalul Vasile Barea, a vorbit despre dăruirea lor şi respectul dobândit de soldaţii Batalionului 22 Vânători de Munte "Cireşoaia" din Sfântu-Gheorghe de-a lungul timpuli, exprimându-şi totodată speranţa că vânătorii de munte vor reuşi să-şi păstreze propriile tradiţii. Mai exact, generalul s-a referit la anumite însemne particulare ale vânătorilor de munte, care-i disting pe aceştia din restul categoriilor de forţe de apărare.
"Există o tradiţie la vânătorii de munte, în ceea ce priveşte ţinuta - şi există tradiţii bune. A apărut însă un Ordin în ceea ce priveşte ţinuta militarilor, care a scos din portul vânătorilor de munte, câteva elemente esenţiale: bocancul maro- a apărut un altfel de bocanc, care probabil o fi mai performant, dar nu cred că era un efort să se păstreze şi această culoare pe care o avem demult şi mai e vorba despre ciorapul alb şi de pascualul verde. Ciorapul alb a apărut în urmă cu 70 de ani la vânătorii de munte şi pascualul - învelişul verde al epoleţilor şi al cashetelor", a explicat Vasile Barea.
Acesta şi-a exprimat speranţa că schimbarea culorilor, care, la pascual, de exemplu, ar fi trebuit să fie de "un verde ca bradul" şi nu un verde- maroniu, a fost o simplă neînţelegere comisă prin neconsultarea vânătorilor de munte.
"Sunt convins că prin eforturile pe care le vom face noi, împreună cu reprezentanţii Forţelor terestre cărora le suntem subordonaţi şi Statul Major General şi cei care au căderea de a interveni la schimbarea ordinului, o vor face şi se va schimba Ordinul, astfel încât vânătorii de munte să poată reveni la ţinuta tradiţională", a mai spus generalul Vasile Barea.
Batalionul 22 Vânători de Munte "Cireşoaia" a fost înfiinţat la 31 ianuarie 1940, prin ordinul Marelui Stat Major şi a reuşit în scurt timp de la înfiinţare să se plaseze printre primele unităţi de gen, prin diversele activităţile depuse şi prin constanta preocupare faţă de continua perfecţionare.
Monica Rizea